Τρίτη 5 Μαΐου 2015

Η κυβέρνηση κάλεσε και τη Χρυσή Αυγή στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Με τη συμμετοχή και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής,υπόδικου Χρ. Παππά,συγκλήθηκε χτες το λεγόμενοΕθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), στην πρώτη συνεδρίασή του επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Την πρόσκληση στη νεοναζιστική οργάνωση, που τουλάχιστον επί προηγούμενης συγκυβέρνησης δεν προσκαλούνταν στις συνεδριάσεις, απηύθυνε ο νυν υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επικαλούμενος για την απόφασή του αυτή το γεγονός ότι «το Προεδρείο της Βουλήςομόφωνα καλεί σε κάθε συνεδρίαση της Βουλής τη Χρυσή Αυγή. Αντίστοιχα, ένας θεσμός που προβλέπεται από το Σύνταγμα, όπως το Ε.Σ.Ε.Π., οφείλει να καλεί αυτούς που καλούνται στη Βουλή». Συνεχίζονται έτσι το μασάζ από πλευράς συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στους νεοναζί και η προσπάθεια αποκάθαρσης της εικόνας τους ώστε να παίξουν το δικό τους ρόλο στις παραπέρα διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού.
Σημειωτέον, το ΚΚΕ δεν συμμετέχει στις συνεδριάσεις του οργάνου, καθώς το ΕΣΕΠ ουσιαστικά βάζει τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κάνουν τον κολαούζο της εκάστοτε κυβέρνησης (τα αστικά δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν), ενώ όλα τα κόμματα, μαζί και το ΚΚΕ, μπορούν να λένε τις απόψεις τους στην αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση ο Κοτζιάς, η συζήτηση επικεντρώθηκε «γύρω από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», στο φόντο της επανεκκίνησης της διαδικασίας Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών, αλλά και της επικείμενης επίσκεψης του Κοτζιά, στις 12 Μάη, στην Τουρκία για επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, λίγο πριν από τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια. Βασικός τους άξονας η επίτευξη κάποιου συμβιβασμού των μονοπωλίων των δύο πλευρών ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες του κεφαλαίου στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Πηγή: ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: