Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Καλές και οι δύο...

Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Μια παρεξήγηση ήταν. Πάει, πέρασε. Είπε μια κουβέντα ο Πάγκαλος, είπε μια κουβέντα κι ο Σαμαράς, νερό κι αλάτι. Αλλα είναι τα σπουδαία: Η σωτηρία της χώρας. Επ' αυτού πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους (ει δυνατόν: να τις ενώσουν) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.
Δεν είναι ώρα τώρα να τσακώνονται ποιος έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Μα, και οι δύο την έφεραν.
*
Ο ένας, για παράδειγμα, την έφερε με νόμους όπως εκείνος ο απεργοκτόνος και αντεργατικός «330». Ε, ο άλλος την έφερε με «άρθρα 4». Και οι δυο μαζί την έφεραν, έχοντας στο ενεργητικό τους το 95% των απεργιών - βάσει των δικών τους νόμων - να κηρύσσονται «παράνoμες και καταχρηστικές».


Και ο ένας και ο άλλος έχουν επιστρατεύσεις, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία, ΜΑΤ, ξύλο, προβοκάτορες, «γνωστούς - αγνώστους».
*
Η Δημοκρατία της τάξης που σώριασε την Βασιλακοπούλου, τον Κουμή, την Κανελοπούλου, τον Τεμπονέρα, τον Γρηγορόπουλο, δεν είναι μόνο του ενός ή μόνο του άλλου. Είναι και των δυο τους.
*
Ο ένας έχει να επιδείξει τα «0+0». Κι ο άλλος τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Και οι δυο μαζί έχουν «λιτότητα», «στενωπό», «τούνελ», «μονόδρομους», «θυσίες».
*
Ο ένας έχει Τσουκάτους, Μαντέληδες, Χρηματιστήρια και «κότερα». Ο άλλος έχει «κουμπάρους», «αναψυκτήρια» και δομημένα ομόλογα. Και ο ένας και ο άλλος έχουν «Ζήμενς» και Βατοπέδια.
*
Ο ένας έχει από Οτσαλάν μέχρι μουλωχτές δανειακές συμβάσεις. Ο άλλος έχει μουλωχτά κλεισίματα της Βουλής. Και ο ένας και ο άλλος έχουν (μερικές χιλιάδες) ντροπολογίες της νύχτας.
*
Ο ένας έχει Ολυμπιακή λεηλασία, Καλατράβες, Ζέπελιν, ΝΑΤΟ, Σούδα, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, ΕΕ, Μάαστριχτ και ευρω-φτώχεια. Κι ο άλλος τα ίδια.
*
Ο ένας έχει ΑΓΕΤ. Ο άλλος ναυπηγεία. Κι οι δυο μαζί έχουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, «νταβατζήδες» και «εθνικούς εργολάβους».
*
Ο ένας κόβει το Ασφαλιστικό με τον «μπαλτά» του Σιούφα και του Σουφλιά. Ο άλλος το κόβει με τον «μπαλτά» του Ρέππα και του Λοβέρδου.
*
Ο ένας μειώνει τους φόρους των βιομηχάνων και αυξάνει τους φόρους των εργατών με τον Παπαντωνίου, τον Παπακωνσταντίνου και τον Βενιζέλο. Κι ο άλλος μειώνει τους φόρους των βιομηχάνων και αυξάνει τους φόρους των εργατών με τον Αλογοσκούφη και τον Παπαθανασίου.
*
Ανεργία, «απασχολήσιμοι», δουλεμπορικά, ο ένας. Συμβασιούχοι, τετραωρίτες, δουλεμπορικά κι ο άλλος.
*
Ελλείμματα, χρέη, δάνεια, τόκοι στις πλάτες του λαού, ο ένας. Ελλείμματα, χρέη, δάνεια, τόκοι στις πλάτες του λαού κι ο άλλος.
*
«Πακέτα» στους τραπεζίτες, ο ένας. «Πακέτα» στους τραπεζίτες κι ο άλλος.
*
Δημοκρατία, λοιπόν, αυτή της ΝΔ. Δημοκρατία και η άλλη του ΠΑΣΟΚ. Καλές. Και οι δύο...
Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: