Δευτέρα 20 Ιουνίου 2011

Το αμερικάνικο χρέος χτύπησε ... «κόκκινο»

Αντιμέτωπη με το πρόβλημα του δημόσιου χρέους βρίσκεται η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία πρέπει να βρει μια λύση έως τις 2 Αυγούστου για να αποφύγει τη στάση πληρωμών. Η λύση που προβάλλεται είναι η αύξηση του ορίου για το χρέος που ορίζεται από νόμο. Για την αλλαγή του νόμου απαιτείται η συμφωνία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, οι εκπρόσωποι του οποίου ζητούν ως αντάλλαγμα, από την κυβέρνηση Ομπάμα, τη μείωση των κρατικών δαπανών.
ΟΙ ΗΠΑ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ύψος χρέους τους (14, 294 τρισεκατομμύρια δολάρια) στα μέσα Μάη. Το υπουργείο Οικονομικών ζητά από το Γενάρη να αυξηθεί το νόμιμο όριο του χρέους και έχει λάβει ορισμένα μέτρα που του επιτρέπουν να συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του χωρίς να αυξάνει το καθαρό χρέος του κράτους. Εκτιμά, όμως, ότι δε θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί κατ' αυτόν τον τρόπο μετά τις 2 Αυγούστου και κινδυνεύει να κηρύξει σύντομα χρεοστάσιο όσον αφορά τις πληρωμές ορισμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών του.
Ωστόσο, μια οποιασδήποτε μορφής αθέτηση των υποχρεώσεων πληρωμών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στη διεθνή οικονομία, αλλά και να επιδεινώσει τις ήδη δοκιμαζόμενες σχέσεις των ΗΠΑ με τους μεγάλους πιστωτές τους, όπως η Κίνα.
Η ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΧΩΡΑ αποτελεί το μεγαλύτερο πιστωτή των ΗΠΑ, καθώς υπολογίζεται ότι έχει στην κατοχή της αμερικανικά ομόλογα αξίας 1,175 τρισ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον σύμβουλο της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας, Λι Νταοκούι, μια αθέτηση των υποχρεώσεων πληρωμών των ΗΠΑ θα μπορούσε να υπονομεύσει το αμερικανικό δολάριο, οδηγώντας σε υποτίμηση της αξίας του.
Η μάχη στο αμερικάνικο Κογκρέσο συνεχίζεται, αφού οι Ρεπουμπλικάνοι θέτουν ως προϋπόθεση για τη «συναίνεση» τη δραστική περικοπή των δαπανών, γεγονός που θα οδηγήσει την κυβέρνηση Ομπάμα στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών (Υγεία, Πρόνοια κ.λπ.), εκτροχιάζοντας πλήρως την πολιτική του Προέδρου των ΗΠΑ από τις προεκλογικές του υποσχέσεις.
ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ το πρακτορείο Reuters, η ιδέα ενός τεχνικού χρεοστάσιου, η οποία στην ουσία έχει να κάνει με μια καθυστέρηση των πληρωμών τόκων για λίγες μέρες, έχει κερδίσει τη στήριξη ενός αυξανόμενου αριθμού Ρεπουμπλικανών, που το βλέπουν ως ένα τίμημα που αξίζει να πληρώσουν εφόσον με αυτόν τον τρόπο καταφέρουν να πείσουν το Λευκό Οίκο για άμεσες περικοπές δαπανών.
Το πιθανότερο είναι να γίνει ένας συμβιβασμός, έστω και την ύστατη ώρα, ώστε να αλλάξει ο νόμος και να επιτραπεί στην αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει το ποσοστό χρέους της χώρας. Εξάλλου, οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να «κόβουν» δολάρια κατά το δοκούν για να αντιμετωπίσουν το δικό τους χρέος. Αυτό αποδεικνύει και το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια «έκοψαν» περίπου δύο τρισεκατομμύρια δολάρια χωρίς καμιά συνέπεια. Το θέμα είναι ότι αυτή η δυνατότητα οξύνει στο έπακρο τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς με τους αγοραστές των αμερικανικών ομολόγων που κινδυνεύουν να βρεθούν με χαρτιά άνευ αντικρίσματος στα χέρια.
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: