Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Με αφορμή μια φωτογραφία και κάποια συνθήματα.

Mε αφορμή  κάποια συνθήματα που ακούστηκαν χτες στην συγκέντρωση των αγανακτισμένων και τα οποία  ακούτε στα 3 βίντεο που  υπάρχουν στο τέλος της ανάρτησης, αναδημοσιεύω από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ την ομιλία του μέλους  του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Αττικής του ΚΚΕ, Κώστα Παρασκευά,σε συγκέντρωση στην Καλλιθέα.



«Ενα στοιχείο της καλά οργανωμένης και σχεδιασμένης παρέμβασης των συνασπισμένων δυνάμεων του συστήματος με την ευγενή χορηγία των ΜΜΕ είναι η επιχείρηση χειραγώγησης και ποδηγέτησης της λαϊκής αγανάκτησης και οργής. Οσο φουντώνει η λαϊκή δυσαρέσκεια, όσο θα μεγαλώνει η αμφισβήτηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όσο αμφισβητείται το αστικό πολιτικό σύστημα, τόσο μεγαλώνει η σταυροφορία αποπροσανατολισμού για να μη βλέπει ο λαός ποια είναι η λύση, ο δρόμος και η διέξοδος που ανταποκρίνεται στα συμφέροντά του.
Κοιμούνται και ξυπνάνε με μια έννοια: Πώς θα κατορθώσουν να μην ξεφύγει ο λαός και η νεολαία από το μαντρί του αστικού πολιτικού συστήματος. Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Ωστόσο, η κατάσταση αν δεν είχε τόσο βαθιά αντιδραστικές επιδιώξεις θα ήταν για γέλια και για κλάματα. Ξεφωνημένοι και δαχτυλοδειχτούμενοι υποστηρικτές όλων των αντεργατικών, αντιλαϊκών πολιτικών εμφανίζονται τώρα σαν φίλοι του λαού, προστάτες αυτών που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα.
Μεγαλοκαναλάρχες, εργολάβοι και εφοπλιστές, φραγκάτοι δημοσιογράφοι, πεφωτισμένοι πολιτικοί των αστικών κομμάτων, μετανοημένοι πρώην κομμουνιστές, αφρισμένοι πατριώτες, δεσποτάδες και παπάδες καλούν σε "επανάσταση ειρηνική" με σύνθημα "να φύγουν οι κλέφτες", και επωδό "μακριά από τα κόμματα και τα συνδικάτα" από κοντά διάφοροι καιροσκόποι. Πρόκειται για την πιο αισχρή καπηλεία και εκμετάλλευση της αγανάκτησης των απλών ανθρώπων. Οι εργαζόμενοι, οι νέοι που βγαίνουν στους δρόμους τώρα είναι ανάγκη να σκεφτούν, να προβληματιστούν για τους σκοπούς και τους στόχους αυτών των όψιμων "υποστηρικτών και συμπαραστατών τους". Να σκεφτούν πού στοχεύουν οι εκκλήσεις "μακριά από τα κόμματα, μακριά από τα συνδικάτα".
Θέλουν το λαό απογοητευμένο και υποταγμένο
Εμείς με ευθύνη τοποθετούμαστε. Το σύνθημα "μακριά από τα κόμματα" είναι συνέχεια του συνθήματος "όλοι ίδιοι είναι", "όλοι είναι κλέφτες". Πρόκειται για επικίνδυνο, αντιδραστικό, λαϊκίστικο σύνθημα. Γιατί αποκρύπτει τις ευθύνες πρώτ' απ' όλα των κομμάτων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κυβέρνησαν επί δεκαετίες τη χώρα, ευθύνονται για τα βάσανα του λαού. Κρύβουν συστηματικά το ποια συμφέροντα υπηρετεί η κάθε πολιτική δύναμη. Παρουσιάζουν το πρόβλημα της αντιλαϊκής πολιτικής ως πρόβλημα προσώπων, κακής διαχείρισης, κλεφτών και κρύβουν αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Δηλαδή, ότι με τις αντιλαϊκές πολιτικές υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης.
Προσπαθούν να συκοφαντήσουν, να χτυπήσουν την ηθική υπόσταση και υπεροχή του ΚΚΕ, ταυτίζοντάς το με τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. Ματαιοπονούν όμως. "Σε αυτά εδώ τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει". Γιατί το ΚΚΕ έχει βαθιούς και ακατάλυτους δεσμούς με την εργατική τάξη και τον εργαζόμενο λαό. Εχει δεσμούς αίματος για τα συμφέροντα των εργαζομένων. Δεν υπάρχει γωνιά αυτού του τόπου που να μην είναι βαμμένη με το αίμα των αγωνιστών του ΚΚΕ για τα δικαιώματα του λαού.
Η λάσπη τους έχει στόχο τον ίδιο το λαό, να τον απογοητεύσουν, να τον κάνουν άβουλο και υποταγμένο. Εξίσου επικίνδυνη είναι η προπαγάνδα και το σύνθημα "μακριά από τα συνδικάτα". Κρύβει τις ευθύνες των συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Κρύβει το ρόλο τους στον εφησυχασμό των εργαζομένων, στην καλλιέργεια και προώθηση της "κοινωνικής ειρήνης", της ταξικής συνεργασίας, στην υποταγή στους στόχους του κεφαλαίου. Ταυτίζουν συνειδητά αυτές τις ξεπουλημένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με τα ταξικά συνδικάτα και το ΠΑΜΕ.
Ας σκεφτούν σήμερα οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ποια θα ήταν η κατάσταση αν δεν είχαν προηγηθεί όλοι οι αγώνες και η τεράστια ενημερωτική δουλειά του ΠΑΜΕ για τα αντιλαϊκά μέτρα, για τις αντιλαϊκές πολιτικές. Εκθειάζουν συνειδητά το λεγόμενο "κίνημα των αγανακτισμένων", "το κίνημα στις πλατείες" καλλιεργώντας αυταπάτες ότι χωρίς οργάνωση στους χώρους δουλειάς μπορεί να υπάρξει πάλη αποτελεσματική για τα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού. Με τον ίδιο τρόπο εκθείαζαν και φούσκωναν, καπηλευόμενοι τους αγώνες των φοιτητών, σπουδαστών, το κίνημα του "άρθρου 16", τους αγώνες "της γενιάς των 600 ευρώ". Οπως παρουσίαζαν ως εξέγερση τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008, που ακολούθησαν τη δολοφονία του μαθητή Γρηγορόπουλου. Οπως παρουσίαζαν ως επαναστατικό υποκείμενο τα "κοινωνικά φόρουμ".
Φοβούνται τους αγώνες στο χώρο της παραγωγής
Την ίδια ώρα θάβουν συστηματικά και με προκλητικό τρόπο αυτό που γίνεται στους χώρους δουλειάς, αυτές τις μέρες. Κρύβουν ότι παρά και ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία, στην υπονομευτική δουλειά των εργατοπατέρων, σήμερα (σ.σ. χτες) είχαν επιτυχημένη απεργία δύο Ομοσπονδίες σε βιομηχανικούς κλάδους, των Τροφίμων και Ποτών και του Τύπου - Χάρτου. Δεν το κάνουν τυχαία. Ξέρουν πολύ καλά ότι στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις γίνεται πραγματικός αγώνας. Αυτό φοβούνται και τρέμουν. Τη δύναμη και οργάνωση των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Εκεί που δένεται το ατσάλι.
Αξιοποιούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του λαού και προετοιμάζουν ταυτόχρονα το έδαφος για την αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Γι' αυτό το σκοπό δε θα διστάσουν να "θυσιάσουν" και κάποιους δικούς τους ανθρώπους ώστε να δείξουν ότι παίρνουν μέτρα. Να βάλουν καινούρια δεσμά στο λαϊκό κίνημα αξιοποιώντας τα φαινόμενα της σήψης του δικού τους συστήματος.
Τέτοια μέτρα είναι ο εκλογικός νόμος, οι περιορισμοί στην πολιτική και συνδικαλιστική δράση, ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων με σκοπό την παρεμπόδιση όσων δε συμμορφώνονται με τις επιλογές του αστικού συστήματος. Το σύνθημα που ακούγεται "κλέφτες κλέφτες", μπορεί να απηχεί τη λαϊκή οργή αλλά λειτουργεί αποπροσανατολιστικά, γιατί αφήνει στο απυρόβλητο τους πραγματικούς κλέφτες του ιδρώτα των εργαζομένων, τους καπιταλιστές.
Με όλα αυτά και άλλα πολλά έχουν στόχο να αποπροσανατολίσουν το λαό. Να τον εμποδίσουν να επικοινωνήσει, να παλέψει με το οργανωμένο κίνημα, να βρει σε αυτό τη δύναμή του. Να τον εμποδίσουν να συσπειρωθεί με το ΠΑΜΕ. Να συμπαραταχθεί με το ΚΚΕ. Τον θέλουν αγανακτισμένο και ανοργάνωτο μπουλούκι για να τον σαλαγάνε πιο εύκολα από τις τηλεοράσεις και τα "face book", κρύβοντας οι πραγματικοί καθοδηγητές το πρόσωπό τους και τους στόχους τους. Τα κόμματα του κατεστημένου, οι μηχανισμοί του συστήματος, η ίδια η άρχουσα τάξη ξέρουν πολύ καλά. Αυτό που τους ανησυχεί είναι η αγανάκτηση να μην πάρει οργανωμένη μορφή με στόχο όχι την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος αλλά την ανατροπή της ίδιας της εξουσίας τους.
Κίνημα μαζικό, με αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό
Τώρα είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία να συσπειρωθούν με αυτούς που τους είπαν την αλήθεια. Η δύναμή τους δε βρίσκεται στο "να φυσήξουν για να φύγουν οι υπεύθυνοι". Η δύναμή τους βρίσκεται στην οργάνωση και τον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και οι νέοι να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί φίλοι του λαού και να διαλέξουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν.
Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, απαιτείται κίνημα μαζικό, με σαφή προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια, στις πολιτικές που προωθούνται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Στις πολιτικές δυνάμεις που προωθούν τις συγκεκριμένες πολιτικές. Κίνημα που δε θα συμβιβάζεται και δε θα χειραγωγείται από τους εκβιασμούς και την τρομοκρατία της αστικής τάξης, που δε θα συναινεί και δε θα εκχωρεί τα δικαιώματα των εργαζομένων για να ξεπεράσει η αστική τάξη την κρίση της.
Κίνημα οργανωμένο και βαθιά ριζωμένο μέσα στους χώρους δουλειάς, πρώτ' απ' όλα στους χώρους παραγωγής, τα εργοστάσια. Κίνημα που θα στηρίζεται και θα οικοδομεί τη συμμαχία εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων με τη μικρή και μεσαία αγροτιά, με τους φοιτητές και σπουδαστές, με τις γυναίκες. Ενα τέτοιο κίνημα θα είναι σε θέση να αποκρούσει αποτελεσματικά την επίθεση των μονοπωλίων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, θα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πάλη για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας, για εξουσία λαϊκή, που θα βάλει τις βάσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


 



ΣΧΟΛΙΟ: Κάποιοι από όσους  συγκεντρώθηκαν εκεί πρέπει να κάνουν το βήμα να συναντηθούν με τις ταξικές δυνάμεις.Είναι σίγουρο πως κάποιος κόσμος που για δικούς του λόγους δίσταζε να βγει και να  αγωνιστεί , βρήκε την ευκαιρία να το κάνει πρώτη φορά καλυπτόμμενος πίσω από το μανδύα του "ακομμάτιστου", του "ακηδεμόνευτου". κλπ. Αυτός ο κόσμος λοιπόν πρέπει με γρήγορα βήματα να προσπεράσει τέτοιες πρακτικές και συνθήματα. Πρέπει να βγάλει συμπεράσματα , αλλιώς τα όμορφα κινήματα , όμορφα καίγονται ή ενσωματώνονται ή γίνονται χαλί για να πατήσουν "νέα" πολιτικά σχήματα που θα εγκλωβίσουν , θα απογοητεύσουν και στο τέλος θα διαιωνίσουν την κυριαρχία της πλουτοκρατίας
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: