Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΕΣ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ: Πρόσφορο έδαφος για ... μπόλιασμα επικίνδυνων λογικών


Η διαμόρφωση συγκεκριμένων αθλητικών προτύπων παίζει το δικό της ρόλο στην ψυχολογία των μικρών παιδιών
Associated Press
Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που πέρασε, σχετικά με το θέμα που προέκυψε από την απόφαση της ΠΑΕ Ξάνθης να απομακρύνει από την ομάδα Κ-20 του συλλόγου δυο ποδοσφαιριστές γιατί φωτογραφήθηκαν με παίκτη αντίπαλης ομάδας στο πρωτάθλημα της Super League (Πράνιτς του Παναθηναϊκού), προκάλεσαν ιδιαίτερη αίσθηση. Ωστόσο, τόσο από το περιστατικό όσο και από την ανακοίνωση της ΠΑΕ, που προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση, προκύπτουν μια σειρά από ζητήματα. Αυτά που έχουν να κάνουν με τον τρόπο λειτουργίας των ποδοσφαιρικών ακαδημιών αρκετών επαγγελματικών ομάδων, τις λογικές που καλλιεργούνται και επιβάλλονται σε μικρά παιδιά, αλλά και τον τελικό σκοπό όλων αυτών. Η περίπτωση της ελληνικής ομάδας που λειτούργησε αρχικά καθ' υπόδειξη των λεγόμενων οργανωμένων οπαδών της, οι οποίοι πρώτοι ...κατήγγειλαν το περιστατικό, αλλά και τα όσα αποκαλύπτονται στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΕ για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι νεαροί παίκτες των ακαδημιών, σίγουρα δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Και φυσικά δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Με στόχο την εκμετάλλευση
Παραδείγματα του παρελθόντος σχετικά με το πώς γίνεται η δουλειά στις ακαδημίες των συλλόγων αποδεικνύει περίτρανα ότι τα πάντα κινούνται σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Αυτό που έχει να κάνει με τα όσα επιβάλλει το οικοδόμημα του σημερινού εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου (και Αθλητισμού γενικότερα) ως πεδίο δράσης των εκάστοτε επιχειρηματικών συμφερόντων. Η προστασία του προϊόντος και φυσικά η εκμετάλλευσή του για λόγους κέρδους είναι αυτά που ορίζουν και τους κανόνες. Από τον τρόπο εκγύμνασης των νεαρών παικτών, προκειμένου να βγουν στο ...παζάρι μια ώρα νωρίτερα, μέχρι τη διαμόρφωση συγκεκριμένου τρόπου σκέψης και λειτουργίας τα πάντα κινούνται στη λογική της εμπορευματοποίησης. Και φυσικά μόνο τυχαίο δεν είναι... Αντίθετα αποτελεί τον εύκολο δρόμο για να στρωθεί το έδαφος σε μελλοντική εκμετάλλευση από το κύκλωμα που κινεί τα νήματα (μάνατζερς, χορηγούς πολυεθνικές, συλλόγους), με σκοπό φυσικά το δικό τους κέρδος. Οι νεαροί δεν πρέπει απλά να μετατραπούν σε καλούς και ...καλύτερους παίκτες, αλλά πριν απ' αυτό θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί και τις συγκεκριμένες λογικές προκειμένου να τρέξει ...το νερό στ' αυλάκι.
Σε αρκετές ακαδημίες ποδοσφαιρικών συλλόγων οι μικροί παίκτες καλούνται να λειτουργούν με τους κανόνες και τις λογικές του Αθλητισμού ως προϊόντος
Το κυνήγι της επιτυχίας με κάθε τρόπο (και ...κόστος) που γίνεται αυτοσκοπός, ο αντίπαλος που είναι ...εχθρός, τα λάθη (π.χ. των διαιτητών) που απαγορεύονται και όταν γίνονται υπάρχει δόλος, ο Αθλητισμός ως μέσο για οικονομική ευμάρεια είναι μόνο μερικά απ' όσα συναντάνε μικρά παιδιά στην ενασχόλησή τους με τον Αθλητισμό σήμερα και ιδιαίτερα με το ποδόσφαιρο. Εννοιες όπως άμιλλα, υγιής συναγωνισμός, σεβασμός στον αντίπαλο, αποδοχή της ήττας είναι κάτι που δεν μαθαίνονται ποτέ. Και είναι προφανές το γιατί, αφού δεν ενδιαφέρουν αυτούς που θέλουν να βγάλουν το κέρδος τους είτε από τους ίδιους τους παίκτες (βλ. μεταπώληση) είτε από τον ερχομό της επιτυχίας.
Ανήλικοι δολοφόνοι για ...ένα οφ σάιντ
Ενα χαρακτηριστικό περιστατικό για τις λογικές που ...δηλητηριάζουν τα μυαλά νεαρών παικτών, οι οποίοι για το καλό της ομάδας μετατρέπονται ακόμα και σε δολοφόνους, αποτελεί το περιστατικό που έγινε πριν από ένα χρόνο και κάτι (Δεκέμβρης 2012) στην Ολλανδία, συγκλονίζοντας την κοινή γνώμη. Τότε ένας 41χρονος ρέφερι σε αγώνα ομάδων νέων είχε χάσει τη ζωή του έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από παίκτες της μιας ομάδας που θεώρησαν ότι τους αδίκησε. Ο άτυχος ρέφερι διακομίστηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όταν κατέρρευσε μετά από επίθεση παικτών της ομάδας νέων της Νιουβ Σλότεν στο Αμστερνταμ και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του. Ως δράστες κατηγορήθηκαν τρεις νεαροί ποδοσφαιριστές, ηλικίας μεταξύ 15 και 16 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν από τις αρχές. Στις απολογίες αιτιολόγησαν την επίθεση λέγοντας ότι καταλόγισε οφ σάιντ στην ομάδα τους, το οποίο οι νεαροί θεωρούσαν ότι δεν ήταν. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος σύλλογος, απ' όπου προέρχονται οι νεαροί δράστες, στο παρελθόν πριν το συγκεκριμένο περιστατικό είχε κατηγορηθεί και πάλι για επίθεση σε διαιτητή.
Την ίδια εποχή περίπου με το τραγικό περιστατικό της Ολλανδίας μια ακόμα αποκάλυψη για τις συνθήκες που επικρατούν στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες ήρθε να συμπληρώσει την εικόνα. Αυτή αφορούσε τις σοβαρότατες καταγγελίες του άλλοτε μέλους των ακαδημιών της Ιντερ, Σουηδού Μάρτιν Μπέγκτσον, ο οποίος προκειμένου να ...απελευθερωθεί έφθασε σε σημείο να κόψει τις φλέβες του. Αιτία όπως υποστήριξε ο Μπέγκτσον ό,τι συνέβαιναν στις ακαδημίες των «νερατζούρι» και τα οποία περιλάμβαναν από χρήση μαριχουάνας μέχρι απομόνωση από τον έξω κόσμο. Εχοντας μεταπηδήσει από την τοπική ΙΚ Στούρενχοφ στις ακαδημίες του Αγιαξ, κατέληξε στην Ιντερ, ωστόσο στο Μιλάνο άντεξε τις συνθήκες που επικρατούσαν για μόλις εννιά μήνες. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για να επιστρέψει εν συνεχεία στην πατρίδα του. Ο Σουηδός χαρακτήρισε τη σύντομη θητεία του στις ακαδημίες της Ιντερ ως ...φυλακή!
Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με νεαρούς (κυρίως) παίκτες, κυρίως από φτωχές χώρες της Αφρικής ή της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους σε ακαδημίες συλλόγων της Ευρώπης. Οπως έχει αποδειχθεί, ακόμα και εάν δεν πέσουν θύμα κάποιοι επιτήδειου μάνατζερ οι οποίοι δρουν ανεξέλεγκτα και φθάσουν στον τελικό τους προορισμό, στις περισσότερες περιπτώσεις η γη της Επαγγελίας που ονειρεύονται μετατρέπεται σε κόλαση. Εάν οι υπεύθυνοι θεωρήσουν ότι δεν κάνουν κάποιοι για να ενταχθούν στις ακαδημίες, τότε αφήνονται στη μοίρα τους, κάνοντας πολλές φορές και μήνες να επιστρέψουν σπίτι τους, αφού λεφτά δεν έχουν ζώντας στο δρόμο.
Αναδημοσίευση από τον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
Μπ. ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: