Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011

Μεγαλώνει η ανησυχία για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

Μπροστά στο φόβο μιας άναρχης και ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης αναζητούν την κοινή συνισταμένη, προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο δάνειο προς την Ελλάδα με επιμερισμό της ζημιάς στους ιδιώτες πιστωτές. Σε αυτό το κλίμα και εν μέσω ραγδαίων των πολιτικών εξελίξεων, το ΔΝΤ εμφανίζεται έτοιμο να εκταμιεύσει την επόμενη δόση του δανείου, ενώ η ΕΕ εκτιμά ότι θα εκταμιεύσει το δικό της μερίδιο στις αρχές Ιούλη, και στις 11 Ιούλη να καταλήξει το Γιούρογκρουπ στους όρους παροχής νέου δανείου προς την Ελλάδα.

Την αποφασιστικότητα του ευρωενωσιακού κεφαλαίου να διασφαλίσει το ενιαίο νόμισμα από τη μια, αλλά και τους αδυσώπητους ανταγωνισμούς που μαίνονται στο παρασκήνιο, φανερώνει η δήλωση του Προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Απευθύνω έκκληση σε όλους να επιδείξουν πνεύμα υπευθυνότητας και αίσθηση συμβιβασμού (...) Είναι καθήκον όλων να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα του ευρώ (...) Χρειάζεται να αφήσουμε πίσω αυτές τις εθνικές διαμάχες και να ανακτήσουμε την αίσθηση του κοινού μας προορισμού».
Στη σημερινή συνάντηση του Ν. Σαρκοζί με την Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, αναμένεται να συζητηθούν οι παράμετροι του νέου δανείου προς την Ελλάδα. Ανάλογη έκκληση απευθύνει και ο κοινοτικός επίτροπος, Ολι Ρεν, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, δηλώνει ότι «βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το ΔΝΤ. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ολοκληρώσουμε την επιθεώρηση στις επόμενες μέρες, μέχρι την Κυριακή, και μπορούμε να πάρουμε τις αποφάσεις για τις δόσεις αντίστοιχα των δύο οργανισμών, οπότε η επόμενη δόση να καταβληθεί στις αρχές του Ιούλη».
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών πιστωτών στο νέο δανειακό πακέτο προς την Ελλάδα, θα αποφασιστεί στην προγραμματισμένη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στις 11 Ιούλη, καθώς μέχρι τότε «θα πρέπει να λύσουμε τις εναπομείνασες διαφορές σε ό,τι αφορά στη φύση εμπλοκής των ιδιωτών».
Ο Ο. Ρεν επαναλαμβάνει και το κάλεσμα για επιθετική συναίνεση των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα, σημειώνοντας: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι οι προσπάθειες για εθνική ενότητα δεν ευοδώθηκαν χτες. Οι προσπάθειες που χρειάζονται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία - που θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα - είναι ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων». Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι, σε δήλωσή σημειώνει ότι «δεν είναι ώρα για κομματικές πολιτικές. Ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι και οι Ελληνες πολίτες το γνωρίζουν αυτό (...) Αυτή είναι μια στιγμή, όπου δεν πρέπει να υπάρχουν διχασμοί αλλά ενότητα και δράση».
Πηγή:www.capital.gr
Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο ειδικός σύμβουλος του γενικού διευθυντή του Ταμείου, Ζου Μιν, δηλώνει ότι «ανησυχώ διότι η κατάσταση έχει αλλάξει δραματικά το τελευταίο 24ωρο». Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει συναίνεση για την εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος και τονίζει ότι «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στήριξη γιατί είναι απολύτως απαραίτητο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία».
Αργά το απόγευμα, η υπεύθυνη Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ Κ. Ατκινσον ανακοίνωσε ότι «είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τη στήριξή μας στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τις ελληνικές αρχές». Σύμφωνα με το πρακτορείο «Reuters», το ΔΝΤ αναμένεται ότι θα καταβάλει το μερίδιό του στην επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα σύντομα, ώστε να δώσει στην ΕΕ περισσότερο χρόνο για να οριστικοποιήσει ένα νέο δανειακό πακέτο για το 2012 και πέραν αυτού. Μια άλλη πηγή δήλωσε πως η πληρωμή από το ΔΝΤ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και την ερχόμενη βδομάδα.
Ανησυχούν για ενδεχόμενο ντόμινο
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», που επικαλείται αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, η Γερμανία φέρεται αποφασισμένη να πετύχει μια «ουσιώδη και ποσοτική» συμβολή των ιδιωτών ομολογιούχων στο νέο πακέτο βοήθειας και δεν επιμένει πλέον σε κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο, εκτιμώντας πως η συμφωνία για τη συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών μπορεί να παρθεί στο μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να χορηγήσει την επόμενη δόση του δανείου στην Ελλάδα.
Σε μια επίδειξη δημαγωγίας και υποκρισίας, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Στέφεν Κάμπετερ ζητά από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σεβαστούν τη συναισθηματική διάθεση των Ελλήνων και δηλώνει πεπεισμένος ότι η πλειονότητα του λαού αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του προγράμματος προσαρμογής, μολονότι αυτό είναι επώδυνο.
Από την πλευρά του, ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, εκτιμά ότι «η Ελλάδα προχώρησε ήδη στη μεταρρύθμιση των συντάξεων αλλά της απομένουν ακόμη πολλές άλλες, οι οποίες είναι οπωσδήποτε δύσκολες» και παρεμβαίνει στο ζήτημα της συναίνεσης, λέγοντας ότι «είναι κρίμα που η αντιπολίτευση κάνει αυτή την περίοδο παιχνίδι, σε ό,τι αφορά το εν λόγω σημείο, διότι στην Πορτογαλία και σε έναν κάποιο βαθμό και στην Ιρλανδία, τηρείται μια κοινή διαδικασία λήψης αποφάσεων από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση».
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Νουτ Βέλνικ, ζητά το διπλασιασμό των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στα 1,5 τρισ. ευρώ, καθώς εκτιμά ότι το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα εμπεριέχει πολλές «αβεβαιότητες» και κινδύνους. Από την πλευρά του, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού και υποψήφιος για την προεδρία του ΔΝΤ, Αγκουστίν Κάρστενς, προτείνει να συμμετέχει και η Παγκόσμια Τράπεζα στο δανεισμό της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να αποτελέσει μόνο την έσχατη λύση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», μεγαλώνει ο κίνδυνος για «σκληρό χρεοστάσιο και μεγάλες απώλειες για τους επενδυτές» στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να ακμάζει η αγορά μονοετών credit default swaps (ασφάλιστρα υψηλού κινδύνου), «τα οποία θα δώσουν μεγάλα κέρδη στην περίπτωση σκληρού χρεοστασίου τους επόμενους 12 μήνες». Δημοσίευμα της Wall Street Journal σημειώνει ότι «η Ελλάδα δεν έχει τον τρόπο ή τη θέληση να πληρώσει αυτά που χρωστάει» και αναφέρει ότι οι «προβλέψεις του ΔΝΤ συνιστούν ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 8,4%, από την κορυφή στον πάτο, το 2013».
Φοβούνται το εργατικό κίνημα
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, «το πιο συνετό σενάριο θα ήταν τώρα το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αντί να δρομολογήσουν νέες εκλογές. Ασφαλώς θα πρέπει να προκηρυχθούν νέες εκλογές, αλλά όχι αμέσως, διότι ο προεκλογικός αγώνας θα βαθύνει το χάσμα και τη διχόνοια και επιπλέον δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση της κρίσης (...) Ο Παπανδρέου ήξερε όμως ότι μπορεί να περάσει το πακέτο των περικοπών από το κοινοβούλιο, αλλά δεν μπορεί να το εφαρμόσει, διότι ο λαός δεν το αποδέχεται».
Αποκαλυπτική για τα εμπόδια που βάζει το εργατικό κίνημα στη διαχείριση της κρίσης υπέρ των μονοπωλίων, είναι και η εκτίμηση του Ιαν Μπρέμερ, προέδρου του «Eurasia Group», σε άρθρο του στους Financial Times. Γράφει μεταξύ άλλων: «Η προσπάθεια για το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης μπορεί να αποβεί θετική, εάν αξιοσέβαστοι τεχνοκράτες αναλάβουν θέσεις - κλειδιά (...) Ακόμη όμως, κι αν τα καταφέρει ο κ. Παπανδρέου να ενώσει τη χώρα του, είναι μάλλον απίθανο να κρατήσει αυτή η ενότητα (...) Οι Πορτογάλοι δεν είναι τόσο εξαγριωμένοι όσο οι Ελληνες. Η Πορτογαλία δεν έχει τόσο ισχυρά εργατικά συνδικάτα και έχει λιγότερες απεργίες από ό,τι άλλα κράτη της ΕΕ. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχει ευρεία αναγνώριση στη χώρα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες (...) Οι Ευρωπαίοι ηγέτες όμως, θα πρέπει να προετοιμάζονται για το χειρότερο, καθώς η Ελλάδα κουτρουβαλάει προς το πουθενά και θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που μέχρι στιγμής η Πορτογαλία και η Ισπανία δεν ακολουθούν».
ΠΗΓΗ:ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 

ΣΧΟΛΙΟ:
Οι Πορτογάλοι δεν είναι τόσο εξαγριωμένοι όσο οι Ελληνες. Η Πορτογαλία δεν έχει τόσο ισχυρά εργατικά συνδικάτα και έχει λιγότερες απεργίες από ό,τι άλλα κράτη της ΕΕ. Κι αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή υπάρχει ευρεία αναγνώριση στη χώρα ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες (...)
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ  ΟΤΙ ΕΔΩ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΕΜΜΕΣΑ ,ΑΛΛΑ ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: