Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Ο Αλέκος Αρβανιτίδης για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο Δημόσιο

Για τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στο Δημόσιο με αφορμή και τις διαπραγματεύσεις της νέας συγκυβέρνησης, μίλησε ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημοσίου, στην πρωινή εκπομπή «Κλικ στην Ενημέρωση» του webradio 902.gr τη Δευτέρα 23 Μάρτη.

Συζήτηση - παρωδία στη Βουλή για τα παζάρια με τους εταίρους

Σε παρωδία εξελίχτηκε η συζήτηση στη Βουλή για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους της και την επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η συζήτηση έγινε σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας μετά από αίτημα του πρωθυπουργού, προκειμένου υποτίθεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς «για τα ζητήματα που άπτονται της τρέχουσας διαπραγμάτευσης». Ομως από τον πρωθυπουργό δεν έγινε καμία απολύτως ενημέρωση, ούτε για τις διαπραγματεύσεις, ούτε για τη συμφωνία της με τους δανειστές. Ενώ η διαδικασία έδωσε την αφορμή να στηθεί μία διπολική αποπροσανατολιστική για το λαό κοκορομαχία, ενώ δεν έλειψε και η παράξενη αντιμνημονιακή ρητορία στήριξης της Χρυσής Αυγής.
Το ΚΚΕ από τη πρώτη στιγμή έχει απαιτήσει να γίνει ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση στη Βουλή για την συμφωνία της κυβέρνησης, να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία και ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. (Δείτε εδώ την πρωτολογία  και τη δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα). 
Αλ. Τσίπρας: «Εθνική ενότητα» στα παζάρια για λογαριασμό της αστικής τάξης
Τη στήριξη όλων των αστικών δυνάμεων, προκειμένου να συνεχιστούν απρόσκοπτα τα παζάρια που γίνονται για λογαριασμό της αστικής τάξης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.  Βαφτίζοντας την προσπάθεια αυτή «εθνική» αξίωσε απ' το λαό να τη στηρίξει, ισχυριζόμενος ότι ο στόχος της ανάπτυξης για τον οποίο μάχεται η κυβέρνησή του είναι προϋπόθεση για να σταματήσει να ματώνει, όταν στην πραγματικότητα η αιμορραγία του λαού σε δικαιώματα αποτελεί προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. «Θέλω να ρωτήσω ευθέως τα κόμματα της αντιπολίτευσης: Θα στηρίξετε αυτή την εθνική διαπραγματευτική στρατηγική ή θα συνεχίσετε να συμπεριφέρεστε ως φερέφωνα των εμπνευστών μνημονίου; Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό δίλημμα που πρέπει σήμερα να απαντηθεί», ανέφερε θέτοντας τα άλλα αστικά κόμματα προ των ευθυνών τους μπροστά στα προτάγματα της αστικής τάξης και εξωραϊζοντας τα μνημόνια ως εξειδίκευση της στρατηγικής της ΕΕ και πρόσθεσε: «έχουμε διαλέξει πλευρά εδώ και πάρα πολύ καιρό και ζητάμε το ίδιο να πράξει και κάθε κόμμα στη βουλή και στην κοινωνία, ζητάμε απ' τους πολίτες, τις κοινωνικές τάξεις θύματα του μνημονίου να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, να σηκώσουμε την πατρίδα απ' τη λάσπη του μνημονίου που δεν αναλογεί μόνο σε ένα κόμμα, είναι εθνική προσπάθεια»!

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πρόκληση



Δεν ξέρω αν είναι ο πραγματικός λογαριασμός του Τσίπρα στο facebook, βλέπετε η προβοκάτσια είναι το πιο διαδεδομένο στο σπορ εδώ, αν όμως μία στο εκατομμύριο είναι δικός του ο λογαριασμός, έχω να πω τα εξής:


1. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ, ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ, ΤΑ ΝΑΥΑΓΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΑΛΗΣ, ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΚΚΕ, ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΞΕΣΚΟΝΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΠΟΤΕΣ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΑΝ ΤΟ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ.
2. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΟΥΝΑ ΤΩΝ ΟΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΡΟΛΟ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΚΑΠΟΙΟΙ (ΜΑΝΩΛΗ ΑΚΟΥΣ) ΣΤΗΝ ΕΔΑ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Χίου: 4ώρη στάση εργασίας και ψήφισμα συμπαράστασης στο Μάρκο Σκούφαλο

Ν.Τ. ΧΙΟΥ ΑΔΕΔΥ
ΑΠΟΦΑΣΗ 


Γενικής Συνέλευσης αντιπροσώπων (27/3/2015) του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ


ΘΕΜΑ: Στάση Εργασίας  12 .00 - 3.00 μμ για αλληλεγγύη στο διωκόμενο  συνάδελφο Μάρκο Σκούφαλο - Δάσκαλο - έκδοση ψηφίσματος.
Η Γενική Συνέλευση  των αντιπροσώπων  του ΝΤ Χίου  της ΑΔΕΔΥ  αποφασίζει ομόφωνα να πραγματοποιήσει την Δευτέρα  30 Μαρτίου 2015,  3ωρη στάση εργασίας  12.00 με 3.00 μμ προκειμένου  να  συμμετέχουν οι εργαζόμενοι  στο Δημόσιο  στη συγκέντρωση  διαμαρτυρίας-συμπαράστασης στο δάσκαλο και αιρετό  του ΠΥΣΠΕ Χίου, Μάρκο Σκούφαλο, στο  Πρωτοδικείο Χίου.
Ζητούμε  από την Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ :

Α) Την κάλυψη  της στάσης εργασίας

Β) Την έκδοση ψηφίσματος αλληλεγγύης στο διωκόμενο συνάδελφο

Ο ρόλος του σχολείου στη σοσιαλιστική κοινωνία

Αγαπητές φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,
Το Κόμμα μας με αίσθημα ευθύνης παρακολουθεί και μελετά τις εξελίξεις, χωρίς να παρασύρεται από τη μόδα, αλλά και χωρίς να κλείνει τα μάτια σε σύγχρονα φαινόμενα της κοινωνικής ζωής. Αλλωστε, από τις στήλες και του «Ριζοσπάστη», αλλά και του περιοδικού «Θέματα παιδείας» αντιμετωπίσαμε έγκαιρα το φαινόμενο του ενδοσχολικού εκφοβισμού με νηφαλιότητα και χωρίς να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις.
Επιμένουμε όμως, αγαπητοί φίλοι, στον εντοπισμό των πολιτικών προεκτάσεων του ζητήματος.
Με την ευκαιρία αυτή, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την ταξική οπτική στην αντιμετώπιση του bullying από το «Συνήγορο του Παιδιού», που λέει ότι «τα σχολεία, για να μπορέσουν να είναι περισσότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση συμπεριφορών βίας μεταξύ των μαθητών, χρειάζεται να πραγματώσουν και να ενισχύσουν το ρόλο τους ως θεσμός κοινωνικής διαπαιδαγώγησης των παιδιών στις αξίες και τους κανόνες της κοινωνίας στην οποία αυτά ζουν...».

Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα» - Μέρος 2ο


Ομιλία Κυριάκου Ιωαννίδη με θέμα: Εκπαιδευτικό σύστημα και «σχολικός εκφοβισμός».
Η είδηση έρχεται από τον Βόλο. Μερίδα γονέων και καθηγητών του 2ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας προτείνουν να τοποθετηθούν κάγκελα ανάμεσα στο 2ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας και το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, που συστεγάζονται και συναυλίζονται στον ίδιο χώρο.
Ένα ερώτημα: τι οδήγησε σε αυτή την αντιδραστική πρόταση και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της στους μαθητές; Η όποια αντίδραση των μαθητών που πέρα από τα αόρατα ταξικά τείχη τους ορθώνονται και καινούργια-ολοφάνερα και σιδερένια πια- θα γίνει κι αυτή αντικείμενο ψυχιατρικών συνεντεύξεων του «άρρωστου» μαθητή ή θα αναζητήσουμε τα αίτια της σε μια κοινωνία που ξεσκαρτάρει ανθρώπους, που τη νεολαία της την ρίχνει στα ναρκωτικά, τα αδιέξοδα;
Και για να μπούμε στο θέμα της εισήγησης: πώς σχετίζεται το φαινόμενο που ονομάζεται «σχολικός εκφοβισμός» με τη λειτουργία του σχολείου. Όχι ενός οποιουδήποτε σχολείου αλλά του αστικού σχολείου και μάλιστα του σχολείου της καπιταλιστικής κρίσης.
Είναι αλήθεια ότι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί προβληματίζονται αρκετά και αυτό φαίνεται και μέσα από μελέτες τους και εκθέσεις τους για το κλίμα μέσα στο σχολείο, ειδικά μέσα στην τάξη. Για παράδειγμα έκθεση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι κατά μέσο όρο, το 13% του διδακτικού χρόνου μέσα στην σχολική αίθουσα αφιερώνεται από τους εκπαιδευτικούς για να κρατηθεί η απαραίτητη τάξη και πειθαρχία. Προφανώς τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις ενός προβλήματος που έχει βαθύτερα αίτια.
Προχωρώντας θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα:
1.   Πώς οριοθετείται ως φαινόμενο το bullying; Είναι προβληματικός ή όχι ο ορισμός του;
2.   Πρόκειται για ψυχικό φαινόμενο, για πρόβλημα ατομικής συμπεριφοράς που αναλόγως πρέπει να αντιμετωπιστεί από τον ειδικό ψυχίατρο ή ψυχολόγο, να βρεθούν ίσως κάποιοι καλύτεροι τρόποι απάντησης ακόμα και καταστολής;

Ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα» - Μέρος 1ο

Μια πραγματικά καταπληκτική ημερίδα , που διοργάνωσε  το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με θέμα: «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα» , έγινε χτες στην Πάντειο. 
Σας προτείνουμε να διαβάσετε όλες τις εισηγήσεις στον 902.gr 
Παρουσιάζουμε εδώ την εισήγηση του Ελισσαίου Βαγενά . Σε δεύτερη ανάρτηση την εισήγηση του Κυριάκου Ιωανίδη

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015

Παίρνουν και το τελευταίο ευρώ

Την ώρα που η κυβέρνηση δε φείδεται διαβεβαιώσεων και έργων προκειμένου να εξασφαλιστεί η περίφημη ρευστότητα της καπιταλιστικής οικονομίας για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι, βάζει στο χέρι τα ταμειακά διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και δημόσιων οργανισμών, συνεχίζοντας τη γνωστή πολιτική από εκεί που την άφησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Μετά την ψήφιση της σχετικής τροπολογίας, με την οποία ακόμα και τα ταμειακά διαθέσιμα των Ταμείων, όπως και όλων των δημόσιων φορέων, θα χρησιμοποιηθούν για τη δανειοδότηση του δημοσίου μέσω της εξαγοράς εντόκων γραμματίων, ήδη χτες -κατά πλειοψηφία και με μόνη αρνητική ψήφο του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ- η διοίκηση του ΟΑΕΔ αποφάσισε να διαθέσει 120 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό.
***
Να, λοιπόν, που η κυβέρνηση βρήκε λεφτά για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα του Δημοσίου και η αποπληρωμή των δανειστών. Και, βέβαια, τα βρήκε εκεί που τα έβρισκαν και οι προηγούμενοι. Στραγγίζοντας και την τελευταία σταγόνα ρευστού που προορίζεται για την κάλυψη άμεσων λαϊκών αναγκών. Προφανώς δεν τους έφτασαν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων που λεηλατήθηκαν μεταπολεμικά και έγιναν «καύσιμη ύλη» στο βωμό της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Δε χόρτασαν με τα δισ. ευρώ των Ταμείων που εξαερώθηκαν στο χρηματιστηριακό τζόγο πηγαίνοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Δεν ικανοποιήθηκαν ούτε με τα 13 δισ. ευρώ που άρπαξαν το 2012 με το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων. Τώρα «ξύνουν τον πάτο του βαρελιού», αφαιρούν και το τελευταίο ευρώ, ώστε το ελληνικό κράτος να αποδείξει ότι είναι φερέγγυο στις υποχρεώσεις του προς τους δανειστές και η κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους της.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Το 10% των 15χρονων μαθητών έχουν κάνει χρήση κάνναβης

Μέσα σε οχτώ χρόνια τριπλασιάστηκε το ποσοστό των 15χρονων μαθητών στην Ελλάδα που έχουν κάνει χρήση κάνναβης
Το 2014 σχεδόν το 10% των μαθητών 15 ετών είχε κάνει χρήση κάνναβης τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τουΜόνο σε μια 8ετία, το ποσοστό τριπλασιάστηκε (το 2006 ήταν 3,7%)! Απ' αυτούς, οι μισοί είχαν κάνει χρήση τον τελευταίο μήνα. Το 2014,ένας στους πέντε 15χρονους εφήβους (20,5%) ανέφερε ότι, όταν πίνει, πίνει συνήθως τουλάχιστον 3 ποτά, ενώ σε ποσοστό 5,8% ανέφεραν ότι πίνουν 5 ή περισσότερα ποτά. Ενας στους οχτώ 15χρονους ανέφερε ότι είχε μεθύσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 ημερών, ενώ ποσοστό 4,9% των 11χρονων ανέφεραν ότι έχουν μεθύσει έστω και μια φορά στη ζωή τους. Ενας στους τρεις 15χρονους (36,9%), ένας στους επτά 13χρονους (14,6%) και το 1,6% των 11χρονων μαθητών είχαν καπνίσει έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή.
Τα παραπάνω ευρήματα είναι μερικά από τα σημαντικότερα που εντοπίζονται στην πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία εφήβων μαθητών για το 2014, με θέμα τη χρήση ουσιών, όπως αυτή πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Για την έρευνα, αξιοποιήθηκε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 4.141 μαθητών ηλικίας 11, 13 και 15 ετών, οι οποίοι ρωτήθηκαν το 2014 σχετικά με τη συχνότητα και τη βαρύτητα χρήσης καπνού, οινοπνευματωδών και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών.

Σκέψεις για μια "εθνική" γιορτή και κάποιον..."Ευαγγελισμό"


Πόσες και πόσες φορές δεν ακούσατε από το στόμα κάποιου "φωτισμένου" δασκάλου για το διπλό νόημα της σημερινής ημέρας. Ξέρετε τώρα εσείς! Όλες εκείνες τις γεμάτες ... κατάνυξη  στιγμές , μέσα στις καταστόλιστες σχολικές αίθουσες, με σημαίες, σημαιάκια, εικόνες ηρώων, συνθηματάκια σε χαρτί, "ΖΗΤΩ Η  25η ΜΑΡΤΙΟΥ" γονείς με φωτογραφικές μηχανές ή και βίντεο να απαθανατίσουν τη συγκλονιστική στιγμή που ο γιος ή κόρη θα ξεδίπλωνε στη σκηνή όλο το υποκριτικό του ταλέντο και άλλα τέτοια. Από την άλλη οι δάσκαλοι με στόμφο υπογράμμιζαν τους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοί μας για να πραγματοποιήσουν το απραγματοποίητο, σύμφωνα με τις εποχές και τις καταστάσεις, όνειρο της  ελεύθερης , λέμε τώρα , πατρίδας. Tη συγκρότηση  κράτους-έθνους στον ελλαδικό χώρο, στην ουσία ως αποτέλεσμα της αναγκαίας, για την εποχή εκείνη, αστικής επανάστασης.Φυσικά οι ίδιοι που έλεγαν όλα αυτά, ύμνους για την αυτοθυσία του Σουλιωτισσών, την Έξοδο του Μεσολογγίου,τη θυσία στο Μανιάκι, ... ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΟΥΤΕ ΜΕΡΑ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ. Είπαμε, καλοί οι αγώνες αλλά όταν τους κάνουν άλλοι και εμείς απολαμβάνουμε τα όποια κέρδη. Αυτό που ακουγόταν πολύ λίγο ή καθόλου στις σχολικές γιορτές ήταν το περίφημο, διαχρονικό απόφθευγμα του Κολοκοτρώνη " ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ  ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΕΝΟΥΣ" που κυριολεκτικά έσωσε την κατάσταση τότε. Μόνο όποιος είχε νιώσει στο πετσί του το σκληρό ,πολλές φορές μοναχικό αγώνα, είχε το ... θράσος να κάνει αναφορά σε αυτό.  Καταλαβαίνετε....
Μέρος λοιπόν  όλης αυτής της εθνικοπατριωτικής έξαρσης ήταν και ο περίφημος "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου". Σε αυτό θα σταθούμε λίγο περισσότερο, μέσα από το βιβλίο της Λιλής Ζωγράφου "Αντιγνώση, τα δεκανίκια του καπιταλισμού". 
Να ορισμένα χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το βιβλίο...

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Ούτε τα προσχήματα

Σύσκεψη πραγματοποίησε χτες η ΑΔΕΔΥ με εκπροσώπους των διαθέσιμων υπαλλήλων και των απολυμένων για το σχέδιο νόμου που παρουσίασε η συγκυβέρνηση, το οποίο, μεταξύ άλλων, δεν προβλέπει την επαναπρόσληψη διαφόρων κατηγοριών (τμήμα των καθαριστριών, εργασιακή εφεδρεία, συμβασιούχους κ.ά.), ενώ διατηρεί την «κινητικότητα» που αποτελεί εργαλείο χτυπήματος των εργασιακών δικαιωμάτων.
Συνδικαλιστής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, πήρε το λόγο για να πει ότι «ή δέχεστε το νομοσχέδιο ή θα έρθει ο Μητσοτάκης» και θα τους απολύσει όλους. Ο στόχος του προφανής. Να κάνει τους απολυμένους και τους διαθέσιμους να διαλέξουν το λιγότερο κακό.
Είναι και αυτό μια σαφής ένδειξη ότι οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ (συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) δεν έχουν δυσκολευτεί καθόλου να προσαρμοστούν στο ρόλο του κυβερνητικού συνδικαλιστή, τον οποίο άλλωστε χρόνια φλέρταραν, αφού συνδιαλέγονταν σταθερά με τις δυνάμεις που τον διαδραμάτιζαν προηγουμένως.
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Παρέμβαση του Θ. Παφίλη στο «Mega»

Ο ελληνικός λαός είναι ήδη χρεοκοπημένος, σημείωσε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο κανάλι «Mega», το πρωί της Δευτέρας 23 Μάρτη 2015. 
Ο Θ. Παφίλης κάλεσε τον ελληνικό λαό να οργανώσει την πάλη του καθώς ό,τι κερδίσει, θα το κερδίσει με τον αγώνα του, ενώ τόνισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική ουσιαστικά φιλολαϊκή μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ.
«Ο τίτλος είναι: Η ψυχολογική προετοιμασία του ελληνικού λαού να αποδεχθεί και νέα μέτρα. Αυτό είναι το κλίμα της τρομοκρατίας συνολικά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στη συμφωνία της 20ής Φλεβάρη με βάση την οποία συνεχίζεται το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση.
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του μέτρου του «αστυνομικού της γειτονιάς», ο Θ. Παφίλης σημείωσε ότι χρειάζεται εκπαίδευση και εξοπλισμός και όχι να χτυπά το λαϊκό κίνημα. Τόνισε ότι ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς έχει δοκιμαστεί και δεν έχει φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα γιατί είναι θέμα γενικότερης πολιτικής και προσανατολισμού.
Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει με τα δημοσιεύματα για τον Γ. Κατρούγκαλο, ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι «όταν είσαι πολιτικό στέλεχος και διεξάγεις και αντιμνημονιακό αγώνα αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να συμβάλλεις δωρεάν και μέσα από διάφορες κοινωνικές οργανώσεις. Δεν μπλέκεσαι με επί πληρωμή διεκδικήσεις». Τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να προσανατολιστούν στον οργανωμένο και κοινωνικό αγώνα και όχι στα δικηγορικά γραφεία για να κερδίσουν. 
902.gr

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η επιχείρηση συγκάλυψης του αντιδραστικού χαρακτήρα του κράτους και των θεσμών του

Τα προηγούμενα χρόνια στη φάση της κρίσης, η τεράστια επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, στον μισθό, συνολικά στους όρους ζωής των λαϊκών στρωμάτων συνοδεύτηκε από μια τάση απαξίωσης του κράτους και των θεσμών του. Στο στόχαστρο της λαϊκής αγανάκτησης μπήκαν οι κυβερνήσεις και τα υπουργεία, το κοινοβούλιο, τη αστυνομία κ.λπ. Αυτή όμως η εναντίωση δεν είχε ταξικά χαρακτηριστικά, δεν πήρε πιο βαθύ αντικαπιταλιστικό χαρακτήρα με αποτέλεσμα να είναι εύκολα ενσωματώσιμη.
Φυσικά σε όλη αυτή τη φάση δρούσαν δυνάμεις μέσα και έξω από το κίνημα που είχαν στόχο να παρεμποδίσουν το αυθόρμητο αυτό αίσθημα να συναντηθεί με την ανατρεπτική πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Η επιδίωξή τους ήταν η οργή να εκτονώνεται σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια, να κατηγορούνται οι “υποτακτικοί” της τρόικας, οι διεφθαρμένοι πολιτικοί, τα λαμόγια, ακόμα και το μείγμα της λιτότητας… όλα εκτός πάντως από τον ίδιο τον καπιταλισμό και την εξουσία του.
Τέτοια προσφορά είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν ακόμα εκλεγεί στην κυβέρνηση εμφανιζόμενος ως “καλύτερος διαχειριστής” που θα αποκαταστήσει τις “αδικίες” και τη “δημοκρατία”. Από τις 25 Γενάρη και μετά ωστόσο έχει ενταθεί η προπαγάνδα από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα προσκείμενα σε αυτήν ΜΜΕ, με σκοπό την αποκατάσταση του κύρους του αστικού κράτους και της εμπιστοσύνης των λαϊκών στρωμάτων στο ίδιο και στους θεσμούς του, την αστική δημοκρατία γενικά. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Τσίπρα όπως «ΕίμασΕτε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους» ή «Αν νιώθουμε για κάτι περήφανοι, είναι γιατί επέστρεψε η αξιοπρέπεια, επέστρεψε η Δημοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε».

Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ζώντας μέσα σε ένα Internet cafe [Οι πρόσφυγες των ίντερνετ καφέ]

Ευχαριστούμε το φίλο που μας έστειλε το άρθρο.
Καλωσορίστε στο φουτουριστικό παρόν. Στις δυστοπικές πόλεις με τα μεγάλα κτίρια και φώτα που στην πίσω πλευρά τους, βρίσκεται η πραγματική αιτία της ύπαρξής τους.
Άνθρωποι που μένουν σε ίντερνετ καφέ, είναι το θέμα του νέου ντοκυμαντέρ της φωτορεπόρτερ Shiho Fukada, Net Café Refugees (Πρόσφυγες των Ίντερνετ Καφέ).
Σύμφωνα με αυτό, τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας στην Ιαπωνία και η άνοδος της επισφαλούς εργασίας έχουν δημιουργήσει αναρίθμητους «πρόσφυγες» που δεν έχουν την δυνατότητα να πληρώνουν για διαμερίσματα και ζουν σε αυτά τα καφέ.
Για 10 μήνες, ο Fumiya, ένας 26χρονος Ιάπωνας που δουλεύει ως σεκιουριτάς, ζει σε ένα 24ωρο ίντερνετ καφέ. Σε ένα μικροσκοπικό δωμάτιο που μετά βίας μπορεί να χωρέσει, κάθεται σκυφτός μπροστά από μια αναμμένη οθόνη, καπνίζοντας και πίνοντας σόδα μεταξύ των βαρδιών του. Όταν είναι σε θέση να κοιμηθεί, τοποθετεί μια κουβέρτα στο κεφάλι του για να μην τον ενοχλούν τα φθοριούχα φώτα.
Ο Fumiya είναι εκεί γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει για ένα διαμέρισμα με το μισθό που βγάζει σαν ημιαπασχολούμενος. Τώρα, για ένα αντίτιμο των 15 δολαρίων/βραδιά, μένει σε ένα μικρό δωμάτιο στο καφέ και θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει βρει ένα φθηνό μέρος για να μένει, αποκαλώντας το μαγαζί «καλά εξοπλισμένο» μιας και έχει ντουζιέρες και πλυντήρια.
Σύμφωνα με μια έρευνα του 2007 του υπουργείου Υγείας,Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας της Ιαπωνίας, περίπου 5400 άνθρωποι ζούσαν σε ίντερνετ καφέ μακροπρόθεσμα, εξαιτίας του πολύ χαμηλού εισοδήματός τους.
Αυτοί οι πρόσφυγες των ίντερνετ καφέ άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο τέλος των 90s και έχουν αυξηθεί σε αριθμούς σε μεγάλο βαθμό την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ. Το φαινόμενο είναι μέρος μιας γενικότερης κρίσης για την εργατική τάξη στην Ιαπωνία, εν μέρει εξαιτίας της μερικής νομιμοποίησης των συμβάσεων εργασίας προσωρινής απασχόλησης το 1986, που νομιμοποιήθηκε πλήρως το 1999. Έκτοτε, το ποσοστό των εργατών που έχουν συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης έχει αυξηθεί στο 38%, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο συνδικάτου που μιλάει στο ντοκιμαντέρ. Με αυτό τον τρόπο οι εργολάβοι έχουν αυξήσει τα κέρδη τους, γιατί απασχολούν σαν υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης, λιγότερους από τους μισούς υπαλλήλους τους.

100 δόσεις... απ' το λαό για το κεφάλαιο!

Η κυβέρνηση, μετά από μπόλικες τυμπανοκρουσίες, κατέθεσε το σχέδιο νόμου με το γενικό τίτλο «Ρυθμίσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας», που με αφετηρία τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικούς φορείς των λαϊκών στρωμάτων, προχωρά σε νέες κρατικές επιδοτήσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.
Ολο το νομοσχέδιο στηρίζεται στην υλοποίηση αντιλαϊκών νόμωνγια τη φορολογία που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο. Ο στόχος του νομοσχεδίου είναινα νομιμοποιηθούν στη λαϊκή συνείδηση και να προχωρήσει η πληρωμή στο ακέραιο όλων των χρεών των λαϊκών στρωμάτωνπου αφορούν φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ - ΕΤΑΑ - ΕΕΤΗΔΕ, εισφορές αλληλεγγύης και επιτηδεύματος, ΦΠΑ, κ.ά. Δηλαδή, να πληρωθούν όλα τα χαράτσια που οδήγησαν το λαό στη χρεοκοπία και στην εξαθλίωση. Στόχος είναι να γεμίσουν γρήγορα τα ταμεία του αστικού κράτους, με βάση την εφαρμογή των αντιλαϊκών νόμων και του ισχύοντος κρατικού προϋπολογισμού που υλοποιεί το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν ανέλθει στα 77 δισ. ευρώ που χρωστούν 3.670.000 φυσικά πρόσωπα και 447.000 επιχειρήσεις. Από αυτά τα 46,6 δισ., ευρώ έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 5 χρόνια. Μέχρι 5.000 ευρώ χρέος έχουν το 91% των φυσικών προσώπων και το 82% των επιχειρήσεων, με συνολικό χρέος 2,3 δισ. ευρώ. 4.000 επιχειρήσεις χρωστούν 43,3 δισ. ευρώ. Συνολικά πάνω από6.500 οφειλέτες χρωστούν πάνω από 1.000.000 ο καθένας.

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα»

Tο Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Σχολικός εκφοβισμός: Μύθοι και πραγματικότητα»,την Παρασκευή 27 Μάρτη, στις 13.00, στο αμφιθέατρο «Σάκης Καράγιωργας II», στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
-- Ανοιγμα - έναρξη ημερίδας.
-- Εισαγωγική τοποθέτηση από τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Θα ακολουθήσουν ομιλίες με θέμα:
-- «Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας», από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- «Εκπαιδευτικό σύστημα και "σχολικός εκφοβισμός"», από τονΚυριάκο Ιωαννίδη, υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας - Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.
-- «Στερεότυπα και αλήθειες», από τον Παύλο Αλέπη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής!

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ
Σε κοινό ψηφοδέλτιο με χρυσαυγίτη «κατέβηκε» η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Μονίμων Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), του οποίου οι εργασίες έληξαν χτες το απόγευμα. Ταυτόχρονα με αυτού του τύπου τις συνεργασίες, στοιχείο που κυριάρχησε στο συνέδριο ήταν η μείωση των αντιπροσώπων (35 από 45 που ήταν το προηγούμενο συνέδριο). Το στοιχείο αυτό αποτυπώνει τη μεγάλη μείωση του προσωπικού που έχει γίνει στα λιμάνια, μείωση που καλύπτεται από εργολάβους με εργαζόμενους χαμηλόμισθους χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα. Πρόκειται για μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, στην οποία έχουν συναινέσει πλήρως ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας όλο το προηγούμενο διάστημα κάθε μορφή συλλογικής δράσης και αντίστασης των εργαζομένων.
Οσον αφορά τη συνεργασία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κάτσαρη, ο οποίος ήταν επικεφαλής του συνδυασμού που είχε στηρίξει η Χρυσή Αυγή στην Ενωση Τεχνικών του ΟΛΠ, την αποκάλυψη έκανε από το βήμα του συνεδρίου ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Ενότητας Λιμανιών, Γ. Παπαβασιλείου, επισημαίνοντας, ανάμεσα σε άλλα, ότι: «Η συνδικαλιστική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να αναλάβει το ρόλο του νέου κυβερνητικού, εργοδοτικού συνδικαλισμού, δε διστάζει να κάνει συνεργασία ακόμα και με χρυσαυγίτες. Είναι απόδειξη καιροσκοπισμού τους και της αγωνίας τους να υπηρετήσουν την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που, όπως και η προηγούμενη, υπηρετεί τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προχωράει τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμανιών και συνολικά των υποδομών της χώρας, με στόχο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων».
Κάλεσε τους εργαζόμενους, άμεσα, τώρα, «βάζοντας στην πρώτη γραμμή της πάλης τα αιτήματα για την κάλυψη των απωλειών στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης» να προχωρήσουν «σε αγωνιστικές αποφάσεις μέσα από μαζικές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις. Είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων, να παλέψουν σα μια γροθιά ενάντια στην αντιλαϊκή καταιγίδα».
Στο μεταξύ, κάτω από τις έντονες αποδοκιμασίες των εργαζομένων, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το χρυσαυγίτη να δηλώσει στο συνέδριο ότι αποσύρει την υποψηφιότητά του, όμως, η ανακοίνωση έγινε αφού οι συνδυασμοί είχαν κατατεθεί στην εφορευτική επιτροπή και έτσι, παρά τη δήλωση, το όνομα του χρυσαυγίτη παραμένει στο ψηφοδέλτιο της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Στήνουν «θηλιές» στα λαϊκά νοικοκυριά για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Με το βλέμμα στραμμένο στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων αντιλαϊκών φόρων της «μνημονιακής περιόδου», το υπουργείο Οικονομικών προχωρά άμεσα στην εφαρμογή της «ρύθμισης - εξπρές» για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, που ψηφίστηκε την Τετάρτη 18 Μάρτη στη Βουλή.
Η ρύθμιση θα ισχύσει μέχρι τις 27 Μάρτη (για λιγότερο από 10 μέρες) και προβλέπει ότι εφόσον εξοφληθεί εφάπαξ ένα ποσοστό ή το σύνολο της αρχικής ληξιπρόθεσμης οφειλής, τότε οι προσαυξήσεις, οι τόκοι και τα πρόστιμα που έχουν συσσωρευτεί θα περικοπούν άμεσα κατά το ίδιο ποσοστό ή στο σύνολό τους, αντίστοιχα.
Η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται να διευκολύνει μεγαλοεπιχειρηματίες, παρέχοντας τη δυνατότητα ένταξης και διαγραφής των προσαυξήσεων, και μάλιστα ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής. Από την άλλη πλευρά, τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά εκβιάζονται να «κόψουν το λαιμό τους», προκειμένου να πληρώσουν όσα περισσότερα μπορούν από φόρους και χαράτσια. Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, θα προχωρήσει άμεσα σε μαζικές αποστολές ειδοποιητηρίων σε περίπου 1 εκατομμύριο λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης, σήμερα Πέμπτη θα συζητηθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι 100 μηνιαίες δόσεις.
  • Φόρος 26% θα προκαταβάλλεται από τις επιχειρήσεις επί της δαπάνης προμηθειών από χώρες με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» και θα επιστρέφεται εντός 12μήνου, εφόσον αποδεικνύεται ότι η συναλλαγή είναι πραγματική. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, και αφορά συναλλαγές με χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία, η Ιρλανδία οι οποίες έχουν χαμηλό φορολογικό συντελεστή για τα επιχειρηματικά κέρδη. Για το θέμα αυτό, ο ΣΕΒ απέστειλε στην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη υπόμνημα στο οποίο επισημαίνει ότι πολλές ελληνικές ναυτιλιακές, εξαγωγικές, εισαγωγικές και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλουν παρακρατούμενο φόρο, τα ποσά του οποίου είναι σημαντικά, δεδομένης της φύσης των δαπανών τους (ναύλοι, πρώτες ύλες, καύσιμα, κ.λπ.). Την απόσυρση της ρύθμισης ζητά η διοίκηση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας (ΣΕΒΕ), με επείγουσα επιστολή προς την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη. Πηγή:902.gr

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Ξεχάστε τα...

«Δεν μπορούν να καταργηθούν οι μνημονιακοί νόμοι, ξέρετε γιατί; Γιατί τότε θα γυρίσουμε στο 2009 κι αυτό κανείς δεν το θέλει, ούτε η ηγεσία του ΚΚΕ...»! Ποιος διατύπωσε αυτή την άποψη; Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος, χτες το πρωί, στον ΑΝΤ1. Εκεί που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι, δηλαδή. Πιο ανοιχτή ομολογία άρνησης κάθε σκέψης για την ανάκτηση απωλειών δεν υπάρχει. Η απατεωνιά σε όλο της το μεγαλείο. Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πάντρεψε σε μια απάντηση δύο διαφορετικά ζητήματα για να βγάλει το συμπέρασμα που τον συμφέρει. Η κατάργηση των μνημονιακών νόμων σημαίνει γι' αυτόν επιστροφή στο 2009. Βεβαίως, ο λαός δεν πρέπει να πάει πίσω στο 2009 γιατί και τότε δεν ζούσε με βάση τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Το αίτημα ανάκτησης των απωλειών εννοείται ως εφαλτήριο, ως αφετηρία για διεκδίκηση όλων όσα δικαιούνται οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ζήτημα, δηλαδή, είναι ο λαός να πάει μπροστά, να ανοίξει δρόμο για να ζήσει με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της παραγωγής και της οικονομίας, κάτι που βεβαίως προϋποθέτει όχι μόνο κατάργηση των μνημονιακών νόμων αλλά ξήλωμα όλου του αντεργατικού - αντιλαϊκού πλαισίου που έχει χτιστεί από τα προ κρίσης χρόνια, ρήξη με το κεφάλαιο, την εξουσία του και την ΕΕ.
Ολα τα άλλα είναι υπεκφυγές για να πουν στο λαό ξεχάστε όσα χάσατε την περίοδο της κρίσης...
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Έρευνες και τοποθετήσεις των Σοβιετικών ψυχολόγων για την παιδική επιθετικότητα.

΄Ενα απόσπασμα με αφορμή τον τραγικό θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη και όλα όσα  επακολούθησαν και θα επακολουθήσουν, συζητήσεις επί συζητήσεων  για το  bullying, τις περισσότερες φορές ανούσιες , ευκαιρικές και επιδερμικές, συζητήσεις ή και αποφάσεις που συνήθως μένουν μόνο σε θέματα καταστολής, όχι πως δεν χρειάζονται, σε ορισμένες περιπτώσεις σαν τη συγκεκριμένη που απασχολεί. 
Η συγκεκριμένη ανάρτηση περιλαμβάνει αποσπάσματα από ένα καταπληκτικό πραγματικά βιβλίο του Ελισσαίου Βαγενά , μέλους της Κ.Ε. του ΚΚΕ, με τίτλο: " Για μια άλλη προσέγγιση της παιδικής επιθετικότητας" από τις εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ. Προσωπικά το θεωρώ ως το κορυφαίο βιβλίο στο είδος του.
Δείτε εδώ

Προετοιμάζουν το έδαφος

Οι δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της Βουλής Αλ. Μητρόπουλου για τις συντάξεις, προχτές Κυριακή στον τηλεοπτικό σταθμό «ΜΕΓΚΑ», πρέπει να σημάνουν καμπανάκι για εργαζόμενους και συνταξιούχους, καθώς ανοίγουν επικίνδυνα μονοπάτια. Επί της ουσίας, ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος έθεσε και πάλι ζήτημα μείωσης των αποδιδόμενων συντάξεων. Οπως χαρακτηριστικά είπε «... Και η δική μας κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να κρατήσει το σημερινό επίπεδο των συντάξεων»(!) και πρόσθεσε πως «επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι να μη μειωθούν άλλο οι συντάξεις...». Σε άλλο, δε, σημείο της παρέμβασής του εκτίμησε ότι «ενδεχομένως η κυβέρνηση στο μέλλον να "επαναδιατάξει" τις συντάξεις από τις μεγάλες προς τα κάτω...»!
Δεν ξέρουμε, αν τέτοιου είδους τοποθετήσεις εντάσσονται σε ένα σχέδιο προετοιμασίας του εδάφους, για στροφή 180 μοιρών και εγκατάλειψης όλων όσα έστω και στα λόγια διακήρυσσε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, βρισκόμαστε μπροστά σε μια σαφή μετατόπιση, που βέβαια δεν είναι η μοναδική. Από την προεκλογική υπόσχεση για αύξηση των συντάξεων, έστω σταδιακή και σε βάθος χρόνου, τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, πήγαμε στη μη παραπέρα μείωση των συντάξεων, ενώ τώρα - με τις δηλώσεις Μητρόπουλου - οδεύουμε στο «ενδεχόμενο» και μείωσης των συντάξεων. Και κάνει εντύπωση ότι οι αρμόδιοι υπουργοί, που δε χάνουν χρόνο να τοποθετούνται επί παντός του επιστητού και σε καθημερινή βάση, δε βρήκαν να πούνε ούτε λέξη για τις τοποθετήσεις αυτές.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Περί «έντιμου συμβιβασμού»...

Καθώς προχωρούν τα παζάρια με τους «εταίρους» για την «εξειδίκευση» της αντιλαϊκής συμφωνίας της 20ής Φλεβάρη, αλλά και για τη νέα συμφωνία που επιδιώκεται να την ακολουθήσει μετά τον Ιούνη, τα στελέχη της κυβέρνησης όλο και πιο συχνά αναφέρονται στην επιδίωξη ενός «έντιμου συμβιβασμού». Καθόλου τυχαία, αντίστοιχη αναφορά έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, την προηγούμενη Παρασκευή, ενώ το έδαφος έχουν προετοιμάσει με πολλούς τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα τα επιτελεία του συστήματος, π.χ. με σχετικά ερωτήματα σε δημοσκοπήσεις, αναλύσεις στα αστικά ΜΜΕ κ.ά.
Το ζήτημα εδώ για το λαό είναι να μπορέσει να διακρίνει ανάμεσα στον πραγματικό συμβιβασμό που επιδιώκει η κυβέρνηση για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου, στα παζάρια με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, και στην προσπάθεια που καταβάλλεται, από την άλλη, να παρουσιαστεί στα λαϊκά στρώματα η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής ως ένας «προσωρινός, αλλά αναγκαστικός συμβιβασμός για να αποφευχθούν τα χειρότερα», «για να κερδηθεί χρόνος» κ.ο.κ.

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Πού πας ρε πατριώτη;

Ε λοιπον ναι χρειαστηκαμε μολις εναμισυ μηνα για να να καταλαβουμε οτι η προασπιση της Παρτιδας θελει γκλαμορους καζουαλ εμφανισεις στα διεθνη φόρα, και θεαματικες προβολες της φτοχωπροδρομικης αντιληψης «ειμαι φτωχος αλά πληρωνω…!» . Προβολη της ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντιληψης: «και δε θελω και μ΄αρεσει!». Σε πολεμικο φοντο με τους δανειστες! Με «ομοψυχη εθνικη συνεγερση-περηφανεια», εκτελεσης του πατριωτικου καθηκοντος: παραμονης στην ευρωζωνη-εξοφλησης του εθνικου χρεους!Διακυρυσουν: «οπως προεκλογικα τους ταραξαμε στην νομιμοτητα, τωρα θα τους ταραξουμε στην συνεπεια απολπληρωμης των δοσεων!» (αμ πως;)
   Ειναι, λεει, παρτιωτικο καθηκον να στηριξουμε αυτους τους ελιγμους για να πετυχουμε εναν εντιμο συμβιβασμο! Και μαλιστα με νεο, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, στυλ! (ποιος καθοριζει το εντιμο;)
   Ειναι, λεει, «εθνικη νικη η μετονομασια της τροϊκα σε θεσμούς» (βλεπεις πως θεσμοποιουν την εξαρτηση ;), και «του μνημονιου σε γεφυρα και συμβολαιο!» Ειναι ανακτηση της «εθνικης μας περηφανιας τα ραντεβου με τους διαπραγματευτες να γινονται σε δωματια ξενοδοχειων» και όχι στα γραφεια υπουργων! (ραντεβου σε ξενοδοχεια…, χωρις καμερες;!).
   Ειναι, λεει,  εληνοπρεπης μαγκιά να μη πεσουμε στην παγιδα των δανειστων και μας οδηγησουν στο ατυχημα του γκράξιτ (αλαξανε και οι δανειστες τον ορο του γκρέξιτ! Τι μονο εμεις θα βαφτιζουμε…). Γι΄αυτο και μεις τωρα να δεχτουμε την αναστολη των προεκλογικων δεσμευσεων, ωστε να κοιμισουμε τους κουτόφραγκους, και μολις κανουμε τη νεα συμφωνια, ε τοτε, θα μοιραστουμε τα σουσαμια απ΄το Σαλονικιωτικο κουλουρι!  Γιατι μονο τοτε «η χωρα θα σταθει στα ποδια της» και «η οικονομικη αναπτυξη θα το επιτρεψει»
   Γι΄αυτο τωρα ειναι αντιπαρτιωτικο  το «δε πληρωνω –δε πληρωνω»;!
Ο καλος παρτιωτης πρεπει να πληρωνει και τον ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ και ΧΑΡΑΤΣΙΑ και ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ (για οσους εχουν εισοδημα πανω από 700 ευρω το μηνα;!)  Καλος παρτιωτης  ειναι αυτος που θα δεχτει και τα τελευταια διαθεσιμα των ασφαλιστικων ταμειων και κρατικων οργανισμων  να γινουν, κουρεύσιμα, ρέπος! Ο καλος παρτιωτης πρεπει να ζει «λιτό βίο» και να τρωει με το «φατε ματια ψαρια… και ομορφιά…»! Για να μαζευουμε λεφτα να πληρωνουμε, με «εθνικη περηφανια, και όχι εθνόδουλα» τις νεες μπιζνες των ολιγαρχων με αμερικανικα, ρωσικα, κινεζικα, γερμανικα, γαλικα, ιταλικα συμφεροντα!
   Οι «αριστερουληδες» ηγετες του ΣΥΡΙΖΑ, ακομα και σημερα μας θυμιζουν:«τα λεφτα δεν εχουν πατριδα», και ειναι σωστο! Οποτε κάθε αναφορα τους σε πατριωτισμο, εθνικη περηφανεια, σκοπο εχει να φτιασιδωσει τη συνεχεια της ιδιας αντιλαϊκης πολιτικης που ωφελει το κεφαλαιο! Όμως δήθεν, ΞΕΧΝΑΝΕ οτι: ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Και καλα αυτοι κοιτανε να κανουν τη δουλεια τους! Εσυ όμως;
 ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ ΠΑΤΡΙΩΤΗ;!                                                                                                                 (γιωπαπ)
                                                                               γιωργηςπαπαϊωανου

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

«Μασάζ»

Προχτές το βράδυ, η σύμβουλος του Γ. Βαρουφάκη, κα Παναρίτη, αποκάλυψε πως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα τέθηκε θέμα παύσης πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις για δύο μήνες, καθώς επίσης και πρόταση για αύξηση του γενικού ορίου συνταξιοδότησης στα 69 χρόνια. Η ίδια η κα Παναρίτη αρκέστηκε στη διατύπωση πρότασης για κατάργηση των «πρόωρων» συντάξεων (αυτές δηλαδή που δίνονται στις μάνες μετά από 25 χρόνια ένσημα για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους). Καθώς έγινε σάλος με το θέμα, άρχισαν οι διαψεύσεις - επιβεβαιώσεις. Από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών διαδόθηκε πληροφορία που επιβεβαίωνε τις δηλώσεις Παναρίτη, διευκρινίζοντας, όμως, ότι ο υπουργός, που ήταν παρών στη συζήτηση με την τρόικα, διαφώνησε μαζί τους. Παράλληλα, όμως, από το περιβάλλον της κας Παναρίτη στέλνονταν στα δημοσιογραφικά γραφεία διευκρίνιση ότι οι αναφορές της συμβούλου του υπουργού δεν αφορούσαν τις τωρινές διαπραγματεύσεις αλλά αυτές του 2010! Δεν πρόκειται για πρόβλημα συνεννόησης μεταξύ τους αλλά για κλασική περίπτωση «μασάζ». Η κα Παναρίτη, ως «λαγός», δημοσιοποίησε το θέμα, ο υπουργός εμφανίστηκε αντιστασιακός, η κα Παναρίτη το «μάζεψε» αλλά η δουλειά είχε ήδη γίνει: Οι εργαζόμενοι συνηθίζουν στην ιδέα ότι και η παύση πληρωμών είναι στο πρόγραμμα και οι περικοπές στις συντάξεις είναι στο πρόγραμμα και η δουλειά ως το θάνατο είναι στο πρόγραμμα

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Με τη φωνή του κεφαλαίου

«Δημοσιονομικό χώρο» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του κεφαλαίου και μεταρρυθμίσεις παντού, ακόμα και σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, με απόσπαση της συναίνεσης του λαού, ζήτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ.
Ευθύς εξαρχής, ταυτίστηκε με ΟΟΣΑ και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των οικονομολόγων, των διανοουμένων και των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, ότι η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας». Ευημερία όχι όμως για το λαό. Γι' αυτόν, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, άμβλυνση δηλαδή των ακραίων εκφάνσεων της φτώχειας, στόχο που συνέδεσε ευθέως με την προσπάθεια «να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ο νέος λογαριασμός μας στο facebook

Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε όνομα και προφίλ στο facebook. Οι θέσεις και οι  αναρτήσεις του ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ενόχλησαν. Σήμερα το απόγευμα η προειδοποίηση ήταν σαφής. "Προσέχετε πως μιλάτε". Kαι μετά από λίγο σκοτάδι. Φυσικά είναι ανόητοι αν πιστεύουν πως θα μας κλείσουν το στόμα. Ανεβήκαμε πάλι με νέο λογαριασμό, αλλά με μεγαλύτερο πείσμα.
Αυτός είναι ο καινούριος λογαριασμός μας. 


Το 2014 οι ναυτιλιακές πλήρωσαν φόρους 80 εκατ. έναντι 152 εκατ. που πλήρωσαν οι ναυτικοί


Yπάρχουν κλάδοι της οικονομίας οι οποίοι ενώ έμειναν ουσιαστικά αλώβητοι από την οικονομική κρίση, δεν συμβάλλουν στα έσοδα ανάλογα με την φοροδοτική τους δύναμη... Χαρακτηριστική περίπτωση ο εφοπλισμός. 
Η έκτακτη εισφορά της ναυτιλιακής κοινότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης, παραμένει εθελοντική, όταν η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης για τους υπόλοιπους …ιθαγενείς όχι μόνο είναι υποχρεωτική, αλλά επιβάλλεται και φέτος με έκπτωση 30%, ενώ υποτίθεται ότι θα καταργούνταν από πέρυσι. Η μόνιμη παρουσία της στο βίο των φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ το χρόνο, είναι σχεδόν δεδομένη, καθώς δεν προβλέπεται η κατάργησή της ούτε από το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης.
Η υπερφορολόγηση των συνήθων φορολογικών υποζυγίων θα συνεχίζεται στο …διηνεκές όσο δεν «αγγίζονται» η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο, η διαφθορά και ορισμένες «ιερές αγελάδες» του εγχώριου οικονομικού γίγνεσθαι.
Οι φοροαπαλλαγές και μόνο που απολαμβάνουν οι ναυτιλιακές εταιρίες είναι προκλητικές, όταν για τα φυσικά πρόσωπα αλλά και άλλες νομικές οντότητες, έχουν ουσιαστικά καταργηθεί.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το εξής στοιχείο: όλες οι ναυτιλιακές εταιρείες με ελληνική σημαία κατέβαλλαν για το 2013 (οικονομικό έτος 2014) συνολικούς φόρους (εισοδήματος, υπεραξίας κλπ.) 80 εκατ. ευρώ, όταν τα ελάχιστα ελληνικά πληρώματα που έχουν απομείνει στα πλοία υπό ελληνική σημαία κατέβαλλαν για το ίδιο έτος 152 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις φορολογικές τους δηλώσεις!

50 χρόνια από την αντικομμουνιστική εγκύκλιο του Γεωργίου Παπανδρέου

Οι σύγχρονες ευθύνες των ριζοσπαστών εκπαιδευτικών
Στις 11 Μάρτη του 1965, όταν στην κυβέρνηση βρισκόταν η «Ενωση Κέντρου» του Γεωργίου Παπανδρέου, στα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στάλθηκε από τον ίδιο, που ήταν τότε και υπουργός Παιδείας, η περιβόητη εγκύκλιος 1010, που είχε ως στόχο το τσάκισμα του μαθητικού κινήματος. Επρόκειτο για μια απροκάλυπτη αντικομμουνιστική, αντιλαϊκή επέμβαση, που επιχειρούσε να εξοβελίσει κάθε αντίσταση του κινήματος Παιδείας, με την επίκληση του «κομμουνιστικού κινδύνου», το χαφιεδισμό και την τρομοκρατία μέσω των απειλών απόλυσης αγωνιζόμενων εκπαιδευτικών.
Αιχμή αυτής της εγκυκλίου ήταν το χτύπημα της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη (ΔΝΛ), που πρωτοστατούσε στους μεγάλους αγώνες για την Παιδεία.
Η εγκύκλιος έγραφε, ανάμεσα στα άλλα: