Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Νέες μειώσεις των συντάξεων θα φέρει το νέο Ασφαλιστικό

Νέες μειώσεις στις συντάξεις μέσω των αλλαγών στον προϋπολογισμό όλων των συντάξεων, με περικοπές στα ποσά όσων αποχωρήσουν στους επόμενους μήνες, αναμένεται να φέρει ο νέος κύκλος παρεμβάσεων που προετοιμάζει στο Ασφαλιστικό το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".
Μέσα στο Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εργασίας θα ορίσει την ειδική επιτροπή που θα αναλάβει τη «σταδιακή προσαρμογή» των σημερινών διατάξεων σε αυτές που μπαίνουν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2015 και που θα έχουν κύριο χαρακτηριστικό την εγγύηση του κράτους μόνο για το τμήμα σύνταξης ως τα 360 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα είναι ανάλογο των εισφορών που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι με βάση το νόμο των Λοβέρδου - Κουτρουμάνη.
Οι νέες συντάξεις, αυτών δηλαδή που θα αποχωρήσουν στους επόμενους μήνες, θα επηρεαστούν διπλά, σύμφωνα με την εφημερίδα: Αφενός, με τις αλλαγές που θα γίνουν στο διαφορετικό τρόπο υπολογισμού που εφαρμόζουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία και αφετέρου με τις αλλαγές που έρχεται την 1/1/2015, οπότε και σύμφωνα με το νόμο Λοβέρδου- Κουτρουμάνη καθιερώνεται το ποσό των 360 ευρώ ως ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος με βασική προϋπόθεση την 35ετία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης επιχειρεί να βαφτίσει τις νέες μειώσεις των συντάξεων, σταδιακή προσαρμογή του συστήματος στα νέα δεδομένα από το 2015. Έτσι με δήλωσή του στον "Ελεύθερο Τύπο" υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για μια επιτροπή η οποία θα δημιουργήσει νέο ασφαλιστικό, αλλά θα προετοιμάσει μέσα στον ενάμιση χρόνο που απομένει μέχρι το 2015 τη σταδιακή προσαρμογή και το νομοθετικό περιβάλλον, για την εφαρμογή των αλλαγών που προβλέπονται να ισχύσουν από την 1/1/2015 με το νόμο 3863/10, τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: