Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Τοποθέτηση του Ν. Καραθανασόπουλου στη Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής (VIDEO)

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, τοποθετήθηκε στη Βουλή για τις εξελίξεις στην οικονομία της Αργεντινής και τη σχετική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί το απόσπασμα:
«Αυτό το οποίο επιβεβαιώνεται από τις εξελίξεις στην Αργεντινή είναι η χρεοκοπία και των δύο μοντέλων, στα πλαίσια της διαχείρισης του συστήματος. Και βέβαια δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την υποκρισία τόσο των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ότι οι εξελίξεις στην Αργεντινή επιβεβαιώνουν τη δική τους επιλογή, το δικό τους μοντέλο, το οποίο όμως έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα και τα βιώνουν καθημερινά ευρύτερα λαϊκά στρώματα, δηλαδή τις συνθήκες φτώχειας, εξαθλίωσης, της επιδείνωσης της θέσης της εργατικής τάξης και των πλατιών λαϊκών στρωμάτων, συνθήκες οι οποίες βεβαίως δεν είναι προσωρινές, αλλά θα είναι μόνιμες και το επόμενο χρονικό διάστημα, στο διάστημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, στο όνομα της διατήρησής της. Όσο και την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όλων όσοι υπερασπίζονται το μοντέλο της Αργεντινής, γιατί μια τόσο πλούσια χώρα έχει τόσο φτωχούς ανθρώπους, έναν τόσο φτωχό λαό. Από αυτή την άποψη, μας προξένησε εντύπωση η αναφορά του κ. Βούτση ότι πρέπει να εκφραστεί αλληλεγγύη στην κυβέρνηση της Αργεντινής. Σε μία κυβέρνηση, η οποία κάνει αυτές τις επιλογές για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Αργεντινής και η οποία κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ευθύνες για τις συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης που βιώνει ο λαός της.
Έτσι λοιπόν και στις δύο περιπτώσεις -και στο μοντέλο που εφαρμόζεται στην Ελλάδα και στο μοντέλο της Αργεντινής- υπάρχει μία κοινή συνισταμένη: Η υπεράσπιση, είτε με τη μία μορφή είτε με την άλλη, των συμφερόντων του κεφαλαίου. Γι’ αυτό υπάρχει κι αυτός ο τσακωμός, ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, για το ποιος καλύτερα μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας μας. Και από αυτή την άποψη αδιαφορούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γιατί και οι δύο αυτές επιλογές οδηγούν το λαό στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Η μόνη διέξοδος για τους λαούς, τον ελληνικό λαό και το λαό της Αργεντινής και όχι μόνο, είναι να απαλλαγούν από τους δυνάστες τους, δηλαδή την αστική τάξη, τους εκμεταλλευτές τους. Μόνο έτσι μπορούν να απαλλαγούν από το χρέος, από την ανεργία, από τη φτώχεια και την εξαθλίωση».
902.gr

Η Ρεάλ, ο Χάμες και τα ... 8.000 χιλιόμετρα δρόμων

Τι σχέση μπορεί να έχει μια ποδοσφαιρική μεταγραφή της Ρεάλ Μαδρίτης με ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 5,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή 8.000 χιλιομέτρων οδικού δικτύου στην Κολομβία; Σύμφωνα με καταλανική εφημερίδα, έχει. Πιο συγκεκριμένα, η απόκτηση του Κολομβιανού σταρ, που διέπρεψε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, Χάμες Ροντρίγκες από τη Ρεάλ έναντι 80 εκατ. ευρώ συνδέεται με πρόγραμμα παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων της Κολομβίας.
Η κατασκευαστική εταιρεία ACS, στην οποία πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο επικεφαλής της Ρεάλ, Φλ. Πέρεθ, έχει βάλει στόχο το πρόγραμμα «Ευημερία των Εθνικών Οδών», το οποίο προβλέπει επενδύσεις περίπου 5,2 δισ. ευρώ για την κατασκευή 8.000 χιλιομέτρων οδικού δικτύου στην Κολομβία. Και σε αυτό το πλαίσιο έγινε και η μεταγραφή. Παλιότερα, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, οι υπεύθυνοι της Ρεάλ οργάνωσαν τουρνέ προετοιμασίας στην Κίνα, που συνέπεσε με την ανάθεση της σύμβασης για τη διαχείριση των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Τανγκ Ζιν.
Οπως και να 'χει, η εμπλοκή επιχειρηματιών στο ποδόσφαιρο σχετίζεται κυρίως με άλλες δραστηριότητες, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για μεγέθη όπως Ρεάλ, Μπαρτσελόνα ή Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αυτή είναι η πραγματικότητα, όσο ο Αθλητισμός θα είναι ένα προϊόν που αποφέρει κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους..
Πηγή:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

95χρονος Ισραηλινός επιζών του ολοκαυτώματος,στο πλευρό των Παλαιστινίων



Ονομάζεται  Ernest Rosenthal , είναι Ισραηλινός 95 χρονών, και επέζησε από το ολοκαύτωμα των Ναζί. Σήμερα δείχνει την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους,όπως και το Κομμουνιστικό  Κόμμα Ισραήλ και άλλοι αγωνιστές  Ισραηλινοί μέσα σε απίστευτες δυσκολίες και διώξεις από το φασιστικό  καθεστώς του Ισραήλ.
Την φωτογραφία είδα δημοσιευμένη στο facebook στη σελίδα  Velissarios Kossivakis    και θεώρησα υποχρέωση μου να την προβάλλω όσο οι δυνάμεις αυτού του μπλογκ το επιτρέπουν. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να γραφτεί τίποτα περισσότερο. Η εικόνα και η ιστορία του συγκεκριμένου αγωνιστή μιλάνε από μόνα τους.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για την απόφαση του δικαστηρίου για τη Μανωλάδα

Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Πάτρα, που αθωώνει τον επιχειρηματία και τους επιστάτες που πυροβόλησαν τους μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα τον Απρίλη του 2013, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σοβαρά 20 εργάτες, είναι πρόκληση και επικίνδυνη για την εργατική τάξη. Η δικαιοσύνη, όπως τις περισσότερες φορές έτσι και τώρα, στάθηκε απέναντι στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της, απέναντι στους μετανάστες, δίνοντας αέρα στα πανιά των μεγαλοτσιφλικάδων. Οι μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα, από το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν, ζήτησαν τα δεδουλευμένα τους και δέχτηκαν σφαίρες. Διαμαρτυρήθηκαν για την επίθεση, και τους απομόνωσαν στα θερμοκήπια καταλύματα, χωρίς ρεύμα και τροφή, με απειλές και τρομοκρατία.
Εικόνα αρχείου
Η έμπρακτη στήριξη του ΠΑΜΕ στους μετανάστες της Μανωλάδας το 2013, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έδωσε δύναμη και κουράγιο στους κατατρεγμένους εργάτες, για να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Το ΠΑΜΕ και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία επανειλημμένα μετέφεραν τρόφιμα στους αποκλεισμένους μετανάστες, για να τους εκφράσουν όχι μόνο την ηθική αλλά και την έμπρακτη στήριξη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.
Οι παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ και του εργατικού κέντρου Αμαλιάδας στην κυβέρνηση, που έχει εγκληματικές ευθύνες για τις άθλιες συνθήκες που έμεναν και εργάζονταν οι μετανάστες, έδειξαν ότι η εργατική τάξη μπορεί να στηρίζεται μόνο στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα, στην κοινή δράση και στάση απέναντι στον κοινό αντίπαλο, και όχι στις κυβερνήσεις που δέχονται τους φραουλάδες μεγαλοτσιφλικάδες και τους στρώνουν κόκκινο χαλί, δίνοντάς τους απλόχερα τα πάντα, και στους εργάτες όχι μόνο κατεβάζουν τα ρολά αλλά εξαπολύουν άγρια πογκρόμ και μηχανισμούς εκμετάλλευσης.
Η σημερινή αθωωτική απόφαση επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά πως για μας, για την εργατική τάξη, ΝΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ και όχι τα κέρδη των μεγαλοτσιφλικάδων, των μπράβων τους, και των μηχανισμών που στήνει η κυβέρνηση για να διευκολύνει την εκμετάλλευση των κατατρεγμένων μεταναστών αλλά και των Ελλήνων εργατών.
Το ΠΑΜΕ θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πλευρό όλων των εργατών, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Οι όποιες δικαστικές αποφάσεις, δεν μπορούν να εμποδίσουν την ανάγκη του οργανωμένου ταξικού αγώνα, αλλά αντίθετα αποδεικνύουν περίτρανα την ανάγκη συσπείρωσης του συλλογικού αγώνα, την ανάγκη κοινού αγώνα Ελλήνων και Μεταναστών εργατών, κόντρα στις αιτίες και το σύστημα που γεννά την εκμετάλλευση.

Σάλευε μες στο νεκρό κορμί της μάνας του


Το τηλεγράφημα σημείωνε μεταξύ άλλων: «Στο νοσοκομείο του προσφυγικού καταυλισμού Ντέιρ αλ Μπάλαχ οι γιατροί έφεραν στον κόσμο, με καισαρική, ένα πρόωρο βρέφος μία ώρα μετά το θάνατο της μητέρας του, η οποία καταπλακώθηκε από τα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο σύζυγος της 23χρονης γυναίκας, ένας δημοσιογράφος του ραδιοφώνου, τραυματίστηκε σοβαρά. "Μας την έφεραν νεκρή μετά από ένα βομβαρδισμό στις 3 το πρωί της Παρασκευής. Προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε, όμως είχε πεθάνει καθ' οδόν για το νοσοκομείο. Κατόπιν είδαμε την κοιλιά της να κινείται και υπολογίσαμε ότι βρισκόταν στην 36η εβδομάδα της κύησης", εξήγησε ο γιατρός Φάντι αλ Χάρτι. Στο νεογέννητο κοριτσάκι δόθηκε το όνομα της μητέρας του, Σάιμα αλ Σέιχ Κανάν. Η κατάστασή του πάντως είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έμεινε για πολλή ώρα χωρίς οξυγόνο και θα χρειαστεί να νοσηλευτεί στην εντατική μονάδα τουλάχιστον για τρεις εβδομάδες».
Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αυτό το κορίτσι. Δεν αρκεί να επιβιώσει από τη δύσκολη «γέννα», πρέπει να γλιτώσει κι από τις ισραηλινές βόμβες. Ο,τι όμως κι αν απογίνει, ένα είναι σίγουρο. Εχει κιόλας δώσει μαθήματα ζωής. Ανάμεσα στη φρίκη και το θρήνο που κουβαλάνε οι εικόνες οι οποίες φτάνουν καθημερινά από τη μαρτυρική Γάζα, αυτό το πλάσμα, πριν ακόμα γεννηθεί, κατάφερε να βροντοφωνάξει ότι θέλει να ζήσει για λογαριασμό όλων των παιδιών που δολοφονούν οι ιμπεριαλιστές όχι μόνο στη δική του πατρίδα, αλλά σε κάθε γωνιά της Γης.
Εκείνοι που νομίζουν ότι με βόμβες και πυραύλους μπορούν να γλιτώσουν από τη δύναμη της λαϊκής οργής και της οργανωμένης αντιμονοπωλιακής - αντικαπιταλιστικής πάλης, ας τολμήσουν να κοιτάξουν τα παιδιά της Γάζας. Ο τρόμος, ο πόνος, ο θυμός μπορούν να γίνουν όπλα αντεπίθεσης. Οταν μπολιαστούν με την επαναστατική θεωρία και πράξη της οργανωμένης πρωτοπορίας της κοινωνίας, όταν αποκτήσουν στέρεη βάση, ταξικά προσανατολισμένη, τότε οι γενιές αυτών των παιδιών που σήμερα είναι ανυπεράσπιστα θα μπορέσουν να γίνουν πρωταγωνιστές μιας μάχης αντάξιας και των ονείρων τους και των δικαιωμάτων τους.
Αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη της Τετάρτης 30 Ιούλη του 2014.  

Η «ανοικοδόμηση» που πάντα ακολουθεί

Aφγανιστάν
Πριν λίγες μέρες ήταν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι που είχε ανακοινώσει ότι η Ουάσιγκτον θα προσφέρει 47 εκατομμύρια δολάρια ως «ανθρωπιστική βοήθεια» στους αμάχους της Γάζας. Χωρίς καμιά ντροπή, εκείνοι που βαφτίζουν τις σφαγές παιδιών «δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», βγαίνουν και καμώνονται τους ευαίσθητους ανθρωπιστές, που τάχα τρέχουν να βοηθήσουν τον ανυπεράσπιστο λαό της Παλαιστίνης. Αφού πρώτα τον «στραγγαλίζουν» με τους εποικισμούς, με τον οικονομικό αποκλεισμό, με την καταπάτηση του δικαιώματός του ακόμα και να συγκροτούν τα εδάφη του μια ενιαία επικράτεια, έρχονται μετά και του προσφέρουν «βοήθεια».

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ισραηλινοί φασίστες πανηγυρίζουν στους δρόμους τραγουδώντας: «Δεν έχει σχολείο αύριο στην Γάζα γιατί όλα τα παιδιά είναι νεκρά!»


Πρώτα ήταν εκείνοι που έπιναν μπύρες και έβλεπαν την Γάζα να βομβαρδίζεται πανηγυρίζοντας. Τώρα, είναι εκείνοι που βγήκαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και τραγουδούσαν αρρωστημένα συνθήματα για τα παιδιά που δολοφονούνται από τον στρατό τους.
Όπως αποκαλύπτει η Daily Mail, ισραηλινός δημοσιογράφος κατέγραψε ακροδεξιούς συμπατριώτες του να πανηγυρίζουν στους δρόμους για τον θάνατο παιδιών. Το βίντεο που ανάρτησε στο YouTube τους έδειχνε να τραγουδούν: «Δεν έχει σχολείο αύριο, γιατί δεν υπάρχουν άλλα παιδιά στην Γάζα!»
Πηγή: newsit.gr

Αυτά είναι τα 125 ΠΑΙΔΙΑ που δολοφονήθηκαν στη μαρτυρική Γάζα

Η λίστα της ντροπής


΄Οτι διαβάζετε και βλέπετε, το αναδημοσιεύω από το μπλογκ  Αντανάκλαση.

Το πιο μικρό από τα θύματα είχε συμπληρώσει μόλις πέντε μήνες ζωής... Ονομαζόταν Fares Jomaa al-Mahmoum.
Είναι σαν να ισοπεδώθηκε ένα σχολείο με όλους τους μαθητές να βρίσκονται μέσα σε αυτό. Από το ξεκίνημα των ισραηλινών βομβαρδισμών στη μαρτυρική Γάζα, δολοφονήθηκαν 125 παιδιά και η συγκεκριμένη καταγραφή αναφέρεται μόνο μέχρι μια εβδομάδα πριν, την Τρίτη 22 Ιουλίου...
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της Γάζας, η μοναδική μέρα χωρίς ανήλικα θύματα ήταν η Τρίτη 15 Ιουλίου, ενώ η μέρα με τους περισσότερους νεκρούς υπήρξε η 20η Ιουλίου με 38.

Το σύνολο των Παλαιστίνιων που έχασαν τη ζωή τους, μέχρι τις 22 Ιουλίου, ήταν 680 άνθρωποι...
Η πρόεδρος της οργάνωσης «Jewish Voice for Peace» Rebecca Vilkomerson μαζί με ακόμα 8 άτομα συνελήφθησαν όταν προσπάθησαν να διαβάσουν στο γραφείο της οργάνωσης «φίλοι του ισραηλινού στρατού» τα ονόματα των θυμάτων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
Αυτή είναι η ολοκληρωμένη λίστα της ντροπής των 125 παιδιών με το όνομα το επίθετο και την ηλικία τους:

Η στόχευση της ποινικοποίησης του ΚΚ Ουκρανίας

Την περασμένη Πέμπτη ξεκίνησε στο Κίεβο, σε κλίμα τρομοκρατίας και με την έντονη παρουσία των φασιστικών ταγμάτων του «Δεξιού Τομέα», η δίκη που κάνει η κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών κατά του ΚΚ Ουκρανίας. Η πρόθεση της πραξικοπηματικής κυβέρνησης (που το Φλεβάρη φέτος ανέτρεψε την κυβέρνηση Γιανουκόβιτς) και του Προέδρου της Ουκρανίας, του γνωστού μεγαλοκαπιταλιστή «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο, είναι, σε συνέχεια της απόφασης διάλυσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που πέτυχε στη Βουλή, να απαγορεύσει την ίδια την ύπαρξη ΚΚ και της κομμουνιστικής ιδεολογίας. Ο Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, διορισμένος πρόεδρος του Κοινοβουλίου, το είπε πολύ χαρακτηριστικά: «Ελπίζω να μην ξαναϋπάρξει στο ουκρανικό Κοινοβούλιο Κομμουνιστικό Κόμμα και στη χώρα η κομμουνιστική ιδεολογία». Η δίκη προς το παρόν πήρε αναβολή και πρόκειται να επαναληφθεί στις 14 Αυγούστου.

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

Η πτώση του μορφωτικού επιπέδου και η υποκρισία της αστικής τάξης

 Η εισαγωγή της «Τράπεζας Θεμάτων», αρχικά στην Α' Λυκείου και από του χρόνου και στη Β' Λυκείου, ανοίγει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, πέρα από το εξίσου σημαντικό πρόβλημα των φραγμών που ορθώνονται σε πολλά παιδιά της λαϊκής οικογένειας να ολοκληρώσουν το Λύκειο. Πρόκειται για το «επίπεδο των μαθητών», για την ποιότητα των γνώσεων που δίνει το σχολείο σήμερα και που, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της «Τράπεζας Θεμάτων», η τελευταία έφερε στην επιφάνεια τη φτώχεια τους. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα καπιταλιστικά κράτη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, και φυσικά δεν είναι αποκλειστικά εκπαιδευτικό πρόβλημα. Ομως στο άρθρο αυτό θα ασχοληθούμε με το πώς το αστικό σχολείο επιδρά καταλυτικά στην εμφάνιση και τη γιγάντωσή του.
Ας συμφωνήσουμε σε κάτι. Το επίπεδο των γνώσεων των μαθητών είναι πράγματι πεσμένο. Μάρτυρες γι' αυτό είναι οι ίδιοι οι εκπαιδευτικοί, που βλέπουν γενιά με γενιά κάτι να αλλάζει μέσα στην τάξη, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο όχι μόνο τι φταίει γι' αυτό, αλλά και τι είναι αυτό που αλλάζει.

Τεράστιοι κίνδυνοι από την εξουδετέρωση χημικών της Συρίας στα δυτικά της Κρήτης

Το αμερικανικό πλοίο «CAPE RAY» όπου επιχειρείται εξουδετέρωση χημικών στα ανοιχτά της Κρήτης
Τις τεράστιες ευθύνες που έχουν ελληνική κυβέρνηση και ΕΕ στην υπόθεση εξουδετέρωσης χημικών της Συρίας εν πλω, σε πλοίο του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, στα δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπογραμμίζει ο Νίκος Κατσαρός, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου τηςΕλληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, πρώην πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ριζοσπάστη».
Περιγράφοντας τα εφιαλτικά σενάρια και τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν από ενδεχόμενο ατύχημα, επισημαίνει ταυτόχρονα τον κίνδυνο να μεταβληθεί η Μεσόγειος σε μόνιμο χώρο καταστροφής αερίων χημικού πολέμου όπως και κάθε άλλου είδους τοξικών και επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
-- Από ΗΠΑ, ΕΕ και διεθνείς οργανισμούς προκρίθηκε το σενάριο εξουδετέρωσης χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης, εν πλω, στα νερά της Μεσογείου.

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

Μια μικρή ιστορική υπενθύμιση στους οπορτουνιστές.

Ο  Θανάσης Καρτερός ,σχετικά με το άρθρο του στην Αυγή, πήρε την απάντηση που έπρεπε από το Ριζοσπάστη  και  άλλα μπλογκ. Εμείς από εδώ θα κάνουμε μια μικρή υπενθύμιση , στους ΣΥΡΙΖΑίους. 
Ανέκαθεν  οι οπορτουνιστές είχαν μια ιδιαίτερη λατρεία στους αστικούς θεσμούς.Τους υπηρέτησαν με ιδιαίτερο ζήλο, από πολλές θέσεις, με το αζημίωτο πάντα. Εξάλλου και  η αστική τάξη τους προστάτεψε αρκετές φορές με πολλούς τρόπους , σε εποχές που κινδύνευαν να εξαφανιστούν από τον  πολιτικό χάρτη , με την προοπτική να τους χρησιμοποιήσει, κακή ώρα όπως τώρα, όταν θα χρειαζόταν  ανακουφιστική γι΄αυτήν εναλλακτική λύση.
Η ιστορία έχει καταγράψει, την εποχή της Χούντας και ιδιαίτερα στο περίφημο πείραμα φιλελευθεροποίησης του Μαρκεζίνη, τη σπουδή των οπορτουνιστών να συμμετέχουν, νομιμοποιώντας μαζί με άλλους, το εγχείρημα Μαρκεζίνη. Μιλάμε για την περίοδο Ιούλη-Νοέμβρη του 1973. Φαίνεται πως ήταν τόση η σπουδή τους ώστε ο Μπριλάκης είχε δώσει συνέντευξη στην εφημερίδα "Απογευματινή".Τότε  "η φωνή της αλήθειας" είχε κάνει σχετικό σχόλιο το οποίο δημοσιεύτηκε στον παράνομο ΟΔΗΓΗΤΗ του Οκτώβρη 1973. Εδώ, για του λόγου το αληθές, αναδημοσιεύουμε ολόκληρη τη σελίδα της εφημερίδας.
'Ιδιοι μια ζωή. Τότε και τώρα, στην υπηρεσία των αστών. Λογικό δεν είναι να υμνούν τη δημοκρατία τους,αυτοί που ήταν έτοιμοι να δώσουν "δημοκρατικό άλλοθι" στη Χούντα;


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

ΔΑΝΙΑ: Η ταξική πολιτική της «κυβερνώσας αριστεράς»

Το λαϊκό εισόδημα συνθλίβεται, ενώ τα κέρδη εκτοξεύονται
Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Δανίας για το πρώτο τρίμηνο του 2014, έπεσε δραστικά το εισόδημα των δανέζικων λαϊκών νοικοκυριών, σε αντίθεση με τα κέρδη των επιχειρηματιών και των μονοπωλιακών ομίλων και η τάση αυτή προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.
Συνολικά τα δανέζικα νοικοκυριά δανείζονται περισσότερα χρήματα απ' ό,τι αποταμιεύουν, που σημαίνει ότι έχουν αρχίσει να εκποιούν τις όποιες οικονομίες τους. Ενώ οι αποταμιεύσεις στο 4ο τρίμηνο του 2013 ανήλθαν σε 18,1 δισ., στο 1ο τρίμηνο του 2014 μόλις έφτασαν τα 13 δισ., που σημαίνει μείωση κατά 27%.
Αντίθετη εικόνα παρατηρείται στα στοιχεία των επιχειρήσεων. Εδώ αποταμιεύουν περισσότερα απ' όσα δανείζονται. Ενώ τα κέρδη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, οι επενδύσεις παρουσιάζουν συνολική πτώση κατά 3,6%.
Για παράδειγμα, η εταιρεία «Novozymes» (βιοτεχνολογική) παρουσιάζει στο πρώτο τρίμηνο του 2014 αυξημένα κέρδη κατά 35% σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013. Η «Maersk» στο ίδιο τρίμηνο έχει κέρδη 12,2 δισ. κορώνες, δηλαδή 20% μεγαλύτερα απ' ό,τι στο ίδιο διάστημα του περασμένου χρόνου.
Η τράπεζα «Danske Bank» παρουσιάζει στην ίδια περίοδο κέρδη 4,3 δισ. κορόνες, που σημαίνει αύξηση κατά 30% σε σχέση με το 2013.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Αστυνομικοί χτύπησαν μετανάστη που «τόλμησε» να ζητήσει τα μεροκάματά του


Δύο αστυνομικοί και δύο ιδιώτες συνελήφθησαν για τον ξυλοδαρμό μετανάστη από το Αφγανιστάν, ο οποίος «τόλμησε» να ζητήσει τα μεροκάματά του.
Στο πλαίσιο της έρευνας προέκυψε ότι την περασμένη Τετάρτη οι δύο αστυνομικοί πήγαν με περιπολικό όχημα, μαζί με 36χρονο ιδιώτη, στην επιχείρηση 46χρονου επιχειρηματία στην περιοχή «Λάκα» Αναβύσσου, όπου εργαζόταν 30χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, από το έτος 2010, διαμένοντας σε πρόχειρο κατάλυμα, που του είχε παραχωρήσει ο επιχειρηματίας.
Ο 49χρονος αρχιφύλακας, επιδεικνύοντας προσβλητική και καταναγκαστική συμπεριφορά σε βάρος του αλλοδαπού, του άσκησε σωματική βία και προκάλεσε φθορές σε αντικείμενά του, παρουσία του 25χρονου αστυφύλακα και του 36χρονου ιδιώτη. Ανάλογη συμπεριφορά είχε επιδείξει ο αρχιφύλακας όταν, πριν δύο βδομάδες περίπου, είχε μεταβεί μαζί με τον 25χρονο αστυφύλακα στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όπου εξύβρισε και απείλησε τον αλλοδαπό.
Όπως εξακριβώθηκε από την έρευνα, ο 49χρονος αρχιφύλακας και ο 36χρονος ιδιώτης γνωρίζονταν με τον επιχειρηματία και ενεργούσαν για λογαριασμό του, προκειμένου να εξαναγκάσουν τον αλλοδαπό υπήκοο να αποχωρήσει από την επιχείρησή του, χωρίς να του καταβάλει δεδουλευμένα ύψους 23.900 ευρώ.
Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
902.gr

Ο κυνισμός των αστών

Αυτό θα πει στοχοπροσήλωση στα συμφέροντα της αστικής τάξης, τη στιγμή που στη γειτονιά μας εκτυλίσσεται μια νέα σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ. Με προχτεσινό πρωτοσέλιδο άρθρο του στην «Καθημερινή», με τίτλο «Οι απειλές της πρώτης γραμμής», ο Αλέξης Παπαχελάς σημειώνει κυνικά: «Οσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας δημιουργούν νέα δεδομένα, αλλά και νέες απειλές για τα ελληνικά συμφέροντα» και συνεχίζει: «Η Μέση Ανατολή μετατρέπεται σε μια τεράστια μαύρη τρύπα. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα πού θα οδηγήσουν οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ιράκ, η διάλυση χωρών όπως η Συρία και η Λιβύη και η ένταση στην Παλαιστίνη. Από μια πρώτη ανάγνωση, η Ελλάδα ισχυροποιείται γεωπολιτικά γιατί παραμένει ένα ασφαλές αγκυροβόλιο σε μια πολύ ασταθή περιοχή. Υπάρχουν όμως σοβαρότατοι κίνδυνοι, τους οποίους δεν μπορούμε να αγνοήσουμε».

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Χανιά: Αγανάκτηση για το θάνατο τετραπληγικής γυναίκας μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης από τη ΔΕΗ


Οργή και αγανάκτηση προκαλεί ο θάνατος 56χρονης τετραπληγικής γυναίκας, μία ώρα αφότου η ΔΕΗ της έκοψε το ρεύμα λόγω οφειλών. Το περιστατικό συνέβη την Τετάρτη στα Χανιά. Η γυναίκα, μόλις 56 χρόνων, ήταν εδώ και 20 χρόνια τετραπληγική και υποστηριζόταν από μηχανήματα. Στις 14 Μάρτη, η ίδια είχε κάνει δημόσια έκκληση σε τοπική εφημερίδα των Χανίων, αφού ο ΟΓΑ της είχε κόψει την σύνταξη και δεν μπορούσε να πληρώσει για τη θεραπεία της.

Πῶς μᾶς θέλει ἡ «ἀληθὴς δημοκρατία»
















Μέρα χαράς  σήμερα για τους αστούς. Γιορτάζουν,λέει, την αποκατάσταση της  "δημοκρατίας" τους. Ε, τώρα ας μην αρχίσω εγώ να αναφέρομαι σ΄αυτήν. Ας αφήσω το ποιητή , Κώστα Βάρναλη, έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει να μας πει .

Πῶς μᾶς θέλει ἡ «ἀληθὴς δημοκρατία»

Νὰ μὴν ἀκούω καὶ νὰ μὴ βλέπω νὰ πατῶ.
Νὰ μὴ νογάω καὶ νά ῾χω τὸ στόμα βουλωτό.
Νὰ μὴ μὲ φαρμακών᾿ ἡ μπόχα τοῦ καιροῦ μου.
Χωρὶς αὐτιὰ καὶ μάτια, μύτη καὶ μυαλό,
μουγκὸς νὰ πηαίνω, ὅποτε μοῦ ῾ρθει, πρὸς νεροῦ μου,
κι ἅμα τσινάει ὁ Γάϊδαρος νὰ μὴ γελῶ.
Καὶ σὰ μὲ καρυδώνουνε μουνοῦχο σκλάβο
οἱ Ἀμερικάνοι, ἐγὼ νὰ βλαστημάω τὸ Σλάβο.

Εθνικισμός και αντικομμουνισμός πάνε χέρι - χέρι

Η απόφαση της Ουκρανικής Βουλής στις 22 Ιούλη να «διαλύσει» την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ουκρανίας (ΚΚΟυ), όπως και η έναρξη της δίκης στις 24 Ιούλη, με στόχο την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Κι αυτό γιατί - όπως έχουμε εκτιμήσει - η αστική τάξη της Ουκρανίας, και ιδιαίτερα εκείνο το τμήμα της που στηρίχτηκε από ΗΠΑ και ΕΕ, δε δίστασε όχι μόνο να προχωρήσει σε μια πραξικοπηματική ανατροπή της προηγούμενης (κεντρώας) αστικής κυβέρνησης, αλλά και να «εμπιστευθεί» την κυβερνητική διακυβέρνηση της χώρας σε εθνικιστικές και απροκάλυπτα φίλο-φασιστικές δυνάμεις, ιδεολογικούς «απογόνους» των συνεργατών του Χίτλερ.
Βασικό μέλημα αυτών των δυνάμεων είναι η προσπάθεια προώθησης των αντιλαϊκών τους σχεδίων για την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, που συνοδεύεται με ένα σύνολο αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων για την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης της χώρας. Βεβαίως, ανάλογο «πακέτο μέτρων» θα ίσχυε και στην περίπτωση που η «ζυγαριά» των συμφερόντων της αστικής τάξης της Ουκρανίας «έγερνε» στην απόφαση ενσωμάτωσης της χώρας στην «Τελωνειακή Ενωση» που έχει συγκροτήσει η Ρωσία με τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν. Αλλωστε, η χειροτέρευση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Λευκορωσία, η σκληρή αιματηρή καταστολή των εργατικών αγώνων στο Καζαχστάν, τα εμπόδια στην πολιτική δράση, που συνεχίζουν να μπαίνουν στη δράση των κομμουνιστών της Ρωσίας (κυρίως του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας - ΚΕΚΡ), δείχνουν πως στα πλαίσια του αστικού συστήματος και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, παλαιότερων ή νεότερων, δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διαχείριση.

Ο βομβαρδισμός της Γάζας από το διάστημα!


Πηγή: alfavita

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Μια δυνατή γροθιά στο στομάχι

Στο ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ υπήρχε ένα δημοσίευμα  με τίτλο Μια ιστοσελίδα για τα κακομαθημένα πλουσιόπαιδα όλου του κόσμου" όπου  όπως αναφέρεται " δεν έχουν τίποτε καλύτερο να κάνουν από το να επιδεικνύουν όσο πιο προκλητικά γίνεται τα λεφτά των γονιών τους",  ανεβάζοντας στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες από τις δραστηριότητες τους.
Δε σας κρύβουμε πως επισκεφτήκαμε το ... περίφημο μπλογκ και οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν εκεί είναι μια δυνατή γροθιά στο στομάχι.Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Αποφασίσαμε λοιπόν να ανεβάσουμε μερικές, παράλληλα με φωτογραφίες από την καθημερινότητα όλων μας. Θέλουμε να σας κάνουμε να αγανακτήσετε , να σκεφτείτε , να αποφασίσετε να αντιδράσετε, γιατί τα παιδιά αυτά έχουν δυνατότητα να ξοδεύουν σε ένα βράδυ στα κλαμπ όσα θα πάρετε εσείς σε 35 με 40 χρόνια. Ρίξτε μια ματιά στην σχετική φωτό από κλαμπ όπου φέρεται να έχουν ξοδέψει  379.550 ευρώ σε ένα βράδυ. Αλήθεια πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψετε για να βγάλετε τόσα; Αυτά τα καλόπαιδα έχουν μέλλον εξασφαλισμένο, όσο εσείς το επιτρέπετε. Το μέλλον των παιδιών σας ποιο είναι; Στ' αλήθεια πιστεύετε πως θα θελήσουν να μοιραστούν έστω και ελάχιστα από όσα βγάζουν για να  πάρετε έστω μια μικρή ανάσα; 
Σκεφτείτε; Μήπως πρέπει να σηκώσετε τη γροθιά σας και να τα πάρετε , γιατί όλα αυτά τα εξασφάλισαν αυτοί οι κηφήνες από τον ιδρώτα σας. Δείτε το σημερινό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσο εσείς σκύβετε , τόσο αυτοί θα πλουτίζουν και θα προκαλούν.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ










Σε αυτή την εικόνα "το φτωχαδάκι" αυτό βγάζει τη γλώσσα στο φακό μπροστά από τη συλλογή του με πολυτελή αυτοκίνητα. Αναρωτιέμαι μήπως τη βγάζει σε όλους όσους ψηφίζετε το ίδιο με αυτόν. 


















Στοιχεία για την κυριακάτικη λειτουργία στο Εμπόριο

Ενδεικτικά στοιχεία για τη λειτουργία των καταστημάτων την περασμένη Κυριακή 20 Ιούλη, μια από τις εφτά Κυριακές που τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να είναι ανοιχτά βάσει νόμου, παρουσίασε χτες η ΕΣΕΕ. Παρά το γεγονός ότι η Συνομοσπονδία εμφανίζεται να αντιτίθεται στο μέτρο, στην πραγματικότητα, αυτό που επιδιώκει, είναι να εφαρμοστεί ύστερα από «διάλογο» και με «στοχευμένο» τρόπο η κατάργηση της Κυριακής αργίας.
Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ προκύπτουν από τηλεφωνική έρευνα σε τυχαίο δείγμα 227 εμπορικών επιχειρήσεων στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και σε ορισμένες άλλες περιοχές της Αττικής (Πειραιάς, Μαρούσι, Ν. Ιωνία, Γλυφάδα, Χαλάνδρι, Κηφισιά, Περιστέρι, Ν. Σμύρνη). Οπως προκύπτει, το 40% του συνόλου των καταστημάτων δεν άνοιξε την Κυριακή, ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη το ποσοστό αυτό έφτασε στο 53%.
Από τα καταστήματα που άνοιξαν, το 78% δήλωσε ότι ο τζίρος της Κυριακής ήταν πολύ μικρότερος σε σύγκριση με άλλες Κυριακές. Το στοιχείο αυτό, που προβάλλει η ΕΣΕΕ, δείχνει ότι η Συνομοσπονδία παζαρεύει με την κυβέρνηση το πότε και με ποιους όρους θα απελευθερωθεί το ωράριο των καταστημάτων. Στην ίδια έρευνα, οι επιχειρηματίες βαθμολόγησαν το μέτρο του κυριακάτικου ανοίγματος από το 1 έως το 5, με βάση την αποτελεσματικότητά του στην αύξηση του τζίρου της επιχείρησης συνολικά και όχι μόνο την Κυριακή.
Με βάση τη βαθμολογία, η απόλυτη πλειοψηφία χαρακτηρίζει το μέτρο ως «τελείως αναποτελεσματικό», ενώ οριακές και διάσπαρτες είναι οι απαντήσεις που δόθηκαν μεταξύ 3 και 5. Τέλος, το 64% δήλωσε ότι επιβαρύνεται από το άνοιγμα την Κυριακή, ενώ όλοι σχεδόν οι έμποροι απαντούν αρνητικά στο ερώτημα αν σκοπεύουν να προσλάβουν προσωπικό εξαιτίας της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ριζοσπάστης
Τα γραφικά είναι από την σχετική έρευνα της ΕΣΕΕ δημοσιεύονται εδώ

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Διαδηλώσεις μέσα στο Ισραήλ

Από κινητοποίηση των κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών στη Χάιφα το περασμένο Σάββατο ενάντια στο νέο έγκλημα στη Γάζα

Το ΚΚ Ισραήλκαι η συμμαχία όπου συμμετέχει τοΔημοκρατικό Μέτωπο για Ειρήνη και Ισότητα (Hadash) με κινητοποιήσεις του σε όλη τη χώρα και ανακοίνωσή τους εκφράζουν την καταδίκη τους στη «βάρβαρη, εγκληματική, απάνθρωπη», όπως τη χαρακτηρίζουν, νέα επίθεση του Ισραήλ κατά του λαού της Γάζας. Ταυτόχρονα «μεταφέρουν τη βαθιά αλληλεγγύη τους στο λαό που σκοτώνεται και τραυματίζεται από μια αντιδραστική κυβέρνηση και θέλει να διατηρήσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και να εντείνει τον αποκλεισμό στη Γάζα».

Και το Σάββατο έγινε διαδήλωση στη Χάιφα από Ισραηλινούς και Αραβες εργαζόμενους, που δέχτηκαν επίθεση από υποστηρικτές της αντιδραστικής κυβέρνησης, ενώ συνελήφθησαν και 13 διαδηλωτές.
Πηγή:Ριζοσπάστης

H εν ψυχρώ εκτέλεση Παλαιστινίου άμαχου και μερικές αυθόρμητες σκέψεις.



Το βίντεο κάνει ήδη το γύρο του κόσμου. δείχνει τη στυγνή δολοφονία νεαρού Παλαιστίνιου άμαχου από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Ο τρόπος εκτέλεσης θυμίζει Ναζί. 
Η επίθεση των ισραηλινών έχει το χαρακτήρα γενοκτονίας. Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα "παρακολουθεί" με τα μάτια κλειστά , στηρίζοντας στην ουσία το Ισραήλ. Και το ερώτημα παραμένει προσωρινά αναπάντητο. Τι ακριβώς περιμένει ο ελληνικός λαός να ξεσηκωθεί; Αυτή τη στιγμή αποκαλύπτεται μπροστά στα μάτια του η αλήθεια ωμή.  Το καπιταλιστικό σύστημα δε διστάζει να δολοφονεί κυριολεκτικά , να αφαιρεί ζωές μικρών παιδιών την ώρα που παίζουν αμέριμνα, δε διστάζουν να βομβαρδίζουν νοσοκομεία. Δείτε το βίντεο. Η ανθρώπινη ζωή, ως βιολογική έννοια , δεν έχει καμία σημασία ούτε στην Παλαιστίνη , αλλά τηρουμένων των αναλογιών  ούτε εδώ αν πρέπει να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά τους.
Δεν υπάρχει περίπτωση Ελληνάρες μου, να σταματήσουν μπροστά σε τίποτα. Ο εχθρός είναι ο ίδιος. Δεν υπάρχει περίπτωση να σε λυπηθούν , ούτε να ικανοποιήσουν την ακόρεστη λύσσα τους για κέρδη. Αυτό είναι το σύστημά τους.Σκοτώνει παντού, χωρίς έλεος. Λεηλατεί ζωές,τσαλαπατάει, δολοφονεί. Δε διορθώνεται.
Σκέψου! Είναι δυνατό να ανθρωπέψουν αυτοί οι δολοφόνοι;
Αλήθεια πιστεύεις ότι οι οικονομικοί και κοινωνικοί δολοφόνοι της ΕΕ, του ΔΝΤ θα αλλάξουν; Ποιος θα τους αλλάξει; Ο Αλέξης; Χα! Ρίξε μια ματιά στη Γάζα, σκέψου, προβληματίσου και αποφάσισε.
Ανατροπή, λαική εξουσία, ΚΚΕ.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Mε αφορμή το θάνατο το σ. Μπάμπη Γκολέμα.

'Ισως το όνομά του να μη λέει τίποτα σε κάποιους. Ένας από τους πολλούς κομμουνιστές που πήραν το δρόμο της εξορίας, στην καλύτερη περίπτωση, αφού πολλοί εκτελέστηκαν , επειδή όπως είπε ο Μενέλαος Λουντέμης , "χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ". 
Η ζωή του σ. Γκολέμα είναι ίδια και απαράλαχτη με αυτή χιλιάδων άλλων κομμουνιστών, με μια διαφορά. Την ιστορία του διάλεξε ο Παντελής Βούλγαρης  να διηγηθεί στην ταινία του Τα Πέτρινα Χρόνια". 
Είναι η ζωή ενός πραγματικού κομμουνιστή. 
Περισσότερα στην ανακοίνωση της Κ.Ε του Κ.Κ.Ε

Μυρίζει μπαρούτι

Οι πόλεις της Γάζας ήταν ένα επικίνδυνο μέρος για να ζει κάποιος. Τώρα είναι και οι αμμουδιές στην παραλία της Γάζας επικίνδυνες για να παίζουν τα παιδιά. Αν αφήσουν τα ισραηλινά πυρά να επιζήσουν κάποια παιδιά.
Η Ουκρανία είχε γίνει ένας επικίνδυνος τόπος για όσους δε δήλωναν ανοιχτά τη νεοναζιστική τους προτίμηση. Τώρα είναι ένας επικίνδυνος τόπος ακόμα και για να περνάνε τα πουλιά.
Στην Αθήνα η διαδήλωση το βράδυ της Πέμπτης επέμενε: «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν». Ισχύει και για την Παλαιστίνη και για την Ουκρανία και για το Ιράκ.
Στις Βρυξέλλες, όπου έγινε έκτακτη σύνοδος κορυφής, εκφράστηκαν αντιθέσεις για τη διανομή των πόστων στα ανώτατα όργανα της ΕΕ, σηματοδοτούν όμως οξυμένες ενδοαστικές αντιθέσεις, με αντικείμενο το μείγμα διαχείρισης που διασφαλίζει καλύτερα τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε κράτους - μέλους, μακριά και ενάντια στις λαϊκές ανάγκες.

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Πέρσες

Την ιδέα μου την έδωσε η ανάρτηση του 902.gr με αφορμή  σχετική παράσταση του Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. 
Η συγκεκριμένη παράσταση που σας προτρέπω να δείτε  ανέβηκε το 2000 στο θέατρο της Επιδαύρου. Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι των Λαζάνη - Κουγιουμτζή. Το έργο ανέβηκε βασισμένο σε σκηνοθεσία  του Καρόλου Κουν και σε κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη.
Δείτε την .Αξίζει τον κόπο, αφού τα τελευταία χρόνια , η σκηνοθεσία και η παρουσία γενικά αυτών των έργων, πολλές φορές, αγγίζουν τα όρια της ύβρεως.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ


Παρίσι: Απαγορεύτηκε η σημερινή διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων


Η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων που σχεδιαζόταν να γίνει σήμερα, μετά τα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή μπροστά σε δύο συναγωγές στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Οι συνθήκες προκειμένου το σχέδιο της διαδήλωσης που προγραμματιζόταν για αύριο στο Παρίσι να τεθεί σε εφαρμογή με κάθε ασφάλεια δεν υφίστανται σήμερα» επισήμανε η διεύθυνση.
Οι διοργανωτές της διαδήλωσης από την πλευρά τους ανακοίνωσαν ότι θα υποβάλλουν μια επείγουσα προσφυγή σήμερα ενώπιον διοικητικού δικαστηρίου με την ελπίδα να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τη διαδήλωση.
Κατά τη διάρκειας μιας συνέντευξης τύπου κατήγγειλαν μία απόφαση «που αντιτίθεται σε μια θεμελιώδη ελευθερία» σύμφωνα με το δικηγόρο τους Χόσνι Μαάτι.
«Δεδομένης της κλιμάκωσης στη Γάζα η οργή είναι πολύ μεγάλη και αναμένεται να εκφραστεί. Ακόμα και αν η διαδήλωση επιτραπεί ή όχι θα υπάρξουν εκατοντάδες ή χιλιάδες νέοι που θα συγκεντρωθούν προς το Μπαρμπές αύριο» δήλωσε ο Αλάν Ποζολά του Νέου αντικαπιταλιστικού κόμματος (NPA, ριζοσπαστική αριστερά), μία από τις οργανώσεις που έχουν απευθύνει κάλεσμα για κινητοποιήσεις.
Χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης της διαδήλωσης, ενώ έκρινε «απαράδεκτες» τις «πράξεις βίας» που σημειώθηκαν την περασμένη Κυριακή.
«Η Δημοκρατία δε συνάδει με το μίσος, η Δημοκρατία δε συνάδει με την ξενοφοβία» υπογράμμισε ο ίδιος.
Την περασμένη Κυριακή είχαν ξεσπάσει επεισόδια μπροστά από δύο συναγωγές στο Παρίσι όταν τελείωσε μια διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 7000 άνθρωποι σύμφωνα με την αστυνομία.
Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει ότι η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύρραξη δεν πρέπει να μεταφερθεί στη Γαλλία και η κυβέρνησή του είχε δώσει οδηγίες στις περιφέρειες να «αυξήσουν την επαγρύπνηση» τους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Πόλεμος» δηλώσεων και αναπάντητα ερωτήματα

ΣΑΧΤΙΟΡΣΚ.--
Πλήθος ερωτημάτων προκαλεί η συντριβή του «Μπόινγκ 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών», που πετούσε το απόγευμα της Πέμπτης (γύρω στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδας) πάνω από την περιοχή της Ανατολικής Ουκρανίας Ντονέτσκ, όπου από την άνοιξη διεξάγεται η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» της κυβέρνησης του Κιέβου.
Το επιβατηγό αεροσκάφος εκτελούσε πτήση με αριθμό ΜΗ-17, μεταφέροντας 283 επιβάτες με 15μελές πλήρωμα από το Αμστερνταμ της Ολλανδίας στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας. Επεσε περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από τη ρωσο-ουκρανική μεθόριο (κοντά στην πόλη Σαχτιόρσκ) και όλοι όσοι ταξίδευαν με αυτό σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και 80 παιδιά.
Αν και τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν είχαν εξακριβωθεί, από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το γεγονός, ξεκίνησε ένας «πόλεμος» δηλώσεων και κατηγοριών ανάμεσα σε όσους συνδέονται με την ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή. Από κοντά και τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλούν για «κατάρριψη», δίνοντας τροφή αλλά και σηματοδοτώντας νέα κλιμάκωση της «κόντρας» των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων που εδώ και μήνες διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με τραγικό θύμα το λαό της Ανατολικής Ουκρανίας, που μετρά εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά και απειλές για τους λαούς όλης της περιοχής.
Διεθνή πρακτορεία (όπως το «Ρόιτερς») έσπευδαν να εκτιμήσουν ότι «η κλίμακα της καταστροφής θα μπορούσε να αποδειχθεί σημείο καμπής για τη διεθνή άσκηση πίεσης για επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Με δύο + 1, εικόνες ...

Τις  δύο πρώτες εικόνες  τις είδα δημοσιευμένες στο facebook,  εδώ. Νομίζω πως αποτυπώνουν με απόλυτη ακρίβεια του τι ακριβώς είναι ο καπιταλισμός.Θα μπορούσε να είναι ο οπτικός ορισμός του. Είναι από τις περιπτώσεις που δε χρειάζεται να γράψεις τίποτα.Μόνο να βλέπεις και να προβληματίζεσαι.Φοβάμαι όμως πως η μεγάλη μάζα των συμπολιτών μας απλά παρακολουθεί  αδιάφορη , θεωρώντας τον εαυτό της τυχερό που δεν είναι σε αυτή τη μοίρα. Αρκετοί (δε λέω οι περισσότεροι) είναι αυτοί που απεύχονται (sic) την πιθανότητα να έρθουν κάπου κοντά τους και να διεκδικήσουν τις αυτονόητες ανθρώπινες συνθήκες ζωής. Τότε ξυπνάει ο "Κασιδιάρης" μέσα τους και ... για όλα φταίνε οι ξένοι...
Mε την ευκαιρία της ανάρτησης αυτής, θυμήθηκα κάτι που συνέβη στο Ναύπλιο.
Την ημέρα της Πρωτομαγιάς, σχεδόν παράλληλα με τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στο λιμάνι του Ναυπλίου γίνονταν τα εγκαίνια της έκθεσης πολυτελών σκαφών.Σύμπτωση; Όχι βέβαια! Μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε. Γκλαμουριά και δε συμμαζεύεται. Υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι, κόσμος... Το Ναύπλιο έζησε μέρες δόξας. Κόσμος πολύς χάζεψε και θαύμασε τα "εκθέματα",πολύ περισσότερος από αυτούς στη συγκέντρωση, χάρηκε με την  αναβάθμιση της πόλης ...  Δείτε τη φωτό στο τέλος .
Καταλάβατε;
Είμαι σίγουρος πως ναι!




Ψέματα και αντικομμουνισμός

Ο Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ένθερμος θιασώτης της ΕΕ, γνωστός προβοκάτορας σε βάρος του ΚΚΕ και μόνιμος ανταποκριτής παραπολιτικών ειδήσεων, συνεχίζει να διοχετεύει ψεύδη, προκειμένου να συκοφαντήσει το ΚΚΕ.
Τι δήλωσε ο γνωστός προβοκάτορας σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο», που αναπαρήγαγε η εφημερίδα «Αυγή» του ΣΥΡΙΖΑ: «Προσωπικά, μου προκαλεί θλίψη, πολιτικά, η επιλογή του ΚΚΕ να φύγει από την Ευρωομάδα και να ενταχτεί στους μη Εγγεγραμμένους. Αυτή η επιλογή του για αυτοαπομόνωση και ρήξη με όλα τα άλλα κόμματα της Αριστεράς που συναποτελούν την Ευρωομάδα εδώ και δεκαετίες (μεταξύ αυτών και κομμουνιστικά κόμματα από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία) τους οδήγησε σε μια ομάδα που, κακά τα ψέματα, κυριαρχούν οι φασίστες».
Ολα αυτά βέβαια ειπώθηκαν με αφορμή το περιστατικό στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ζήτησε το λόγο επί της διαδικασίας, όπως είχε δικαίωμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ εκπροσωπείται στο Ευρωκοινοβούλιο μόνο από τους ευρωβουλευτές του, κάτι το οποίο δέχτηκε τελικά και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.