Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Άρση απαγόρευσης πλειστηριασμών: Ετοιμάζουν πλιάτσικο και μιλούν για "κοινωνικά κριτήρια"



Να εξωραΐσει την απόφασή της για "ξεπάγωμα" των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, επιχειρεί η κυβέρνηση, μοιράζοντας υποσχέσεις για "κοινωνικά κριτήρια", σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει τη λαϊκή αγανάκτηση.
Η άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών που συμφώνησαν την Πέμπτη ο Αντ. Σαμαράς και ο Ευ. Βενιζέλος, θα λάβει την τελική της μορφή μετά από διαβουλεύσεις με την τρόικα το Νοέμβρη και ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για να βγάλουν οι τράπεζες στο σφυρί χιλιάδες σπίτια λαϊκών νοικοκυριών. Ταυτόχρονα, έρχεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις των τραπεζών, που στο εξής θα χρησιμοποιήσουν την απειλή του πλειστηριασμού, για να επιβάλλουν νέους διακανονισμούς και να αρπάξουν ό,τι έχει απομείνει από το πενιχρό εισόδημα των χρεοκοπημένων δανειοληπτών.
Σε μια προσπάθεια να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, κυβερνητικά στελέχη επιχείρησαν και σήμερα με δηλώσεις τους να χρυσώσουν το χάπι.

«Η πρώτη κατοικία των ευαίσθητων ομάδων είναι απολύτως προστατευμένη», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου, με συνέντευξή του σήμερα στο "Βήμα Fm", θέλοντας να κρύψει ότι η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της, στρώνει το έδαφος για τη σταδιακή αρπαγή της λαϊκής κατοικίας από τους τραπεζικούς ομίλους. «Είμαστε κατηγορηματικοί, είμαστε απόλυτοι στο ότι όσοι έχουν πληγεί από την κρίση αποδεδειγμένα, σε βαθμό που να μην μπορούν να ανταποκριθούν, θα προστατευθούν πλήρως», ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει νόμο (4161/13) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο οποίος προβλέπει ότι για να ενταχθεί ο δανειολήπτης σε καθεστώς ρύθμισης με την τράπεζα, απαιτείται ελάχιστη μηνιαία καταβολή τουλάχιστον του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης, ανεξάρτητα από τα εισοδήματα του διαθέτει.
Η συγκεκριμένη πρόβλεψη του νόμου σε συνδυασμό με το κυοφορούμενο σχέδιο της κυβέρνησης για άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τις αρχές του 2014, θα αξιοποιηθεί από τους τραπεζικούς ομίλους εκβιαστικά προς τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά που ζουν στην ανέχεια και μαστίζονται από την ανεργία, να πετσοκόψουν και τα ελάχιστα για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών τους, προκειμένου να πληρώσουν δόσεις προς τις τράπεζες.
Η κυβερνητική προπαγάνδα περί προστασίας των φτωχών και των αδύναμων από τους πλειστηριασμούς, θα αποτελέσει ταυτόχρονα το άλλοθι που ζητούσαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να υπερψηφίσουν το βάρβαρο νομοσχέδιο. Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών με "κοινωνικά" τάχα κριτήρια, βουλευτές των δύο κομμάτων, που είχαν εκφράσει "ενστάσεις", έσπευσαν να προσυπογράψουν το κυβερνητικό σχέδιο.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μ. Κασσής, που είχε απειλήσει με καταψήφιση ενός ενδεχόμενου νομοσχεδίου, μιλώντας στο "Μέγκα", δήλωσε σήμερα: «Εκτιμώ ότι τα πράγματα είναι στη σωστή κατεύθυνση μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού, αλλά και τη συνάντηση που είχε χτες με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον κ. Βενιζέλο, νομίζω ότι τα πράγματα μπήκαν στο σωστό δρόμο».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: