Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Σαν σήμερα, πριν δυο χρόνια....

 Σαν σήμερα πριν δυο χρόνια βεβηλώθηκε με τον πιο ελεεινό τρόπο, ο ιερός τόπος θυσίας της Καισαριανής.  
Βρήκαμε στο διαδίκτυο το παρακάτω φωτοκολάζ , από το ιστολόγιο της ΤΑΞΙΚΗΣ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ. 
Η ιστορία φυσικά, πόσο σύντομα αλήθεια, δικαίωσε το ΚΚΕ.
 

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Δημήτρης Κουστούμπας:Μπορούμε να φτιάξουμε τη νέα κοινωνία

 Ένα πολύ χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη χτεσινή συνέντευξη Κουτσούμπα στο ΣΚΑΙ , που απαντάει στα πιο συνηθισμένα - προβοκατόρικα ερωτήματα των δημοσιογράφων. Οι απαντήσεις είναι καταπέλτης.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2017

Όταν η δράση ενός σωματείου ενοχλεί,απαγορεύεις τη στέγαση του σε σχολικό χώρο.



Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση 59/25-11-2016 της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κεφαλονιάς, σχετικά με αίτημα παραχώρησης νέου σχολικού χώρου για τη στέγαση του σωματείου, το οποίο υποβλήθηκε από πλευράς μας. Σύμφωνα με την απόφαση: «[σχολικοί χώροι] σε καμία περίπτωση [δεν παραχωρούνται] σε συνδικαλιστικούς φορείς για τη στέγαση αυτών»!!! Το αιτιολογικό, προφανώς, δεν έχει να κάνει με την επίκληση προσωρινής αδυναμίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει κατανοητό, στην περίπτωση, για παράδειγμα, αδυναμίας διάθεσης αιθουσών λόγω εκπαιδευτικών αναγκών που έχει ένα σχολείο. Η Σχολική Επιτροπή, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ), σκόπιμα και συνειδητά, δεν τοποθετήθηκε με βάση την υποχρέωση που είχε από το συνδικαλιστικό Νόμο 1264/1982 άρθ. 16 παρ. 5. Σύμφωνα, λοιπόν, ακόμη και με την κουτσουρεμένη υφιστάμενη εργατική νομοθεσία «ο εργοδότης … έχει υποχρέωση να διαθέτει στη συνδικαλιστική οργάνωση κατάλληλο χώρο για γραφείο στον τόπο εργασίας ...». Με αυτό το δεδομένο μια σειρά ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) ανά την Ελλάδα διαθέτουν γραφεία στα σχολεία. Με βάση αυτό διατυπώσαμε το αίτημά μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο Κεφαλονιάς, από το καλοκαίρι. Αντίθετα, η Σχολική Επιτροπή, επικαλούμενη διάφορες εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, παραθέτει στην απόφασή της ένα νομικό πλαίσιο που αφορά τα κριτήρια για παραχώρηση σχολικών αιθουσών σε φορείς που κάνουν «δημιουργικές δραστηριότητες»!!! Με βάση τις κυβερνητικές εγκυκλίους (κύρια την Δ4/210/20-2-1998) συμπεραίνει ότι αποκλείεται κάθε χρήση σχολείου για εκδήλωση που δεν εναρμονίζεται με το πνεύμα της εγκυκλίου. Σε λίγο, με αυτό το σκεπτικό, θα απαγορεύουν την παραχώρηση σχολικών χώρων για την πραγματοποίηση συνδικαλιστικών συσκέψεων - Γενικών Συνελεύσεων από εκπαιδευτικούς – γονείς και μαθητές!!! Επιπλέον, «νομολογείται» η απαγόρευση χρήσης των σχολείων για στέγαση οιασδήποτε ΕΛΜΕ. Όλοι, δηλαδή, μέσα στα σχολεία εκτός από τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών και φίμωση της συνδικαλιστικής δράσης της εκπαιδευτικής κοινότητας!!!!
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί την απόφαση αυτή επικίνδυνη. Η Δημοτική Αρχή Κεφαλονιάς αξιοποιεί το γεγονός πως, ενώ ο εργοδότης των εκπαιδευτικών είναι το Υπουργείο Παιδείας, τα σχολικά κτίρια ανήκουν στους Δήμους. Η απόφαση είναι συνέχεια της επίθεσης που είναι σε εξέλιξη εναντίον της ΕΛΜΕ-ΚΙ, επειδή ενοχλεί με τη δράση της. Γενικότερα είναι εναντίον του οργανωμένου κινήματος. Ο Δήμαρχος Κεφαλονιάς κ. Παρίσης, που είναι και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων (ΠΕΔΙΝ), έχει ιδιαίτερη ευθύνη για τα «τετελεσμένα» που διαμορφώθηκαν.
Η απόφαση ανοίγει δρόμο για το διωγμό όλων των ΕΛΜΕ και όλων των ΣΕΠΕ από τα σχολεία. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διαμηνύει ότι η δράση του σωματείου δεν πρόκειται να καμφθεί, όσα εμπόδια κι αν στηθούν. Καλεί τον κλάδο να περιφρουρήσει το συνδικαλιστικό του όργανο και τις δημοκρατικές καταχτήσεις του. Κόντρα σε κάθε μηχανισμό θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τα δικαιώματα του κλάδου, για τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί να πάρουν θέση για την εξέλιξη αυτή τόσο η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κεφαλονιάς. Θεωρούμε το θέμα ιδιαίτερα σοβαρό και καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ, την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα σωματεία και τους μαζικούς φορείς, να πάρουν θέση. Θέση πρέπει να πάρουν, επίσης, η ΔΔΕ Κεφαλονιάς, η ΠΔΕ Ιονίων Νήσων και, βέβαια, το Υπουργείο Παιδείας.
Αργοστόλι 07/01/2017
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ
Ο Πρόεδρος

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης
Ποταμιάνου Σοφία

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2017

Η σημασία της επαναστατικής βίας στις σύγχρονες συνθήκες





Το παρακάτω  είναι απόσπασμα άρθρου από την ΚΟΜΕΠ 2016 τεύχος 4 με τίτλο: "Ζητήματα ένοπλης ταξικής πάλης". Μπορείτε , και πρέπει, να το διαβάσετε ολόκληρο εδώ
Η διερεύνηση του ιστορικού περιβάλλοντος της διεξαγωγής κορυφαίων κοινωνικών αγώνων του παρελθόντος και των συμπερασμάτων που η μαρξιστική-λενινιστική κοσμοθεωρία άντλησε από αυτούς, συνδέοντας την ταξική πάλη με την ένοπλη δράση, ως αναγκαία μορφή επιβολής της εργατικής εξουσίας σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης, δεν έχει κάποιο νόημα εφόσον εξαντλείται στο επίπεδο της ρομαντικής αναπόλησης ή σε εκείνο της ιστοριογραφικής αντιπαράθεσης. Ούτε οδηγεί κάπου αν συνδέεται με τον τρόπο που τα εν λόγω συμπεράσματα ενσωματώθηκαν στις επεξεργασίες της πολιτικής στρατηγικής των Κομμουνιστικών Κομμάτων και τελικά εκφράστηκαν στη δράση τους.