Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Συρία: Πιέσεις για κλιμάκωση της επέμβασης



Κλίμα για πιο άμεση στρατιωτική επέμβαση στη Συρία από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με ή χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ φτιάχνεται τις τελευταίες μέρες και ώρες, μετά τις καταγγελίες συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων για το θάνατο δεκάδων ή και εκατοντάδων αμάχων από χημικά όπλα του «συριακού στρατού» στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού.


Ο ...άνεμος της αλλαγής στην εμπροσθοφυλακή
Η γαλλική κυβέρνηση, του «σοσιαλιστή» Ολάντ, ο οποίος τάχα θα έφερνε «τον άνεμο της αλλαγής» πιο ενεργά από όλους τους άλλους, την Πέμπτη έδρασε επιδιώκοντας κλιμάκωση της κρίσης που τροφοδοτείται από το περασμένο 48ωρο. Η προσπάθεια του Παρισιού να ηγηθεί των προσπαθειών αξιοποίησης κάθε προσχήματος για κλιμάκωση της επέμβασης σε βάρος της Δαμασκού έγινε φανερή από νωρίς την Πέμπτη, κυρίως από τις τηλεφωνικές «επισημάνσεις» του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στον γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν. Ο Ολάντ ζήτησε από τον Μπαν «γρήγορη διερεύνηση της πιθανής χρήσης χημικών όπλων» από τις συριακές δυνάμεις.
Ακολούθησε, ο υπουργός Εξωτερικών Λωράν Φαμπιούς που δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο «BFM» ότι «θα πρέπει να υπάρξει δυναμική αντίδραση στη Συρία από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» αποκλείοντας ωστόσο την περίπτωση αποστολής χερσαίων δυνάμεων. Ο ίδιος κατέληξε ότι εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αποφασίσει, «τότε θα πρέπει να ληφθεί δράση με άλλους τρόπους».
Εξίσου κατηγορηματικός ως προς την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης έναντι της Συρίας εμφανίστηκε από το Βερολίνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με το Γερμανό ομόλογό του, δήλωσε πως στη Συρία «έχει γίνει υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών», επικρίνοντας την «απραξία» του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απηύθυνε έκκληση για «πλήρη πρόσβαση» των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να ερευνήσουν τις καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων.

Για διερεύνηση κάνει λόγο ο ΟΗΕ
Μέσα σε αυτό το κλίμα πιέσεων και αφού είχε προηγηθεί τα ξημερώματα η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την οποία υπήρξαν χώρες που απαίτησαν την «άμεση και αμερόληπτη» διερεύνηση των καταγγελιών για χημικά όπλα, ο γγ του ΟΗΕ ζήτησε και επισήμως από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στην 20μελή ομάδα επιθεωρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ (που βρίσκονται από την Κυριακή στη Δαμασκό) να ερευνήσουν τις καταγγελίες περί «σφαγής» με χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού. Ο Μπαν αποφάσισε επίσης να στείλει στη Δαμασκό την «Ύπατη Εκπρόσωπο για τον Αφοπλισμό» Άγγελα Κάνε.
Υπό αυτές τις εξελίξεις αξίζει να επισημανθούν οι αντιφάσεις στις οποίες έπεσαν την Πέμπτη διάφορα στελέχη και ομάδες των Σύρων αντικαθεστωτικών, εκ των οποίων χτες κάποιοι κατέβαζαν τον αριθμό των νεκρών αμάχων από τοξικές χημικές ουσίες σε 136, και άλλοι τον ανέβαζαν σε τουλάχιστον 1.300...

Καταγγελία της συριακής κυβέρνησης
Από την άλλη πλευρά, η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει ως κατασκευασμένες και αναληθείς τις σε βάρος της κατηγορίες για τη χρήση χημικών όπλων από το στρατό καταγγέλλοντας προβοκάτσια.
Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών Ομράν αλ Ζούμπι δίνοντας συνέντευξη στην εφημερίδα «China Arab Times» κατήγγειλε ότι η Δαμασκός διαθέτει «ξεκάθαρα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων» από ένοπλες αντικαθεστωτικές ομάδες. Στάθηκε επίσης στη χρονική συγκυρία εκδήλωσης της επίθεσης λίγες μέρες μετά την άφιξη των 20 επιθεωρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ στη Συρία, σημειώνοντας πως οι τελευταίοι βρίσκονται στη χώρα με πρόσκληση της κυβέρνησης. Επιπλέον ο Ζούμπι επανέλαβε ότι «ο συριακός στρατός δεν διαθέτει χημικά όπλα και ότι ακόμη και εάν τα είχε δεν θα τα χρησιμοποιούσε ποτέ σε βάρος του συριακού λαού».
Σε άλλο σημείο ο Σύρος υπουργός πρόσθεσε ότι η χώρα του δέχεται «πόλεμο από ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες από 83 χώρες» μεταξύ των οποίων συμπεριέλαβε όλες τις αραβικές, πλην του Τζιμπουτί. Εκτίμησε ότι υπάρχουν περίπου 36.000 έως 48.000 αντικαθεστωτικοί ένοπλοι κυρίως στο Χαλέπι και στα περίχωρα της Δαμασκού εκ των οποίων το 80% δεν είναι Σύροι.
Νωρίτερα, την Πέμπτη, είχε προηγηθεί μίνι ανασχηματισμός της συριακής κυβέρνησης. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ όρισε έξι νέους υπουργούς στα υπουργεία Ανώτατης Εκπαίδευσης, Οικονομίας και Εξωτερικού Εμπορίου, Βιομηχανίας, Εσωτερικού Εμπορίου και Τουρισμού. Ο Άσαντ διόρισε επίσης έναν υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου.

Προβοκάτσια των «αντικαθεστωτικών» καταγγέλλει η Ρωσία
Σε ειδική δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, που διάβασε ο επίσημος εκπρόσωπός του, Α. Λουκασέβιτς, σημειώνεται πως σύμφωνα με τις πληροφορίες, που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία, τα χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού χρησιμοποιήθηκαν (στις 21 Αυγούστου) από ενόπλους της «αντιπολίτευσης», και όχι από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ. Στη δήλωση σημειώνεται πως «η επιθετική εκστρατεία σε ΜΜΕ της περιοχής (της Μέσης Ανατολής) και σε δυτικά ΜΜΕ απλά επιβεβαιώνουν ότι λόγος γίνεται για μια εκ των προτέρων σχεδιασμένη προβοκάτσια» και μάλιστα την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ειδική αποστολή επιθεωρητών του ΟΗΕ για τη διερεύνηση πιθανής χρήσης χημικών όπλων.
Η ρωσική πλευρά σχολιάζει τη χαμηλή αξιοπιστία των ρεπορτάζ των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, κι εκτιμά πως νωρίς το πρωί της 21ης Αυγούστου από θέσεις που κατέχουν οι «αντικαθεστωτικοί», εκτοξεύτηκε αυτοσχέδια ρουκέτα ανάλογη με εκείνη που χρησιμοποίησαν οι «τρομοκράτες» στις 19 Μάρτη στο Χαν Αλ Ασάλ (κοντά στην πόλη Χαλέπι), με αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής χημική δηλητηριώδη ουσία.
Σύμφωνα με τις ρωσικές εκτιμήσεις τις τελευταίες μέρες μάχες διεξάγονται στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού και την πρωτοβουλία στα πεδία των μαχών την έχουν οι συριακές ένοπλες δυνάμεις. Έτσι οι αντικαθεστωτικοί, επιδιώκοντας να προκαλέσουν τη στρατιωτική επέμβαση των «δυτικών δυνάμεων» προχώρησαν στη συγκεκριμένη προβοκάτσια.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: