Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Για δες! Η "διανόηση" ξύπνησε!

Ο ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΖΟΥΚΗΣ

Κοιτάξτε τον Καραμπουζούκη,ακαδημαϊκός!
Άλλος δεν είναι στο σινάφι πιο μηδενικός.
Γιατί λοιπόν στρογγυλοκάθεται κάτου απ' το θόλο;
Γιατ' έχει κώλο.

Αυτό το ποίημα του Πούσκιν που το διάβασα στη συλλογή " Ελεύθερος Κόσμος" του Κ.Βάρναλη  μου ήρθε στο μυαλό όταν διάβασα τη.... διακήρυξη των "διανοοούμενων". Φαίνεται καθαρά πως οι καλοζωισμένοι διανοητές, σπεύδουν στη διάσωση του συστήματος που τους έθρεψε , τους κανάκεψε, τους καλοτάισε. Και τώρα ήρθε η ώρα να ανταποδώσουν.


«Τολμήστε! Θέλουμε να εκφράσουμε με τον πιο σαφή τρόπο την αγωνία μας για τη δραματική κατάσταση του τόπου. Η ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και οι σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της, απειλούνται σήμερα σοβαρά. Ως υπεύθυνοι πολίτες νοιώθουμε την ανάγκη να μιλήσουμε, καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στο δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης και προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης.
Απευθύνουμε έκκληση σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, σε όποια θέση και αν βρίσκονται: στον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αλλά και τον αρχηγό και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τους αρχηγούς και τους βουλευτές των άλλων κομμάτων. Τους καλούμε όλους να αλλάξουν νοοτροπία, να παραμερίσουν τις ιδιοτέλειες, τις προσχηματικές αντιμαχίες, εσωκομματικές και εξωκομματικές, τους υπολογισμούς, τους συμψηφισμούς, καθώς και τις αγκυλωμένες στο παρελθόν ιδεολογικές και πολιτικές περιχαρακώσεις και να αναλάβουν επιτέλους στο ακέραιο τις ευθύνες τους.
Τους ζητούμε να μιλήσουν με ειλικρίνεια στους έλληνες πολίτες για τους κινδύνους που απειλούν τη χώρα, για τον αγώνα και τις θυσίες που απαιτεί η σωτηρία και η ανάκτηση της αξιοπρέπειάς της, και να εργαστούν σκληρά και συστηματικά για τη νέα στροφή. Ο τόπος χρειάζεται μια ηγεσία ευθύνης και εθνικής ανασυγκρότησης που, σε συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους μας, θα κάνει τα απαραίτητα για τη σωτηρία.
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, και μόνο συντονισμένες ενέργειες, βασισμένες σε ένα νέο πνεύμα ομοψυχίας μπορούν να αποτρέψουν πλέον την καταστροφή. Όσοι αγνοούν προκλητικά τα σημεία των καιρών και, επιδεικνύοντας ασυγχώρητη ιδιοτέλεια, επιμένουν να επενδύουν στην κατάρρευση με οδηγό το δικό τους προσωπικό ή κομματικό συμφέρον, θα χρεωθούν στο ακέραιο την καταστροφή της χώρας.
Υπάρχει ακόμη καιρός να σωθούμε, αν αυτοί που εκπροσωπούν τον λαό και παίρνουν τις αποφάσεις για λογαριασμό του, όπου κι αν βρίσκονται, είτε στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση, είτε σε άλλους συλλογικούς φορείς ή όργανα, τολμήσουν να κάνουν το καθήκον τους. Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών».
Υπογράφουν, οι:
Θανάσης Βαλτινός, Κική Δημουλά, Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος, Αθηνά Κακούρη, Μένης Κουμανταρέας, Γιάννης Κουνέλης, Πέτρος Μάρκαρης, Τάσος Μπουλμέτης, Βασίλης Παπαβασιλείου, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Αλέκος Φασιανός, Νίκος Αλιβιζάτος, Νάσος Βαγενάς, Γιάννης Βούλγαρης, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Άγγελος Δεληβοριάς, Γιώργος Δερτιλής, Αρίστος Δοξιάδης, Ορέστης Καλογήρου, Στάθης Καλύβας, Βάσω Κιντή, Ανδρέας Κούρκουλας, Νίκος Μουζέλης, Χαράλαμπος Μ. Μουτσόπουλος, Γιώργος Παγουλάτος, Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Παύλος Σούρλας, Γιάννης Στουρνάρας, Σταύρος Τσακυράκης, Χαρίδημος Τσούκας.

Σχόλιο του ΚΚΕ

"Δεν μας προκαλεί εντύπωση η στάση των 32, γνωστών και μη εξαιρετέων στηριγμάτων του συστήματος. Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν χρειάζονται διανοούμενους που υπερασπίζονται την πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, των μισθών πείνας. Χρειάζονται διανοούμενους που προβληματίζονται, αγανακτούν και δεν σιωπούν μπροστά στο κρίσιμο ζήτημα, αλλά τοποθετούνται υπέρ της εργατικής τάξης: Να ανήκει στην κοινωνία και στο λαό η ιδιοκτησία των μεγάλων επιχειρήσεων, του φυσικού και ορυκτού πλούτου και όχι στο κεφάλαιο. Να ανατραπεί ο «ευρωμονόδρομος» της ανταγωνιστικότητας που τσακίζει το λαό της Ελλάδας, τους λαούς της Ευρώπης. Να κατακτήσει ο λαός τη δική του εξουσία", αναφέρεται σε σχετική γραπτή ανακοίνωση.

 

Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.

Δεν περιμέναμε τίποτα διαφορετικό να ακούσουμε σε αυτή την ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν 32 διανοούμενοι. Επιβεβαιώνουν την μέχρι τώρα στάση τους σαν υπερασπιστές του συστήματος.
Εν πολλοίς είπαν ότι: πρέπει με ομοψυχία να συμπορευτούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση, δηλαδή να συμπορευτεί δηλαδή ο φοιτητής και ο νέος εργαζόμενος με αυτούς που από το πρωί μέχρι το βράδυ τον καλούνε να δεχτεί το κόψιμο των μισθών και των επιδομάτων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την ανασφάλιστη δουλεία, τις σχολές-επιχειρήσεις.
Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε σπουδαστή να μην συναινέσει με την βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική. Να γυρίσει την πλάτη στους καθηγητές-διανοούενους που του ζητάνε να σκύψει το κεφάλι και να οργανώσει την πάλη του χωρίς να χάσει άλλο χρόνο.
Κανείς φοιτητής, κανένας λαικός ανθρωπος δεν έχει ανάγκη από τέτοιους διανοούμενους και καθηγητές.
Θέλουμε διανοούμενους και καθηγητές που θα προβληματίζονται, θα καλούν σε ξεσηκωμό, θα τοποθετούνται υπέρ των εργαζόμενων και των νέων από λαϊκές οικογένειες. Που θα παλεύουν για Παιδεία και Υγεία σύμφωνα με τις ανάγκες, να είναι ιδιοκτησία των εργατών ο πλούτος που θα παράγεται και όχι μιας χούφτας βιομηχάνων.
«…σύντροφε ήλιε σε ρωτώ το ποτήρι αν ξεχειλίσει τι θα γίνει τ' αφεντικό. …μέρα μ᾿ ήλιο σαν κι αυτό αλίμονο στ' αφεντικό…» που έγραφε και ο ένας από τους 32 κάποτε.
Με αυτούς πρέπει το φοιτητικό κίνημα να συμπορεύεται και ήδη το κάνει.

.....Και τα συγχαρητήρια από την ΑΥΓΗ. Να υποθέσω και από τον ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ;

Οι τολμητίες
 
Ημερομηνία δημοσίευσης: 03/06/2011
Των Δημήτρη Γιατζόγλου και Τάκη Κατσαρού
Μπράβο στους 32! Επιτέλους, διακεκριμένοι επιστήμονες και γνωστοί διανοούμενοι "τολμούν" να σταθούν δίπλα στον λαό που υποφέρει και αγωνίζεται για πραγματική δημοκρατία, για να φύγει η κυβέρνηση του Μνημονίου, να ανατραπούν οι πολιτικές της τρόικας και των πιο επιθετικών κύκλων του κεφαλαίου που σπέρνουν την ύφεση, την ανεργία, τη φτώχεια και που απειλούν σήμερα σοβαρά «την ισότιμη ένταξή μας στην Ευρώπη, αναγκαία για την επιβίωση της Ελλάδας ως σύγχρονης προηγμένης χώρας, αλλά και σημαντικές πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις». Επιτέλους, την ώρα που διάφοροι "ειδικοί" και τεχνοκράτες αδρανούν, ή ακόμη χειρότερα, αδημονούν να συμμετάσχουν στα σχέδια κύκλων του οικονομικού και εκδοτικού κατεστημένου, για κυβέρνηση "τεχνοκρατών" και σε "ανακτοβούλια" για τη διάσωση του καταρρέοντος πολιτικού σκηνικού, 32 πνευματικοί άνθρωποι του τόπου "τολμούν", υψώνουν το ανάστημά τους και ως υπεύθυνοι πολίτες, αφουγκράζονται την "αγωνία αυτού του τόπου για ζωή" και νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν, "καθώς οι φωνές του λαϊκισμού και της ανευθυνότητας κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο, κρύβοντας από τους περισσότερους Έλληνες τη σοβαρότητα της κατάστασης προτείνοντας λύσεις καταστροφικές, ανεδαφικές ή εξωπραγματικές σε στιγμή κρίσης".
Η κατακλείδα του κειμένου τους είναι συγκλονιστική: "Οι κατακτήσεις της σημερινής Ελλάδας στηρίχθηκαν σε κόπους και θυσίες γενεών. Δεν έχουμε δικαίωμα, πολιτικοί και πολίτες, να τις εγκαταλείψουμε ούτε να αφήσουμε κανέναν να τις καταστρέψει. Δεν έχουμε δικαίωμα να υποθηκεύσουμε το μέλλον και τα όνειρα των νέων και των επερχόμενων γενεών". Σε ό, τι μας αφορά, εάν μας έπεφτε λόγος, θα προσθέταμε στον τίτλο "Τολμήστε!" τής υπό τη μορφή κατηγορικής προσταγής έκκλησης των 32, τη φράση "να μην υποκύψετε" , ώστε, να γίνει ακόμη πιο καθαρό το πνεύμα του κειμένου σε μια στιγμή, μάλιστα, που στη χώρα μας ασκούνται πρωτοφανείς εκβιασμοί και πιέσεις από τους δανειστές της. Ελπίζουμε, ότι, το κείμενο αυτό θα συνεγείρει όχι μόνο τον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά, θα καταφέρει, ταυτόχρονα, να εμπνεύσει και να εκφράσει το κίνημα των "αγανακτισμένων" πολιτών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ενώνουμε τη φωνή μας με αυτή των 32.
Και τονίζουμε ότι, αυτές τις κρίσιμες ώρες είναι επιτακτική ανάγκη να "τολμήσουμε" να κάνουμε πράξη τα λόγια που απηύθυνε την άνοιξη του 2004 με συγχαρητήρια επιστολή της προς τον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η Κική Δημουλά : «Πρέπει να μπορέσουμε να ρίξουμε το ακόντιό μας μακρύτερα». Και όχι καταπάνω μας ας μας επιτραπεί να προσθέσουμε. Και πάλι μπράβο στους 32 τολμηρούς από όλους εμάς τους "ανώνυμους" και αφανείς.

ΣΧΟΛΙΟ: Πώς είπατε; Η αριστερά ενωμένη;


3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έλεος βρε παιδιά, έλεος. Τέτοια εμπάθεια ξεπερνάει και την πιο τολμηρή φαντασία.
Αν δεν μπορείτε να καταλάβετε ΕΝΑ ΟΛΟΦΑΝΕΡΑ ΠΕΡΙΠΑΙΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 32 ΚΕΙΜΕΝΟ, τότε, δυστυχώς, τα πράγματα είναι σοβαρά.
Δεν επιτρέπονται όλα τα μέσα στην πολιτική. Πολύ περισσότερο ΤΩΡΑ, που απαιτείται η πιο πλατιά συσπείρωση
ΤΟΥΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ 32 ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ, ΤΟΥΣ ΕΜΠΑΙΖΕΙ, ΤΟΥΣ ΞΕΦΤΙΛΙΖΕΙ.
Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να το καταλάβει κανείς, είναι πασιφανές.
Λίγο κράτει στην προκατάληψη και την άνευ όρων και ορίων πολεμική χρειάζεται.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ Κόκκινε 'Ανεμε. ΄Οταν διαβάζεις Αυγή πρέπει να βρίσκεσαι σε εμπύρετο κατάσταση. Δεν εξηγήται αλλιώς η παρερμηνεία ενός τόσο ξεκάθαρα ειρωνικού κειμένου.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ είπε...

Αδίκησα την Αυγή και τον χώρο των οπορτουνιστών! Τι λες ρε παιδί μου!