Πέμπτη 23 Ιουνίου 2011

Μαθητής κρατήθηκε 21 μέρες με την απειλή της απέλασης

 Aπό Π.Α.ΜΕ Εκπαιδευτικών
Θύμα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ έπεσε αυτή τη φορά ένας εργαζόμενος μαθητής της Δ' τάξης του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Πειραιά, ο οποίος, επί 21 μέρες κρατήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης αντιμετωπίζοντας την απειλή της απέλασης... λίγες μέρες πριν πάρει το απολυτήριο Λυκείου! Τις έντονες διαμαρτυρίες τους για το γεγονός αυτό εξέφρασαν εκπαιδευτικοί και δυνάμεις τους ΠΑΜΕ, που απαίτησαν να μη στερηθεί από το μαθητή το δικαίωμα να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Τελικά, χθες το βράδυ ο νέος αφέθηκε ελεύθερος.

Σε σχετική ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τόνισε πως η σύλληψή του έγινε λίγο πριν δώσει τις εξετάσεις για το απολυτήριο, θέτοντας τον κίνδυνο, ύστερα από τέσσερα χρόνια φοίτησης στο νυχτερινό σχολείο δουλεύοντας παράλληλα, ο νέος εργαζόμενος μαθητής να μην πάρει ποτέ το απολυτήριό του. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΠΑΜΕ, ο μαθητής είχε υποβάλει αίτηση στο Τμήμα Αλλοδαπών να του δοθεί άδεια να εξετασθεί στο σχολείο, αίτημα που απορρίφθηκε λόγω του ότι δεν υπήρχε προσωπικό να διατεθεί για συνοδεία στο σχολείο. Ετσι, ο νέος πέρασε 21 μέρες με την απειλή της απέλασης και της ακύρωσης όλης της προσπάθειας που έκανε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του στο σχολείο.
«Εξαιτίας της σκόπιμης καθυστέρησης στην έκδοση αδειών παραμονής, οι περισσότεροι μετανάστες δεν έχουν χαρτιά. Και όταν τα παραλαμβάνουν είναι άχρηστα, αφού έχουν λήξει. Η μεθόδευση είναι προφανής: Οι μετανάστες να βρίσκονται συνεχώς κάτω από το φόβο της απέλασης, για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται πιο εύκολα σαν φτηνό, εργατικό δυναμικό», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.
Θυμίζουμε, δε, ότι το περιστατικό δεν είναι ούτε μεμονωμένο, ούτε πρωτόγνωρο. Το 2004 είχε συλληφθεί αλλοδαπή μαθήτρια από το 3ο Νυχτερινό ΤΕΕ Νέας Φιλαδέλφειας και αντιμετώπισε την απειλή της απέλασης, ενώ τα τελευταία χρόνια ζητούνταν άδεια παραμονής από τους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ στο Μεταξουργείο, προκειμένου να εγγραφούν στο σχολείο ή να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, με βάση αντιφατικές εγκυκλίους που έχουν εκδοθεί και δημιουργούν γκρίζες ζώνες αναφορικά με το δικαίωμα απρόσκοπτης παρακολούθησης και ολοκλήρωσης της εκπαίδευσης για πολλά παιδιά μεταναστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: