Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη Χαρίλαου Φλωράκη στο Κυριακάτικο Βήμα, 1η Φλεβάρη 2004

Η ψήφος στο ΚΚΕ αντίσταση στη Νέα Τάξη


-- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φανταζόσασταν ποτέ ότι θα δείτε τρεις γενεές Παπανδρέου να κυριαρχούν στην πολιτική ζωή;
-- Χ.Φ. «Ξέρετε, η ξενοκρατία και η εξάρτηση ποτέ δεν εμπιστεύονταν όποιον κι όποιον. Φρόντιζαν να έχουν πάντα στον τόπο μας τα δικά τους γκεσέμια. Και πεντάρα δεν έδιναν μήπως κατηγορηθούν ότι επιβάλλουν την οικογενειοκρατία, το νεποτισμό και τα τέτοια. Το μόνο που κοίταζαν ήταν πώς θα έχουν τα γκέμια. Πώς θα κρατάνε το λαό μας στο χαλινάρι. Στο κάτω κάτω η οικογένεια Παπανδρέου έχει δώσει πολλές φορές εξετάσεις: και με το διάταγμα για τη δικτατορία του Μεταξά, και με τα όπλα του Σκόμπι στα 1944, και με το διμέτωπο στα 1959-1965, και με την «Αλλαγή» στα 1981-89, και τώρα με τις καλές υπηρεσίες της προς τις ΗΠΑ, προς το ΝΑΤΟ και προς τη Νέα Τάξη. Η ξένη και η ντόπια αντίδραση όλες τις φορές τη βαθμολόγησαν με άριστα! Αρα δικαιολογημένα την ξαναβάνουν μπροστά. Μπροστά, και με την προίκα της... Το ερώτημά σας αφορά εκείνους τους αφελείς και προδομένους που θέλουν να πιστεύουν ότι ο τρίτος της γενιάς των Παπανδρέου είναι ο νέος "Μεσσίας" και λησμονάνε την πυρπολημένη Γιουγκοσλαβία και το φλεγόμενο Ιράκ. Οι κομμουνιστές, αντίθετα, τους ξέρουν καλά τους Παπανδρέου. Τους έχουν υποστεί. Και τους έχουν μάθει».
-- ΔΗΜ.: Ακούω την κυρία Παπαρήγα που λέει και ξαναλέει «ούτε ΠΑΣΟΚ ούτε ΝΔ». Μήπως αυτή η ταυτοποίηση απλοποιεί τα πράγματα;
-- Χ.Φ.: «Δεν είναι η Αλέκα Παπαρήγα ή το ΚΚΕ που επέβαλε στις ηγεσίες του δικομματισμού την ταυτόσημη ευρωπαϊκή, ατλαντική εξωτερική, αμυντική ή οικονομική πολιτική τους. Ελόγου τους την αποφάσισαν και ελόγου τους την ασκούν. Αντίθετα, το ΚΚΕ πάντα πίστευε και πιστεύει και σήμερα ότι άλλος κόσμος ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και άλλος κόσμος ακολουθεί τη ΝΔ. Και ότι στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικοί πολίτες, οι περισσότεροι από τους οποίους, ενώ αισθάνονται προδομένοι, δεν αποτολμούν την υπέρβαση. Και αυτούς τους προδομένους πολίτες του ΠΑΣΟΚ ή τους απληροφόρητους πολίτες της ΝΔ καλεί το ΚΚΕ να στηρίξουν με την ψήφο τους την αντίσταση στη Νέα Τάξη».
- ΔΗΜ.: Συνεχίζετε να... «πιστεύετε» ότι επόμενος πρωθυπουργός είναι ο κ. Κ. Καραμανλής;
- Χ.Φ. «Οσοι σφετερίζονται ή λεηλατούν τη δημόσια περιουσία και τα λεγόμενα "κοινοτικά πακέτα" σίγουρα κόπτονται για το ποιος θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, προκειμένου να κάνουν σύντομα τις αναγκαίες "αναπροσαρμογές" τους. Επειδή όμως αποτελεί πάγια πεποίθησή μου ότι στην εξαρτημένη χώρα μας οι πρωθυπουργοί πρώτα "κατασκευάζονται" και μετά "εκλέγονται", μου είναι αρκετά δύσκολο να γνωρίζω πόσο προχώρησε η "κατασκευή" του ενός ή του άλλου από τους μονομάχους και άρα ποιος είναι επικρατέστερος. Οσο για την παλιά ατάκα που αναφέρετε - εκείνη πριν από δυο χρόνια -, δεν... ανακάλυψα την Αμερική. Στο πλαίσιο του δικομματισμού βγαίνει ή ο ένας ή άλλος. Και όταν ο ένας "εκλεγεί" δύο φορές, μπορείς να πιθανολογήσεις ότι έρχεται η σειρά του άλλου».
Το σύστημα πάντα θέλει την Αριστερά στη γωνία
-- ΔΗΜ.: Πώς κρίνετε τις τελευταίες εξελίξεις με την υπόθεση Πάχτα και τους χειρισμούς από πλευράς κυβέρνησης;
-- Χ.Φ.: «Είναι κατάντια. Είναι κουτρουβάλα ενός θεσμού που, παρά τα κουσούρια του, κράτησε όρθια την αστική πολιτική δημοκρατία για δεκαετίες. Ομολογώ ότι ντράπηκα από την εξαχρείωση και δεν ξανάνοιξα την τηλεόραση. Ολα αυτά σε άλλους καιρούς ήταν αδιανόητα. Ο βουλευτής είχε κύρος, ο υπουργός είχε κύρος. Πάρτε παράδειγμα την εφημερίδα σας. Είναι μια έγκυρη αστική εφημερίδα, η οποία έχει αποδεχτεί το δικομματισμό. Πώς όμως να υποστηρίξει τέτοια φαινόμενα; Πώς να σιωπήσει όταν με τόσο άθλιες μεθοδεύσεις εκποιούνται τα δημόσια και τα κοινά αγαθά; Οσο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, θα παραθέσω δύο ρητά: ότι "ένοχος ου ποιεί" και ότι "ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα"».
-- ΔΗΜ.: Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Αριστερά θα «στενάξει» σε αυτές τις εκλογές. Εσείς τι λέτε;
-- Χ.Φ.: «Η Αριστερά "στενάζει" σε όλες τις εκλογές και δε θα "στενάξει" μόνο σ' αυτές που έρχονται... Γιατί το σύστημα πάντα "θέλει την Αριστερά στη γωνία". Εχω πει παλιότερα ότι "αν οι εκλογές μπορούσαν να αλλάξουν τον καπιταλισμό, σίγουρα οι καπιταλιστές θα τις είχαν καταργήσει". Εμείς, δηλαδή, αγωνιζόμαστε και μέσα στο σύστημα και έξω από αυτό - κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες - με την ίδια πάντα θέρμη. Και εναπόκειται στα λαϊκά στρώματα να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να γυρίσουν την πλάτη στις Σειρήνες του δικομματισμού και να μας ενισχύσουν».
-- ΔΗΜ.: Το ερώτημα που τίθεται από διάφορες πλευρές είναι γιατί η Αριστερά δεν κατέρχεται στον εκλογικό στίβο ενιαία. Το πρότεινε και ο κ. Μ. Θεοδωράκης, αλλά η κυρία Παπαρήγα απάντησε ότι η ενότητα δεν είναι ρεαλιστική. Είναι τόσο δύσκολο τελικά;
-- Χ.Φ.: «Η παρέμβαση του Μίκη Θεοδωράκη είχε δύο σκέλη: το πρώτο ήταν έκκληση για ενότητα της Αριστεράς και κοινή εκλογική κάθοδο. Το δεύτερο ήταν δήλωση ότι θα ψηφίσει Αριστερά, είτε είναι ενωμένη είτε όχι, γιατί μόνο η Αριστερά αγωνίζεται εναντίον της Νέας Τάξης. Και η μεν ενότητα της Αριστεράς είναι πράγματι πρακτικά αδύνατη 45 ημέρες πριν από τις εκλογές, και επειδή ο χρόνος είναι ελάχιστος και επειδή οι κύριες συνιστώσες του σημερινού Συνασπισμού είναι η πρώην ΕΑΡ (που μεθόδευσε στα 1991 τη διάλυση του ΚΚΕ, μαζί με ορισμένους πρώην συντρόφους) και οι πρώην σύντροφοί μας που εγκατέλειψαν το Κόμμα και συνεργάστηκαν με την ΕΑΡ. Στο ερώτημά σας όμως λησμονάτε το δεύτερο σκέλος της παρέμβασης Θεοδωράκη: ότι, δηλαδή, στέλνει μήνυμα στους αγωνιστές, πατριώτες και δημοκράτες να ψηφίσουν Αριστερά δίνοντας πρώτος το παράδειγμα. Και λησμονάτε ακόμη ότι το ΚΚΕ αποτελεί τον κορμό της Αριστεράς...».
-- ΔΗΜ.: Από τη μια η κυρία Παπαρήγα λέει ότι με τις υπάρχουσες δυνάμεις της Αριστεράς το ΚΚΕ δεν μπορεί - τουλάχιστον τώρα - να συμμαχήσει. Και από την άλλη διακηρύσσει ότι στόχος είναι η «λαϊκή συμμαχία». Με ποιους και πότε θα τη συγκροτήσετε;
-- Χ.Φ.: «Η Αλέκα Παπαρήγα είναι σαφής. Λέει ότι στις σημερινές συνθήκες η πολιτική συμμαχία με τις ηγεσίες των άλλων αριστερών κομμάτων δεν είναι ρεαλιστική. Προσθέτει όμως πάντα ότι ώσπου να ωριμάσουν οι συνθήκες το ΚΚΕ προωθεί την κοινωνική συμμαχία στη βάση με όλες τις αριστερές και προοδευτικές ριζοσπαστικές δυνάμεις. Το ερώτημα "συμμαχία με ποιους" είναι κολοβό. Για να έχει και ουρά χρειάζεται ένα ακόμα ερώτημα: "Συμμαχία πότε και για να κάνουμε τι;". Και αυτό το "πότε" έχει σχέση με την ωρίμανση των συνθηκών. Δηλαδή, αν το γκάστρωμα έχει προχωρήσει αρκετά και επίκειται φυσιολογική γέννα του καινούριου».
Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, ενώ οι άλλοι...
-- ΔΗΜ.: Μήπως η τακτική «εμείς από τη μία και όλοι οι άλλοι απέναντι» δημιουργεί κινδύνους «διαρροών» εν δυνάμει ψηφοφόρων;
-- Χ.Φ.: «Ποτέ το ΚΚΕ δεν ήταν τόσο φαντασμένο ώστε να λέει "εμείς από δω και όλοι οι άλλοι απέναντι". Αλλο έλεγε και λέει το ΚΚΕ: Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε το σύστημα, ενώ όλοι οι άλλοι, ο καθένας με τον τρόπο του, θέλουν ή να το υπηρετήσουν ή να το βελτιώσουν ή να το εκμεταλλευτούν. Παρά ταύτα, σε πολλά καθημερινά ζητήματα του λαού αφήνουμε κατά μέρος το στρατηγικό μας στόχο για αλλαγή του συστήματος και παλεύουμε για τη βελτίωση της καθημερινότητας από κοινού με όλους εκείνους που επιδιώκουν το ίδιο. Και αυτό το ξέρουν και οι φίλοι και οι αντίπαλοι του ΚΚΕ. Γι' αυτό και έχω τη γνώμη ότι οι σφυγμομετρήσεις που δείχνουν διαρροή οπαδών του ΚΚΕ προς το ΠΑΣΟΚ, ή βρίσκονται στα όρια του στατιστικού λάθους ή αποτελούν αναγωγές με... ευσεβείς πόθους ή δεν αποτυπώνουν και την αντίστροφη κίνηση: δηλαδή, των διαρροών οπαδών του ΠΑΣΟΚ προς το ΚΚΕ. Κοντολογίς, και θα κρατήσουμε τις δυνάμεις μας και θα τις αυξήσουμε σημαντικά».
-- ΔΗΜ.: Με την έκδοση του δεύτερου τόμου του βιογραφικού βιβλίου του κ. Χ. Θεοχαράτου με τίτλο «Χαρίλαος Φλωράκης. Ο λαϊκός ηγέτης» ολοκληρώθηκε η προσπάθεια καταγραφής της πολυδαίδαλης πολιτικής πορείας σας. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι πρόκειται για «"αγιογραφία" του Χαρίλαου...». Αλλοι πάλι λένε ότι «αυτός δεν είναι ο Χαρίλαος που ξέρουμε εμείς...». Εσείς τι λέτε;
-- Χ.Φ.: «Ε, όχι και "αγιογραφία" μου το βιβλίο του Θεοχαράτου! Και πόσα δε μου φορτώνει. Αν το διαβάσετε με προσοχή, θα διαπιστώσετε ότι μου καταλογίζει ευθύνες για το "καπέλωμα" του ΚΚΕ από το ΠΑΣΟΚ κατά την επταετία 1974-1981. Οτι με μέμφεται επειδή "συρθήκαμε" πίσω από το ψευδεπίγραφο σύνθημα της "Αλλαγής" κατά την οκταετία 1981-1989. Οτι με κατηγορεί πως και με δική μου ευθύνη κατόρθωσε ο Α. Παπανδρέου να ριζώσει στο λαό και στην Αριστερά τα αντιδεξιά του σύνδρομα. Οτι θεωρεί λάθος μου το γεγονός πως πρώτα τα βρήκα με την ΕΑΡ το 1988 και μετά στράφηκα προς τους ανένταχτους και τους πασοκογενείς ενώ, λέει, όφειλα να κάνω το αντίθετο. Οτι ο Α. Παπανδρέου κάθε φορά έβρισκε τρόπο να με καλμάρει και να με διαβεβαιώνει ότι θα λάβει μέτρα, ενώ γνώριζα ότι θα επαναλάβει τα ίδια κλπ, κλπ. Στον πρόλογο του τόμου αναφέρω ότι "το βιβλίο αυτό είμαι εγώ". Δηλαδή, ότι απηχεί τους αγώνες, τις ιδέες, τους λόγους και τις αντιλήψεις μου. Και πράγματι τα απηχεί όλα αυτά. Συχνά απηχεί και το ύφος μου. Τις περισσότερες φορές, όμως, όπως είναι φυσικό, απηχεί το ύφος του συγγραφέα. Και αρκετά στοιχεία που του διηγήθηκα ή του έδωσα γραπτά απέφυγε να τα συμπεριλάβει στο βιβλίο λέγοντάς μου ότι δεν επιθυμεί να κάνει την εργασία του προεκλογική μπροσούρα. Τελικά είχε δίκιο. Το κλίμα που ζούμε δεν προσφέρεται για αποτίμηση πεπραγμένων, αλλά μόνο για αντεγκλήσεις, κορόνες και λασπολογία...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: