Κυριακή 5 Ιουνίου 2011

Η πείνα έχει... ονοματεπώνυμο

Τον εφιάλτη του επισιτιστικού προβλήματος αναδεικνύει η έκθεση της οργάνωσης Oxfam για την πορεία των τιμών των τροφίμων και την πείνα που εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Παρά τις αυταπάτες που διακρίνουν τον τρόπο προσέγγισης του προβλήματος, τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η βασική αιτία είναι οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και διανομής των τροφίμων.
Η OXFAM ΕΚΤΙΜΑ ότι η τιμή των βασικών ειδών διατροφής, όπως το καλαμπόκι, που βρίσκεται ήδη στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών, θα υπερδιπλασιαστεί τα επόμενα 20 χρόνια. Από την εξέλιξη θα πληγεί το φτωχότερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού που ξοδεύει πάνω από το 80% του εισοδήματός του για τροφή.
Οι περιφερειακές συγκρούσεις αποτελούν ένα ακόμη λόγο για τη μεγέθυνση του προβλήματος. Σημειώνεται ότι στις χώρες της Ανατολικής Αφρικής πάνω από 8 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν χρόνιες ελλείψεις τροφής, ενώ η αύξηση των περιφερειακών κρίσεων θα διπλασιάσει τη ζήτηση τα επόμενα δέκα χρόνια.
Ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι ενώ μέχρι το 2050 η ζήτηση σε τρόφιμα θα αυξηθεί κατά 70%, η παραγωγή τροφίμων παρουσιάζει κάμψη.
Η έκθεση της Oxfam κάνει λόγο για 300 - 500 επιχειρήσεις που ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή και διανομή των τροφίμων και οι οποίες αποκομίζουν τεράστια κέρδη.
Η ΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ του πλούτου, που χαρακτηρίζει τον καπιταλισμό, είναι και μια από τις βασικές αιτίες της πείνας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ινδία όπου στο διάστημα 1990 - 2005 είχαμε διπλασιασμό του ΑΕΠ και ταυτοχρόνως αύξηση του αριθμού των πεινασμένων κατά 65 εκατομμύρια!
Μια άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η επιμονή της αμερικάνικης κυβέρνησης στην παραγωγή βιοκαυσίμων με πρώτη ύλη καλαμπόκι, ή σιτάρι. Υπολογίζεται ότι το στάρι που θα χρειαστεί για ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ ενός αυτοκινήτου φτάνει για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες ενός ανθρώπου για ένα χρόνο!
Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΟΛΟΣΣΙΑΙΩΝ διεθνικών μονοπωλίων στο χώρο της παραγωγής και της διανομής είναι από τους σημαντικότερους λόγους για την αύξηση των τιμών. Σημειώνεται ότι τέσσερις εταιρείες ελέγχουν τη διακίνηση του μεγαλύτερου μέρους των τροφίμων στον κόσμο.
Τρεις εταιρείες, η Archer Daniels, η Bung και η Cargill ελέγχουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου σιτηρών. Είναι εντυπωσιακό ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008, όταν η παγκόσμια διατροφική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ, η Cargill σημείωσε κέρδη αυξημένα κατά 86% ενώ φέτος οδεύει για το πιο κερδοφόρο έτος της ιστορίας της.
Η Oxfam, μια μη κυβερνητική βρετανική οργάνωση παρά τις διαπιστώσεις της έκθεσης που παρουσίασε, συνεχίζει να συντηρεί τις αυταπάτες γύρω από τις αιτίες που οδηγούν στην κατάσταση αυτή. Ετσι, ζήτησε από τους συμμετέχοντες στο G8 να αναλάβουν δράση.
Απο το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: