Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Η άποψη του ΚΚΕ για το χρέος


Απόσπασμα από τη συζήτηση του ΓΓ της Κ.Ε του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους στη ΔΕΘ

Κατά τη γνώμη σας ποια θα ήταν μια εφικτή λύση για το χρέος της χώρας, τι προτείνεται εσείς; Και θα ήθελα μια διευκρίνιση: Αν κατάλαβα καλά είστε κατά των πρόωρων εκλογών έστω μέσω της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.

«Άλλο η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Εμείς δεν είμαστε ούτε κατά ούτε υπέρ των πρόωρων εκλογών. Εμείς λέμε όσο γίνεται νωρίτερα να φύγει η κυβέρνηση αυτή γιατί είναι αντιλαϊκή. Γιατί ξεζουμίζουν με τα μέτρα αυτά, έχουν ματώσει τον ελληνικό λαό και μιλάμε για όλα τα μέτρα, είτε είναι μισθολογικά, είτε φορολογικά, είτε αφορούν το ασφαλιστικό, είτε οτιδήποτε άλλο. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Πρέπει να φύγει οποιαδήποτε στιγμή. Μόνο που ξέρετε, εδώ είναι και η διαφορά μας, εμείς θέλουμε η κυβέρνηση αυτή, όπως και οποιαδήποτε άλλη αντιλαϊκή κυβέρνηση να φύγει από τον ίδιο το λαό, με συμμετοχή του λαού, μέσα από μαζικούς λαϊκούς αγώνες, με αντεπίθεση του λαού, με ένα ισχυρό λαϊκό κίνημα κι όχι μόνο επαφιόμενη σε κάποιες κοινοβουλευτικές διαδικασίες ή βουλευτικές εκλογές. Γιατί οι βουλευτικές εκλογές έχουν και τα δικά τους κριτήρια, έτσι όπως λειτουργούν σε αυτό το σύστημα, και τα ξέρουμε και τα έχουμε ζήσει όλοι πολύ καλά. Άρα το πρόβλημα είναι μέσα από ένα τέτοιο ανασυγκροτημένο, μαζικό, αποφασισμένο εργατικό κίνημα, με έναν αποφασισμένο λαό να διώξει στην πάντα όλους αυτούς που τον έφεραν σε αυτή την κατάσταση και κυρίως να ανοίξει το δρόμο σε ένα καλύτερο αύριο, που αυτό βεβαίως είναι συγκεκριμένο, δεν μπορεί να είναι λόγια του αέρα. Από αυτή την άποψη θέτουμε λοιπόν τα ζητήματα τι πρόβλημα ακριβώς, και αυτό μας απασχολεί κι αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να απασχολεί το λαό μας, θα λύσουν οι εκλογές. Και για να σας πω ξεκάθαρα, «λυδία λίθος» -να το πω έτσι, θυμούμενος μια παλιά έκφραση του Κόμματός μας από προηγούμενες δεκαετίες- και κριτήριο σε αυτό για τον κάθε εργαζόμενο, άνεργο, υπάλληλο, επαγγελματία, αγρότη, νέο και γυναίκα είναι πόσο ψηλά, πόσο ισχυρό θα γίνει το ΚΚΕ. Παντού, και στη βουλή. Γιατί σήμερα δεν είναι. Όχι μόνο δεν είναι αλλά είναι και πολύ αδυνατισμένο. Άρα λοιπόν αυτό θα είναι το κρίσιμο ζήτημα. Αν είναι αυτές οι εκλογές να δώσουν στο ΚΚΕ, να δώσουν στις λαϊκές δυνάμεις, σε ριζοσπαστικές δυνάμεις που πραγματικά έχουν πραγματικό εναλλακτικό σχέδιο εξόδου από την κρίση σε όφελος του λαού, που αυτό σημαίνει συγκεκριμένα πράγματα.

Και αυτό αφορά και το πρώτο ερώτημά σας, μιας και κάνατε δύο ερωτήματα μαζί- όπως για παράδειγμα ότι δεν αναγνωρίζουμε κανένα χρέος που δεν το δημιουργήσαμε εμείς. Δεν το δημιούργησε ο εργαζόμενος λαός. Δεν το δημιούργησαν οι επαγγελματίες, ούτε οι άνεργοι, ούτε οι υπάλληλοι, ούτε οι εργάτες αυτής της χώρας, ούτε οι αγρότες. Το δημιούργησαν μεγάλα συμφέροντα, μονοπωλιακοί όμιλοι, τράπεζες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, οι οποίοι πήραν τα προηγούμενα χρόνια ζεστό χρήμα από το κράτος, χρέωσαν το κράτος, χρηματοδοτήθηκαν για να κάνουν επενδύσεις οι οποίες σε συνέχεια οδηγήθηκαν από τη Βουλγαρία και άλλες βαλκανικές χώρες μέχρι τα κεφάλαιά τους σε όλο τον κόσμο, είτε σε άλλους κλάδους πιο κερδοφόρους για αυτούς, με αποτέλεσμα να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και να πηγαίνουν για κερδοφορία αλλού. Όλοι αυτοί λοιπόν που δημιούργησαν το χρέος αυτοί πρέπει να το πληρώσουν και αυτοί έχουν για να το πληρώσουν. Άρα λοιπόν εμείς λέμε διαγραφή όλου του χρέους. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε- αν μπεις σε διαπραγμάτευση, κούρεψε το 20%, το υπόλοιπο 30% κάντο μου να το ξεχρεώσω σε 5 χρόνια, το υπόλοιπο 50% να το ξεχρεώσω σε 20 χρόνια, θα είσαι πάντα κάτω από αυτά τα δεσμά και των τόκων και των τοκοχρεολυσίων και του ελέγχου και λοιπά και λοιπά.
Άλλη πλευρά. Δεν μπορεί να λες ότι θα διαπραγματευτώ χρέος με κούρεμα, επιμήκυνση και τέτοια, άρα να το αναγνωρίζεις, και να λες ας πούμε ότι θα δώσω λύση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τα έσοδά μου από τη φορολόγηση του πλούτου γενικά. Έτσι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, - δεν ξέρω τώρα θα ακούσουμε βέβαια και τον κύριο Τσίπρα τις επόμενες μέρες πιο συγκεκριμένα να τα πει γιατί δεν μπορώ να πω ακριβώς αυτή τη στιγμή- όμως από το γενικό του πρόγραμμα και αυτά που λέει μέχρι στιγμής, φορολόγηση του πλούτου λέει, φοροελέγχους, όχι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
Μα κοιτάξτε να δείτε τώρα, δεν μιλάει σε αφελείς. Σε συνθήκες ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων όπου υπάρχουν πλείστοι φορολογικοί παράδεισοι ανα τον κόσμο, όπου υπάρχει αδιαφάνεια, όπου δεν υπάρχει έλεγχος ουσιαστικός, ούτε μπορεί να κάνεις έλεγχο, είναι κενό γράμμα να λες θα φοροελέγξω το μεγάλο κεφάλαιο και τις ανώνυμες εταιρίες.
Άρα λοιπόν όταν λες μια προεκλογική δέσμευση αυτή πρέπει να αρμόζει να ταιριάζει με συγκεκριμένα μέτρα που θα πεις. Να πεις για παράδειγμα θα φορολογήσω αυτούς και αυτούς του κλάδους, τους μονοπωλιακούς ομίλους που είναι συγκεκριμένοι στη χώρα μας, με 45%. Δε θα φορολογήσω το λαϊκό εισόδημα, την ακίνητη περιουσία του φτωχού, αυτή που διαθέτει, δηλαδή την πρώτη και τη δευτερεύουσα κατοικία. Ούτε την πρώτη ούτε τη δευτερεύουσα. Δεν ζούμε στον προηγούμενο αιώνα, ούτε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα σε άλλες χώρες που ακόμα υπήρχαν και φεουδαρχικές σχέσεις παραγωγής μαζί με τις καπιταλιστικές. Ζούμε στον 21ο αιώνα. Ο άλλος έχει κι ένα δεύτερο σπιτάκι είτε στο βουνό στο χωριό του, είτε στη θάλασσα αν το χωριό του ήταν κοντά στη θάλασσα που το άφησε ο πατέρας του ή αν θέλεις το έφτιαξε και ο ίδιος, έβαλε δύο κεραμίδια εκεί για να πηγαίνει 15 μέρες, ένα μήνα τα παιδιά του για διακοπές, να ξεκουράζεται και ο ίδιος και η οικογένειά του. Δεν μπορείς να φορολογείς αυτή την περιουσία, ας το πούμε έτσι.
Άλλο αυτός που έχει 100 διαμερίσματα, 30 βίλες και δεν ξέρω τι άλλο, ανά τον κόσμο. Θα του αλλάξεις τα φώτα. Εδώ πρέπει να πεις συγκεκριμένα με τι ποσοστά. Θα πρέπει να πεις τι θα φοροαπαλλάξω. Εντάξει όχι εφόρου ζωής, αλλά να πεις στις 100 πρώτες μέρες που λες θα μειώσω, -αυτό που λέει το ΚΚΕ και το καταθέσαμε, να πει το δέχονται- 30% για εκείνους, 50% για άλλους, για οφειλές που έχουν στην τράπεζα. Σας τα είπα και πριν, τα ξέρετε, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις.
Το 30% που έλεγε πριν, για τους μικροεπαγγελματίες, για μικρές επιχειρήσεις, τώρα το έχει πάρει πίσω, το έχει κάνει γαργάρα κοινώς. Θα το ξαναπεί το Σαββατοκύριακο;
Εμείς αν τα λέμε αυτά τα λέμε και για να πιέσουμε στην κατεύθυνση να έχουν πιο καθαρές θέσεις όλα τα πολιτικά κόμματα και ας είναι αντίπαλοί μας, ιδεολογικοί -πολιτικοί εννοώ αντίπαλοι. Και έτσι καθαρά μιλάμε στην ελληνική κοινωνία.
Δεν μπορεί να είσαι ήξεις αφίξεις, να λες για παράδειγμα θα επαναπροσλάβω τους εργαζόμενους του δημόσιου ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, ή να βάζεις δυο τρεις προϋποθέσεις και ο άλλος του μένει το πρώτο, "θα τους επαναπροσλάβω".
Για τους Δημόσιους δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ καθαρά ότι θα τους επαναπροσλάβει. Ούτε κύριε για εσάς της ΕΡΤ το λέει. Δυστυχώς. Λέει θα επαπροσληφθούν με τη νέα αυτή, θα το δούμε κλπ. Δείτε τα διάφορα κλπ, κλπ που βάζει εκεί και αυτά να προσέξετε.
Ο ελληνικός λαός αυτά δεν πρόσεξε και με προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και με προηγούμενες κυβερνήσεις κυρίως του ΠΑΣΟΚ παλιά, τις διάφορες τελίτσες, αστερίσκους και υποσημειώσεις που βάζανε κάθε φορά προεκλογικά και νόμιζαν ότι εντάξει το λύσαμε το πρόβλημα, θα αλλάξουμε τον διαχειριστή, θα βάλουμε έναν άλλο, καλύτερος φαίνεται, θα τον δοκιμάσουμε κι αυτόν. Όλη αυτή η λογική που είναι επικρατούσα δυστυχώς στην πλειοψηφία, σήμερα. Όμως δεν είναι έτσι. Αποδείχθηκε αυτό. Ε, λοιπόν όχι άλλες χαμένες τετραετίες».

Διαβάστε ολόκληρη τη συζήτηση  εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: