Τετάρτη 28 Αυγούστου 2013

Εκτιμήσεις για τη ρωσική στάση στην περίπτωση έναρξης του πολέμου στην Συρία


Η Ρωσία δεν μπορεί να αποτρέψει την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και των άλλων δυτικών χωρών στη Συρία, κι έτσι δε θα αναλάβει καμία ανοιχτή στρατιωτική δράση, αλλά θα προσπαθήσει να οργανώσει μια ομάδα χωρών, που θα τοποθετηθεί ενάντια σ’ αυτή τη «χρήση βίας» κατά της Συρίας, εκτιμούν Ρώσοι εμπειρογνώμονες, στους οποίους απευθύνθηκε το πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti».
«Δεν υπάρχουν δυνατότητες για να σταματήσουν αυτές οι ενέργειες (η στρατιωτική επέμβαση της Ουάσιγκτον στις υποθέσεις της Συρίας), με δεδομένο το γεγονός ότι οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους δεν πρόκειται στην προκειμένη περίπτωση να επιδιώξουν να πάρουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για επιβολή κυρώσεων», δήλωσε ο Πρόεδρος του «Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας» (ΜΚΟ) κι εκδότης του περιοδικού «Η Ρωσία στις παγκόσμιες υποθέσεις», Φιόντορ Λουκιάνοφ και πρόσθεσε πως «η Ρωσία δε θα εμπλακεί σε πολεμικές ενέργειες, κάτι άλλωστε που δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ».
Παρόμοια άποψη εξέφρασε και η επικεφαλής του Κέντρου Ασίας και Μέσης Ανατολής, του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, Έλενα Σουπόνινα: «Η δύναμη της Ρωσίας βρίσκεται στη διπλωματική δεξιότητά της, στο πολιτικό βάρος της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά επειδή αυτή η επιχείρηση (πόλεμος εναντίον της Συρίας) θα διεξαχθεί με την καταστρατήγηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να απαντήσει. Και, ίσως, αυτό να είναι κάτι το καλό, επειδή, παρά τη σοβαρότητα του συριακού προβλήματος, δεν είναι λόγος για τον οποίο η Ρωσία θα πρέπει να εμπλακεί σε μια σκληρή αντιπαράθεση με τη Δύση. Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ, έτσι κι αλλιώς είναι τεταμένες».
Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Μέση Ανατολή και το Ισραήλ, Γιεβγκένι Σοκολόφσκι, σημείωσε ότι η αντίδραση της Μόσχας «θα είναι οργισμένη, διπλωματική, που θα δείχνει σ’ όλη την προοδευτική ανθρωπότητα τις διαφορές ανάμεσα στο επιθετικό δυτικό μπλοκ και στην προοδευτική Ρωσική Ομοσπονδία». Την ίδια ώρα πρόσθεσε πως: «δυναμική αντίδραση της Ρωσίας δεν θα υπάρξει. Η Συρία δεν αποτελεί τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στρατιωτικές ενέργειες πραγματοποιούνται σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης κατά των στρατευμάτων ή των εδαφών σου».
Σύμφωνα με την Σουπόνινα η Ρωσία θα επικρίνει με αυστηρότητα ένα στρατιωτικό πλήγμα κατά της Συρίας, αλλά είναι απίθανο να αναλάβει κάποιες συγκεκριμένες δράσεις. «Η Ρωσία δεν είναι η πρώην Σοβιετική Ένωση και δεν μπορεί σήμερα να αντιταχθεί στην πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, γιατί η Ρωσία και δεν θέλει και δεν μπορεί να αντιπαλέψει αυτά τα σχέδια», σημείωσε.
Σύμφωνα με τον Λουκιάνοφ, στην περίπτωση της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας, η Ρωσία θα οδηγήσει να τεθεί επικεφαλής μιας ένωσης χωρών που θα αντιτεθούν στις ενέργειες των ΗΠΑ. «Η αντίδραση θα είναι πολιτική, έντονα αρνητική. Ίσως η Ρωσία χρησιμοποιήσει την προσεχή άτυπη σύνοδο των BRICS, στο περιθώριο της συνάντησης των G-20, στις αρχές του Σεπτέμβρη και στη συνέχεια τη Σύνοδο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, στο Μπισκέκ στις 13 Σεπτεμβρίου. Η Ρωσία θα επιδιώξει να οργανώσει μια εντυπωσιακή ομάδα χωρών, οι οποίες έντονα θα απορρίψουν την πρακτική αυτή (της στρατιωτικής επέμβασης στις υποθέσεις της Συρίας)», κατέληξε ο εμπειρογνώμονας.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: