Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Financial Times: Τρία σενάρια για τις εξελίξεις στην Ελλάδα


Τρία σενάρια «βλέπουν» οι Financial Times για άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας σε εκτενή αναφορά τους σε δημοσίευμα της Παρασκευής.
Αναλυτικότερα, σε άρθρο – ανάλυση που υπογράφουν τρεις συντάκτες της βρετανικής εφημερίδας αναφέρεται πως η ελληνική κρίση χρεών έχει περάσει σε μια φάση που είτε η Ελλάδα, είτε οι πιστωτές της καλούνται να κάνουν υποχωρήσεις. Στο πλαίσιο αυτό οι Financial Times αναφέρονται σε τρία σενάρια αναφορικά με το πώς μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα:
Όσον αφορά στο πρώτο σενάριο, ο Γ.Παπανδρέου θα εξακολουθήσει να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και θα κερδίσει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό, ειδικά αν «θυσιάσει» τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Έλληνας πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.
Όσον αφορά στο δεύτερο σενάριο, αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές.
Το τρίτο και δυσμενές σενάριο αναφέρει πως η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει. Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η ΕΕ αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.

ΣΧΟΛΙΟ :

Από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
«Μαλάκωσαν» αίφνης οι ξένοι δανειστές και οι θεσμικοί εκπρόσωποί τους (τρόικα) και δηλώνουν ότι είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη η εκταμίευση της πέμπτης δόσης ύψους 12 δισ. στις αρχές του Ιούλη. Μέχρι πρόσφατα, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, χρησιμοποιούσαν την πέμπτη δόση για να τρομοκρατήσουν το λαό ώστε να αποδεχθεί τα άγρια μέτρα του μεσοπρόθεσμου, απειλώντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση, αν δεν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο και αν δεν υπάρξει ανοικτή συναίνεση και στήριξη «από όλες τις πολιτικές δυνάμεις». Από προχτές όμως άλλαξε το τροπάρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Ο. Ρεν, που είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενορχηστρωμένη εκστρατεία ιδεολογικής τρομοκρατίας και εκβιασμού του λαού, εξέφρασε χτες τη βεβαιότητα ότι το Γιούρογκρουπ στη συνεδρίαση της Κυριακής θα λάβει την απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης, δίχως άλλες «προϋποθέσεις». Από κοντά και το ΔΝΤ, που διαμήνυσε ότι θα καταβάλει το μερίδιό του στη δόση. Επιβεβαιώνεται δηλαδή περίτρανα ότι το δάνειο και η εκάστοτε δόση του θα χρησιμοποιείται ως πιστόλι στον κρόταφο του λαού για να περνάνε ολοένα και πιο άγρια και βάρβαρα μέτρα. Ο λαός όμως δεν πρέπει να πτοείται από την τρομοκρατία και τα εκβιαστικά διλήμματα, ούτε βέβαια να ζει με το άγχος της επόμενης δόσης του δανείου, από το οποίο έτσι και αλλιώς δεν εισπράττει ούτε ένα ευρώ, αλλά πώς με την οργανωμένη δύναμή του θα αποκρούσει την καπιταλιστική βαρβαρότητα και θα βάλει σκοπό να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων, να κατακτήσει τη δική του εξουσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: