Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ για την «Τυποεκδοτική»

Το ΚΚΕ από την ίδρυσή του, ανεξάρτητα από τις συνθήκες της ταξικής πάλης, φρόντιζε πάντα να εξασφαλίζει τον τυπογραφικό μηχανισμό για την ανεμπόδιστη έκδοση του «Ριζοσπάστη» και των άλλων κομματικών εντύπων, αναγκαίων για τη στήριξη των δίκαιων αιτημάτων και αγώνων των εργαζομένων και του λαού, την ιδεολογικοπολιτική δράση και επικοινωνία του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.
Από το 1977, στις συνθήκες της νόμιμης δράσης του, το ΚΚΕ τυπώνει στην «Τυποεκδοτική» απρόσκοπτα τον «Ριζοσπάστη» και όλα τα άλλα αναγκαία έντυπα που εκδίδει.
Η «Τυποεκδοτική», στην προσπάθεια να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, αναλάμβανε από τρίτους την εκτέλεση «φασόν» εκτυπωτικών εργασιών.
Η ύπαρξη της «Τυποεκδοτικής», όπως και του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού «902» και της «Σύγχρονης Εποχής», αποτέλεσε και αποτελεί εργαλείο - βοήθημα στη μαζική διαφώτιση του Κόμματος, υπηρετεί τον αγώνα για την υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι και η βασική αιτία που η «Τυποεκδοτική» έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια στόχος του ταξικού αντίπαλου.
Η «Τυποεκδοτική» αρχικά ήταν εγκαταστημένη στη Νέα Ιωνία. Οι καταστροφικές πλημμύρες του 1994 και ο κίνδυνος περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής υποχρέωσαν τη μετεγκατάσταση του Τυπογραφείου στο Κρυονέρι.

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Τα μέτρα-φωτιά που απαιτεί η τρόϊκα

Αναδημοσίευση από  ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ
Τα θέλει όλα σε ένα πακέτο και τα θέλει τώρα, καθώς τα συνδέει με την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης. Ο λόγος για την τρόικα και τις απαιτήσεις της, όπως τις αντίκρισαν χθες σε ένα δεκασέλιδο κείμενο που τους μοιράστηκε οι υπουργοί που μετείχαν στο ‘μίνι υπουργικό’ υπό τον Λουκά Παπαδήμο, ενώ έχουν στη διάθεσή τους και οι αρχηγοί των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενόψει της νέας σύσκεψής τους υπό τον πρωθυπουργό, πιθανότατα το απόγευμα του Σαββάτου.
Σύμφωνα με όσα φέρνει στο φως το έγγραφο-ντοκουμέντο (συνημμένο PDF) που παρουσιάζει το Real.gr, η τρόικα απαιτεί μεταξύ άλλων την άρση των κεκτημένων δεκαετιών. Ειδικότερα, στο νέο ‘πακέτο’ μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας, ζητούνται :
- ‘Μαχαίρι’ στον 13ο και 14ο μισθό, ‘πάγωμα’ μισθών και επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων
- Επέκταση των ευέλικτων μορφών εργασίας
- Απολύσεις στο Δημόσιο (προτείνονται ακόμα και οι τομείς της Υγείας και της Άμυνας)
- Υποχρεωτική χρήση της Κάρτας Εργασίας
- Πώληση ή ένταξη της Αγροτικής Τράπεζας σε νέο σχήμα
- Ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση τραπεζών
- Απολύσεις στις τράπεζες
- Μειώσεις στους μισθούς στις ΔΕΚΟ και ιδιωτικοποίησή τους (δύο-τριών μεγάλων εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2012)
- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και προνοιακών επιδομάτων
- Μείωση επικουρικών συντάξεων και ενιαίο Ταμείο Eπικουρικής Aσφάλισης
- Μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 ως το 2015 (με τήρηση της αναλογίας 1:5, μικρότερο αριθμό εισακτέων σε σχολές Αστυνομίας, Ενόπλων Δυνάμεων κτλ)
- Περιορισμούς στη λίστα φαρμάκων που συνταγογραφούνται
- Μεγαλύτερη απελευθέρωση των επαγγελμάτων
- Φορολογική Μεταρρύθμιση, με νέο φορολογικό σύστημα και τοποθέτηση ‘διακομματικού Γενικού Γραμματέα Φορολογίας
- Πρόγραμμα κατά της Διαφθοράς
- Δια-υπουργική επιτροπή (των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης) για την παρακολούθηση και έκδοση στοιχείων για την μηνιαία απόδοση σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό
- Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη (νόμο για Δίκαιη Δίκη και Αρνησιδικία ως το τέλος Μαρτίου, αναθεώρηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κ.α.)
- Μετατροπή της ΕΛΣΤΑΤ σε ‘συμβουλευτική’ Αρχή και θέσπιση καλύτερης βάσης για τις ανεξάρτητες ελληνικές στατιστικές αρχές κ.τ.λ.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Συναγερμός» για να μην εφαρμοστεί η «αξιολόγηση»



Συνάδελφοι

Τούτες οι ώρες είναι κρίσιμες! Κυριολεκτικά, μπαίνει στην «κλίνη του Προκρούστη» το ίδιο το δικαίωμά μας στη δουλειά, το δικαίωμά μας να είμαστε εργαζόμενοι. Γι’ αυτό άκουσε το ΠΑΜΕ, πάρε μέρος στον αγώνα και στις Γενικές Συνελεύσεις.
Κυβέρνηση του μαύρου μετώπου-Τρόικα-αστικό κράτος σχεδιάζουν 150 χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το 2014.
Επιχείρησαν να υλοποιήσουν αυτό τον στόχο με την εφαρμογή του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας. Οι ίδιοι παραδέχονται ότι το μέτρο αυτό απέτυχε, δηλαδή δεν κατάφεραν να διώξουν όσους ήθελαν! Μεγάλο μερίδιο στην «αποτυχία» του μέτρου έχουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων, ο ξεσηκωμός σε μια σειρά φορείς που εφαρμόστηκε η εργασιακή εφεδρεία.
Αφού η εργασιακή εφεδρεία «απέτυχε», όπως λένε, τώρα επανέρχονται και σχεδιάζουν απολύσεις μέσω της αξιολόγησης σε όλο το Δημόσιο Τομέα, με γραπτές εξετάσεις και προφορική συνέντευξη. (βλ. εξαγγελίες Ρέππα).

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Βασικά ζητήματα που αφορούν την εξάρτηση από ψυχοδραστικές ουσίες

Aνάρτηση από ΚΟΜ.ΕΠ  τεύχος 3 2000

Εισαγωγή

Σκοπός του κειμένου που ακολουθεί είναι να θίξει ορισμένες ουσιώδεις πλευρές του κοινωνικού φαινομένου της εξάρτησης από ψυχοδραστικές ουσίες και να βοηθήσει έτσι στην αντιμετώπιση επιχειρημάτων -από μερίδα επιστημόνων, πολιτικών, διανοουμένων της αστικής τάξης- που παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις προσπάθειες διαιώνισης των αιτιών που παράγουν και αναπαράγουν το πρόβλημα.
Υπάρχει ένα σύνολο απόψεων που έχουν σαν ιδεολογική βάση τον ιδεαλισμό και προσεγγίζουν τη χρήση και την εξάρτηση μ' ένα μονοσήμαντο τρόπο.
Αμεσο αποτέλεσμα αυτών των προσεγγίσεων είναι: ο βιολογισμός (δηλαδή η επικέντρωση στη βιολογική πλευρά του προβλήματος), ο κοινωνιολογισμός (δηλαδή το πρόβλημα είναι μόνο κοινωνικό), η ψυχολογικοποίηση (δηλαδή το πρόβλημα είναι μόνο ψυχολογικό), η ψυχιατρικοποίηση (δηλαδή το πρόβλημα είναι μόνο ιατρικό), οι πολυπαραγοντικές απόψεις του μηχανιστικού υλισμού που εκφράζονται κυρίως με το νεοθετικισμό (δηλαδή το πρόβλημα είναι βιο-ψυχο-κοινωνικό) και επικεντρώνουν την προσοχή μόνο στο σύμπτωμα της εξάρτησης χωρίς να φτάνουν στην πραγματική αιτία που βρίσκεται στις σχέσεις παραγωγής. Κλασικό παράδειγμα των τελευταίων απόψεων είναι η «συστημική» (δηλαδή, η βιο-ψυχο-κοινωνική σχέση εκλαμβάνεται σαν σύστημα που μελετάται ξεκομμένα από το γενικότερο κοινωνικο-οικονομικό σύστημα), που επικεντρώνει κύρια στην οικογένεια, αφήνοντας ουσιαστικά απέξω όλες τις άλλες παραμέτρους του προβλήματος.

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ !!!


Συναδέλφισσα, Συνάδελφε, θεατρολόγοι
Απευθυνόμαστε σε εσένα, που με το «νέο σχολείο της αγοράς», πετιέσαι κυριολεκτικά έξω από το σχολείο. Σε σένα που αντιμετωπίζεις τον κίνδυνο της απόλυσης, της μετακίνησης από σχολείο σε σχολείο.
ü  Προωθείται η αλλαγή του αναλυτικού προγράμματος, με την κατάργηση μαθημάτων που υπήρχαν μέχρι τώρα (καλλιτεχνικά, β’ ξένη γλώσσα κ.α.).
Ετοιμάζεται το δεύτερο κύμα συγχωνεύσεων σχολείων, ιδιαιτέρα στα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
Προωθείται η επέκταση των ελαστικών, εργασιακών σχέσεων και η αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών. Με το πολυνομοσχέδιο τέρας καταργήθηκαν όλες οι κενές οργανικές θέσεις.
Προωθείται δηλαδή το «νέο σχολείο» της αγοράς μέσα από διάφορα μέτρα (ΕΑΕΠ, νέα αναλυτικά προγράμματα, αυτοαξιολόγηση, επικείμενο νομοσχέδιο για Νέο Λύκειο και Τεχνολογικό Λύκειο, κ.α.). Οι εξελίξεις αυτές αφορούν χιλιάδες εκπαιδευτικούς, διάφορων ειδικοτήτων (ξενόγλωσσοι, θεολόγοι, βιολόγοι, πληροφορικοί, καλλιτεχνικών, θεατρολόγοι κ.α.).  Αφορούν τελικά όλους τους εκπαιδευτικούς. Αφορούν κάθε λαϊκή οικογένεια!

Ο κοινωνικός διάλογος του βιομήχανου και του εργατοπατέρα

Από ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ