Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Στερούν από εκπαιδευτικούς το δικαίωμα στη δουλειά

Διαγράφουν από τους πίνακες αναπληρωτών όσους δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν και δεν αποδέχτηκαν την πρόσληψή τους
Με μισθούς πείνας, μισά δικαιώματα και χωρίς ουσιαστικά άμεση προοπτική διορισμού, πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί εκείνοι οι οποίοι αδυνατούν πλέον να δουλέψουν ως αναπληρωτές με τους όρους που δημιουργεί η κρίση και η πολιτική στην Παιδεία. Επιπλέον η νομοθεσία αγνοεί τις πραγματικές συνθήκες και ανάγκες και «τιμωρεί» όσους μια χρονιά δεν κατάφεραν να υπηρετήσουν σαν αναπληρωτές στην περιοχή που τοποθετήθηκαν, στερώντας τους το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση για πρόσληψη και την επόμενη χρονιά.
Η εγκύκλιος για τις προσλήψεις αναπληρωτών αναφέρει ξεκάθαρα ότι: «α) Εκπαιδευτικοί οι οποίοι προσλαμβάνονται στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου διαγράφονται από τους πίνακες αναπληρωτών για το σχολικό έτος που διανύεται κατά την ανακοίνωση της πρόσληψης και για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, εφόσον δεν αναλαμβάνουν για οποιονδήποτε λόγο υπηρεσία εντός πέντε ημερών από την ανακοίνωση της πρόσληψής τους ή αναλαμβάνουν υπηρεσία και παραιτούνται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους».
Απέναντι στο παραπάνω «γράμμα του νόμου» υπάρχει η πραγματικότητα και οι ειδικές σημερινές συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πολιτική των συντακτών του. Ο «οποιοσδήποτε λόγος» για τον οποίο κάνει λόγο η εγκύκλιος είναι κυρίως το γεγονός ότι με μισθούς πείνας 700 ευρώ, ο αναπληρωτής φτάνει σε σημείο να μην ξέρει τι να πρωτοπληρώσει: Ενοίκιο, μεταφορές, καθημερινά έξοδα του ίδιου και της οικογένειάς του κ.ο.κ. Επιπλέον μπορούν να συντρέχουν και άλλοι λόγοι, πέρα από τους οικονομικούς, που να μην του επιτρέπουν να μετακομίσει σε άλλη περιοχή της χώρας, τους οποίους βέβαια η νομοθεσία «τσουβαλιάζει» στο... οποιονδήποτε.
Οπως προκύπτει από τους πίνακες εκπαιδευτικών που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 59 παρ. 17 περ α. του Ν.3966/2011 ΦΕΚ118Α που επισυνάπτονται στην εγκύκλιο προσλήψεων, φέτος είναι πολλές εκατοντάδες εκείνοι που δεν θα μπορέσουν να κάνουν αίτηση πρόσληψης. Και είναι βέβαιο ότι, με δεδομένες τις συνθήκες, τη χειροτέρευση των όρων ζωής, η συγκεκριμένη διάταξη θα ισοδυναμεί ακόμα περισσότερο με φραγμό στο δικαίωμα στη δουλειά τα επόμενα χρόνια.
«Ουσιαστικά διαγράφουν από τους πίνακες αναπληρωτών εκατοντάδες συναδέλφους. Αφού, εξαιτίας της πολιτικής τους για μισθούς πείνας και της αύξησης των εξόδων διαβίωσης, τους ανάγκασαν να μη δεχθούν κάποιες τοποθετήσεις, τώρα τους τιμωρούν για μια ολόκληρη σχολική χρονιά. Θα ζήσουμε φέτος τον τραγέλαφο να υπάρχει δυνατότητα τοποθέτησης αναπληρωτών ακόμη και στον τόπο κατοικίας τους και να παραμένουν κενά στα σχολεία εξαιτίας της τιμωρίας». Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης σε ανακοίνωσή της σχετικά με τα ζητήματα διορισμών εκπαιδευτικών και τις επιπτώσεις στα σχολεία. Η ΕΛΜΕ ζητά να ανακληθούν οι διαγραφές αναπληρωτών - ωρομισθίων και να έχει δικαίωμα εγγραφής κάθε ενδιαφερόμενος. Μεταξύ άλλων προβάλλει τα αιτήματα για δωρεάν στέγαση, άμεση κρατική ενοικίαση σε ξενοδοχεία, καταλύματα, δωρεάν εισιτήριο σε όλα τα μεταφορικά μέσα για όλους τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, επίδομα θέρμανσης σε όλους τους ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς. Καλεί επίσης τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς να οργανωθούν στα σωματεία τους, στις επιτροπές αγώνα ωρομισθίων - αναπληρωτών. Να παλέψουν με ταξικό διεκδικητικό πλαίσιο για τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: